Κύπρος | Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ηγετικών Ικανοτήτων για μαθητές Στρατιωτικών Ακαδημιών
Defence Redefined
Published on 30/08/2024 at 15:57

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας εφαρμογής του στρατιωτικού Erasmus, η Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας του Υπουργείου Άμυνας, σε συνεργασία με τη Στρατιωτική Ακαδημία «Τερέζα» της Αυστρίας και με τη συνδρομή του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς, πραγματοποίησαν με επιτυχία για 8η χρονιά το πρόγραμμα Ανάπτυξης Ηγετικών Ικανοτήτων για μαθητές και νεαρούς αξιωματικούς Στρατιωτικών Ακαδημιών στην Κύπρο.

Σκοπός του εν λόγω προγράμματος, το οποίο τέθηκε υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας, είναι η παροχή εκπαίδευσης ώστε ο κάθε συμμετέχοντας να μπορέσει να αναπτύξει τις ικανότητες  που απαιτούνται για να ηγηθεί ομάδας ή διμοιρίας. Επιπλέον η παροχή εκπαίδευσης, όπως η διαγωνιστική βολή τυφεκίου, ο ομαδικός διαγωνισμός αντοχής, ο προσανατολισμός, η τακτική σχεδίαση, η 24ωρη εκπαιδευτική άσκηση Μηχανοκίνητης Διμοιρίας Πεζικού κ.α.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 14  εκπαιδευτές, 4 παρατηρητές και 25 μαθητές από 14 Στρατιωτικές Ακαδημίες 8 Χωρών Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Κύπρο, Ελλάδα, Αυστρία, Ρουμανία, Σλοβακία, Πολωνία, Λετονία και Βουλγαρία).

Η εν λόγω δραστηριότητα διεξήχθη σε 2 φάσεις, ήτοι:

Η 1η φάση , από τις 18 έως τις 23 Αυγούστου 2024, η οποία αφορούσε στην εκπαίδευση όσων θα χρησιμοποιηθούν ως εκπαιδευτές (train the trainers), η οποία μεταξύ άλλων περιελάμβανε βολή τυφεκίου, αναγνωρίσεις και πρακτική εξάσκηση στη διδασκαλίας και την εξέτασης  σε θέματα ηγεσίας.

Η 2η φάση, από τις 26 έως τις 30  Αυγούστου  2024, που αφορούσε στην εκπαίδευση των μαθητών παραγωγικών σχολών, η οποία μεταξύ άλλων περιελάμβανε βολή τυφεκίου, ομαδικό διαγωνισμό μεταφοράς κορμών ξύλου, αναγνωρίσεις και τη διεξαγωγή άσκησης επιπέδου Μηχανοκίνητης  Διμοιρίας Πεζικού με αβολίδωτα πυρομαχικά.

Το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα που φέρει τη σφραγίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 2015,  αποτελεί μέρος του Κοινού Ευρωπαϊκού Εξαμήνου που εφαρμόζεται από αρκετές Ευρωπαϊκές Στρατιωτικές Ακαδημίες, με σκοπό την βελτίωση της διαλειτουργικότητας των ενόπλων δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ανακοίνωση του ΥΠΑΜ καταλήγει αναφέροντας πως, η Κυπριακή Δημοκρατία παρότι δεν διαθέτει στρατιωτικές σχολές, συνεισφέρει έμπρακτα στα ευρωπαϊκά προγράμματα εκπαιδεύσεως τα οποία αποσκοπούν στην ανάπτυξη κοινής ευρωπαϊκής κουλτούρας ασφάλειας και άμυνας. Παράλληλα πρωτοστατεί σε αριθμό δραστηριοτήτων του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Ασφάλειας και Άμυνας, όπως η πρωτοβουλία στο πλαίσιο του στρατιωτικού Erasmus.

Πηγή: ΥΠΑΜ

Διαβάστε επίσης: ΓΕΕΦ | Συμμετοχή Αυστριακών Σπουδαστών της Στρατιωτικής Ακαδημίας “THERESEAN ACADEMY” σε δραστηριότητες της Εθνικής Φρουράς

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This