Κύπρος | Απονομή Αναμνηστικού Μεταλλίου Πολέμου στους πολεμιστές του 1974 – Πολέμησαν για τις αξίες του Ελληνισμού
Defence Redefined
Published on 08/09/2024 at 19:16

Την Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2024, μετά το πέρας της δοξολογίας για τον επίσημο εορτασμό της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Ναού, λιτή τελετή κατά την οποία ο Υπουργός Άμυνας και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς απένειμαν στους εν αποστρατεία Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς του Στρατού της Δημοκρατίας, που ευδοκίμως υπηρέτησαν στην Εθνική Φρουρά κατά την τουρκική εισβολή του 1974, Αναμνηστικό Μετάλλιο Πολέμου, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης από την Πολιτεία.

Ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων πως η πολιτεία καθηκόντως αποφάσισε να αποδώσει τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη της απονέμοντας το Αναμνηστικό Μετάλλιο Πολέμου στους δικαιούχους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που ευδοκίμως υπηρέτησαν στην Εθνική Φρουρά κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το 1974 και στους συγγενείς όσων εξ αυτών δεν βρίσκονται εν ζωή.

Ανέφερε επίσης πως: “Με τη σημερινή απονομή δεν τιμούμε μόνο αυτούς που αγωνίστηκαν με σθένος και αυτοθυσία σε έναν άνισο αγώνα προάσπισης της εθνικής αξιοπρέπειας, των αρχών, των αξιών και των ιδανικών μας. Τιμούμε συνάμα την ανδρεία, την αυταπάρνηση και το αίσθημα του καθήκοντος που τους οδήγησε να πράξουν όπως έπραξαν εκείνες τις κρίσιμες για την πατρίδα μας στιγμές.”

Τόνισε πως τον Ιούλιο του 1974, απλοί άνθρωποι όλων των ηλικιών, άνθρωποι του μόχθου και της βιοπάλης, νέοι άνθρωποι με όνειρα και προσδοκίες για το μέλλον, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις συνέπειες του πολέμου και βίωσαν  τον θάνατο, τον όλεθρο και την καταστροφή. Άφησαν πίσω τις οικογένειες και τα παιδιά τους και ορθώνοντας το μπόι απέναντι στον άνομο εισβολέα πολέμησαν με πίστη και αποφασιστικότητα για τις αξίες και τα ιδανικά του Ελληνισμού.

Στον επίλογο του, ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε: “Δεσμευόμαστε να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές αυτά που οι μαχητές της κυπριακής ελευθερίας, οι πεσόντες και αγνοούμενοί μας άφησαν ως ιερά παρακαταθήκη με την αγωνιστικότητα και την ηρωική τους θυσία.

Αναλογιζόμενοι το μέγεθος της μαχητικότητας που επέδειξαν στην προσπάθεια απόκρουσης της επιθετικότητας του Τούρκου εισβολέα, με απεριόριστο σεβασμό και ευγνωμοσύνη υποκλινόμαστε στη θυσία τους. Με τον ίδιο σεβασμό και ευγνωμοσύνη υποκλινόμαστε στις χαροκαμένες οικογένειες αυτών που ρίχθηκαν στον αγώνα προάσπισης της πατρώας γης και προσέφεραν τις ζωές τους στον βωμό της ελευθερίας της Κύπρου.

Στην κρίσιμη συγκυρία που διάγει η πατρίδα μας, υποκλινόμενοι στις σεβαστές μορφές των ηρώων μας επαναλαμβάνουμε την υπόσχεση ότι θα παραμείνουμε πιστοί στην προσπάθεια επίτευξης του υπέρτατου εθνικού μας στόχου για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας.

Οφείλουμε να αντλήσουμε όλα τα διδάγματα που μας διδάσκει η θυσία τους και να διαφυλάξουμε την ιστορική μνήμη. Μπορούμε και επιβάλλεται να προσφέρουμε ένα καλύτερο μέλλον στην Κύπρο και στον λαό μας. Αυτό το μέλλον αποτελεί ύψιστη υποχρέωση έναντι στα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές και το καλύτερο μνημόσυνο για τους ήρωές μας.”

Διαβάστε επίσης: Φώναξε Ζήτω η Ελλάδα πριν πέσει νεκρός – Ο Καταδρομέας Χριστάκης Αλεξάνδρου

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This