Κύπρος | 50 χρόνια από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974
Defence Redefined
Published on 15/07/2024 at 18:00

Συμπληρώνονται σήμερα 50 χρόνια από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 που έδωσε την αφορμή για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Στις 15 Ιουλίου 1974, στρατιωτικές δυνάμεις στην Κύπρο, μετά από εντολές της Χούντας προχώρησαν σε επιθετικές ενέργειες κατά του Προεδρικού Μεγάρου, της Αρχιεπισκοπής, του ΡΙΚ και άλλων κυβερνητικών κτιρίων. Στην Κύπρο πλέον ορίζεται πραξικοπηματική κυβέρνηση και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ, επιβιώνει και φυγαδεύεται.

Το πραξικόπημα στην Κύπρο έδωσε την αφορμή στην Τουρκία να εφαρμόσει τα σχέδια εισβολής και κατάληψης της Κύπρου. Οι πραξικοπηματικές ηγεσίες σε Κύπρο και Ελλάδα αποδείκτηκαν ανίκανες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την τουρκική εισβολή και ολόκληρη η μεγαλόνησος βυθίστηκε στο χάος και τον θρήνο. Η Εθνική Φρουρά, αποσυντονισμένη από το πραξικόπημα, στερήθηκε συντονισμού και ικανοτήτων όταν στις 20 Ιουλίου οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις εισέβαλαν στην Κύπρο.

50 χρόνια μετά, η επέτειος του πραξικοπήματος υπενθυμίζει στον Κυπριακό Ελληνισμό τις τραγικές εθνικές συνέπειες του εμφύλιου σπαραγμού.

Διαβάστε επίσης: Β΄ Φάση της Τουρκικής εισβολής – Η παραβίαση της εκεχειρίας και τα τουρκικά σχέδια

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This