Λιμενικό Σώμα | Διάσωση 103 μεταναστών σε τέσσερις μέρες – Συλλήψεις διακινητών
Defence Redefined
Published on 17/08/2024 at 17:45

Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.), τις ημέρες των διακοπών και συγκεκριμένα από τις 13 μέχρι τις 16 Αυγούστου διέσωσε συνολικά 103 αλλοδαπούς ενώ ακολούθησαν συλλήψεις των διακινητών.

Συγκεκριμένα, στις 13 Αυγούστου, ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές του Ηρακλείου, του Ρεθύμνου και της Αγίας Γαλήνης από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ότι μια πνευστή μηχανοκίνητη λέμβος βρισκόταν σε δυσχερή θέση, στη θαλάσσια περιοχή νότια των Καλών Λιμένων. Στο σημείο μετέβη ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπου εντόπισε τη λέμβο και περισυνέλεξε από αυτή συνολικά 52 αλλοδαπούς (42 άντρες και 10 ανήλικα), οι οποίοι μεταφέρθηκαν στους Καλούς Λιμένες. Τρεις εκ των ανωτέρω αλλοδαπών, ηλικίας 16, 18 και 20 ετών, αναγνωρίστηκαν ως διακινητές των υπολοίπων και συνελήφθησαν για παράβαση των σχετικών άρθρων. Κατά δήλωσή των διασωθέντων, είχαν ξεκινήσει τις πρώτες πρωινές ώρες της 11.08.2024 από τις ακτές Τομπρούκ Λιβύης με προορισμό την Ελλάδα, καταβάλλοντας το χρηματικό ποσό των δύο χιλιάδων (2.000) περίπου δολαρίων ΗΠΑ έκαστος, για τη μεταφορά τους. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου.

Στις 15 Αυγούστου, τις πρώτες πρωινές ώρες, η Λιμενική Αρχή της Σάμου ενημερώθηκε για την ύπαρξη ενός ύποπτου ταχύπλοου σκάφους στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου προερχόμενο από τις τουρκικές ακτές, με κατεύθυνση προς τις νότιες ακτές της Σάμου.

Αμέσως στο σημείο μετέβη ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπου εντόπισε το ταχύπλοο σκάφος με συνολικά δεκαεπτά αλλοδαπούς επιβαίνοντες. Το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους τους περισυνέλεξε και τους μετέφερε με ασφάλεια στο λιμάνι του Πυθαγορείου της Σάμου. Στη συνέχεια, οι 16 αλλοδαποί παραδόθηκαν σε στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης και μεταφέρθηκαν σε Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Σάμου, ενώ ένας εξ΄ αυτών, ηλικίας 22 ετών (υπήκοος Τουρκίας) συνελήφθη, για παράβαση των σχετικών άρθρων. Από το Λιμεναρχείο Σάμου που διενεργεί την προανάκριση.

Τις πρωινές ώρες της 16ης Αυγούστου, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Λέρου για την ύπαρξη ικανού αριθμού ατόμων στο Φαρμακονήσι. Αμέσως, στελέχη του Κλιμάκιου Ειδικών Αποστολών (Κ.Ε.Α.) του Φαρμακονησίου εντόπισαν συνολικά 35 αλλοδαπούς, οι οποίοι μεταφέρθηκαν αρχικά με περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στη Λέρο και στη συνέχεια στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή (Κ.Ε.Δ.) της Λέρου. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Λέρου.

Πηγή: Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή

Διαβάστε επίσης: Λιμενικό Σώμα | Διάσωση 143 αλλοδαπών σε τρεις μέρες – Πλήρωναν 8000 ευρώ ο κάθε ένας – Ξεκίνησαν από την Τουρκία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This