Λιθουάνια | Ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας με νέα νομοθεσία
Defence Redefined
Published on 21/08/2024 at 10:23

Η κυβέρνηση της Λιθουανίας πρόσφατα ενέκρινε το σχέδιο νόμου για τη εγχώρια βιομηχανία άμυνας και ασφάλειας, που πρότεινε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη διεύρυνση των ευκαιριών ανάπτυξης της βιομηχανίας, προκειμένου να ενισχυθεί η εθνική ασφάλεια, η πρόοδος της αμυντικής τεχνολογίας και η ανταγωνιστικότητα της Λιθουανίας στη διεθνή αμυντική βιομηχανία.  

Το σχέδιο νόμου προτείνει βελτιώσεις στη νομοθεσία που ρυθμίζει την ανάπτυξη της βιομηχανίας ασφάλειας και άμυνας με στόχο ένα μοντέλο οικονομίας της αγοράς ανάπτυξης του κλάδου.

Ο νόμος εισάγει τροποποιήσεις στη μέχρι σήμερα κατακερματισμένη πολιτική της Λιθουανίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας προς όφελος ενός νέου σχεδιασμού κανονισμών που θα τονίσει το ρόλο της βιομηχανίας ασφάλειας και άμυνας στο πλαίσιο της εθνικής ασφάλειας. 

Προτείνεται η κυβέρνηση, ως προσπάθεια διασφάλισης του βασικού συμφέροντος εθνικής ασφάλειας της Λιθουανίας, να εγκρίνει έναν κατάλογο αμυντικού εξοπλισμού και όπλων, που είναι απαραίτητοι για την ανάπτυξη δυνατοτήτων προτεραιότητας των Λιθουανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος θα δείχνει σαφείς κατευθύνσεις της για την ανάπτυξη της λιθουανικής βιομηχανίας ασφάλειας και άμυνας και θα επιτρέψει στις βιομηχανικές οντότητες να ορίσουν οι ίδιοι ποιες στρατιωτικές τεχνολογίες και εξοπλισμοί αξίζουν επενδύσεις.  

Αναμένεται ότι τα πρόσθετα κίνητρα που δημιουργήθηκαν για εταιρείες ασφάλειας και άμυνας της Λιθουανίας θα διευκολύνουν την ανάπτυξη προϊόντων υψηλής ζήτησης από τη βιομηχανία της χώρας ως αποτέλεσμα της αποτελεσματικότερης συνεργασίας μεταξύ του ακαδημαϊκού κόσμου και των επιχειρήσεων.

Διαβάστε επίσης: Αλβανία | Έναρξη της παραγωγής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας – Ίδρυση κρατικής εταιρείας για την ενίσχυση της

Ο νέος νόμος θέτει επίσης τα θεμέλια για τη βιομηχανική συνεργασία: οι λιθουανοί κατασκευαστές θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στις προμήθειες αμυντικού εξοπλισμού και όπλων προτεραιότητας στο Εθνικό Αμυντικό Σύστημα. Ρυθμίζει ότι, στον τομέα της βιομηχανικής συνεργασίας, μέρος ξένων κατασκευαστών ή προμηθευτών αμυντικού εξοπλισμού θα πρέπει να εκπληρώσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις μέσω των λιθουανικών φορέων της οικονομίας.

Ο νόμος προβλέπει πρόσθετα χρηματοδοτικά μέσα για την αύξηση των επενδύσεων στον τομέα της επιστημονικής έρευνας, ανάπτυξης και κατασκευής προηγμένων αμυντικών τεχνολογιών, απόκτησης προϊόντων απαραίτητων για την εθνική άμυνα που αναπτύχθηκαν από την λιθουανική αμυντική βιομηχανία, και επιτρέπει στο κράτος να εκδώσει παραγγελίες ανάπτυξης συγκεκριμένων προϊόντων, που απαιτούνται για σκοπούς εθνικής ασφάλειας.

Ο νόμος για τη βιομηχανία άμυνας και ασφάλειας κατατέθηκε μαζί με αντίστοιχες τροπολογίες στο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις στον τομέα της ασφάλειας και άμυνας και στον νόμο για τον έλεγχο των εξοπλισμών και πυρομαχικών για να διασφαλιστεί μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας.  

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη αμυντικής τεχνολογίας στη Λιθουανία θα επέτρεπε επίσης μια πιο αποτελεσματική βοήθεια στην Ουκρανία στην υπεράσπιση της έναντι της ρωσικής επιθετικότητας. 

Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΘΑ | Σε διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία για το ΕΛΚΑΚ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This