Κύπρος | Ο Διοικητής της επιχείρησης Mediterraneo Sicuro στο ΚΣΕΔ
Defence Redefined
Published on 28/08/2024 at 08:45

Την Τρίτη, 27 Αυγούστου 2024, ο  Διοικητής του 3ου  Τομέα του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού και Διοικητής της Ναυτικής Επιχείρησης «Mediterraneo Sicuro», Υποναύαρχος Michele Orini, πραγματοποίησε ενημερωτική επίσκεψη στο ΚΣΕΔ.

Ο Ιταλός Ναύαρχος ενημερώθηκε από τον Διοικητή και το επιτελείο του ΚΣΕΔ για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του Συστήματος Έρευνας – Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για τον ρόλο που διαδραματίζει το Κέντρο σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το ΚΣΕΔ αναφέρει στην ανακοίνωση του πως παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην περαιτέρω αναβάθμιση της υφιστάμενης καλής συνεργασίας σε θέματα έρευνας – διάσωσης μεταξύ του ΚΣΕΔ και του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ ανταλλάχθηκαν εμπειρίες και απόψεις σχετικά με τη διαχείριση των αυξημένων  μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο θάλασσα με προορισμό την Ευρώπη.

Η επιχείρηση Mediterraneo Sicuro

Η επιχείρηση Mediterraneo Sicuro άρχισε από την Ιταλία μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Λιβύη το 2015. Μετονομάστηκε το 2022 καθώς μέχρι τότε ονομαζόταν Mare Sicuro, για να συμβαδίζει με την νέα στρατηγική για την άμυνα και την ασφάλεια στη Μεσόγειο που εξέδωσε τότε η χώρα.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν αεροναυτικές δυνάμεις της Ιταλίας οι οποίες δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου με σκοπό την παρατήρηση και τη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας ενώ από το 2028 βοηθούν την ακτοφυλακή της Λιβύης για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και του παράνομου εμπορίου.

Πέρα από την πρόσφατη επίσκεψη του Διοικητή της επιχείρησης στο ΚΣΕΔ, τον Φεβρουάριο του 2024, ο Διοικητής της Διοίκησης Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς, Αρχιπλοίαρχος Κωνσταντίνος Γενναδίου, συνάντησε τον Τακτικό Διοικητή της Επιχείρησης Mediterraneo Sicuro, Αντιναύαρχο Stefano Frumento, στη φρεγάτα Bergamini.

Επίσης, στις 25 Ιουνίου 2024, πραγματοποίησε ενημερωτική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του ΚΣΕΔ, o Υποναύαρχος Gianguido Manganaro του Ιταλικού Ναυτικού και τακτικός Διοικητής της Επιχείρησης “Mediterraneo Sicuro”, συνοδευόμενος από τον Κυβερνήτη και μέλη του πληρώματος του Ιταλικού Καταδρομικού Πλοίου “Francesco MIMBELLI”. 

Το Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό, ανακοίνωσε επίσης πως στις 26 Αυγούστου 2024, η ναυαρχίδα της επιχείρησης, η ιταλική φρεγάτα Margottini πραγματοποίησε άσκηση μαζί με την τουρκική φρεγάτα Gokova στην θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Με πληροφορίες από: ΚΣΕΔ, Marina Militare

Διαβάστε επίσης: ΚΣΕΔ | Συμφωνία Κύπρου και Λιβάνου για συνεργασία σε θέματα έρευνας και διάσωσης

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This