ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) είναι ένας βασικός σύμμαχος των λαών της περιοχής για να αποκτήσουν δημοκρατία και ελευθερία και αυτό δεν αρέσει καθόλου στις δικτατορικές κυβερνήσεις, δηλώνει στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), ο Ιεμπραχέμ Μουσλέμ, εκπρόσωπος των Βαλκανικών Χωρών του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης της Συρίας, (PYD), με έδρα την Αθήνα.
Ο κ. Μουσλέμ βρέθηκε στην Κύπρο για λίγες μέρες για επαφές με την κουρδική κοινότητα και άλλα οργανωμένα σύνολα και με την ευκαιρία αυτή παραχώρησε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ για την κατάσταση στην περιοχή και το μέλλον του Κουρδικού λαού.
Aνέφερε πως το κόμμα του μαζί με τις SDF και τις συμμαχικές δυνάμεις από περίπου 70 χώρες, κατάφερε να εξοντώσει το Ισλαμικό Κράτος και να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο αυτοδιοίκησης και συμβίωσης των λαών της περιοχής, είτε είναι Κούρδοι, είτε Άραβες, Αρμένιοι ή Ασσύριοι.
Διαβάστε επίσης: Επίθεση Κούρδων με αντιαρματικό πύραυλο εναντίων της τουρκικής ΜΙΤ
«Αυτό κατά την άποψή μου θα μπορούσε να αποτελέσει μοντέλο για όλη τη Συρία. Αυτό βεβαίως δεν αρέσει στις δικτατορικές κυβερνήσεις στην περιοχή και ειδικότερα στο τουρκικό κράτος και την κυβέρνηση Ερντογάν που οραματίζεται να επιστρέψει στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Να σας θυμίσω επίσης ότι πριν από δύο βδομάδες περίπου υπογράφηκε μια συμφωνία μεταξύ όλων των Κουρδικών κομμάτων στην Συρία, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ. Aυτό ήταν ένα μεγάλο βήμα για τους Κούρδους, για την ενότητα του Κουρδικού λαού. Αυτό είναι ένα μικρό παράδειγμα ότι οι Κούρδοι είναι μαζί και είναι ενωμένοι», ανέφερε.
Ο κ. Μουσλέμ είπε πως όλα τα πολιτικά κόμματα στη Βόρεια Συρία και σχεδόν όλα τα κράτη του κόσμου είναι παίκτες στη Συρία, με τη χώρα να έχει καταστεί ένα κέντρο διαμάχης μεταξύ των διαφόρων δυνάμεων.
«Αυτό ισχύει ειδικότερα και για τη Ροζάβα και αυτό βεβαίως ενοχλεί πολύ το τουρκικό κράτος. Γι’ αυτό άρχισε επίθεση μαζί με το Ιράν στο νότιο Κουρδιστάν και αυτή τη στιγμή ο στρατός έχει περάσει περίπου 30 χιλιόμετρα βάθος στο ιρακινό Κουρδιστάν. Για μας όμως αυτή η συμφωνία ήταν μια μεγάλη νίκη, γιατί μετά από τόσα χρόνια είμαστε ενωμένοι με την υπογραφή και των ΗΠΑ. Και στο μέλλον, στις συζητήσεις που θα γίνουν στην Συρία, εμείς θα εμφανιστούμε ενωμένοι και αυτό είναι υπέρ μας. Η συμφωνία αποτελεί ένδειξη για το τι μπορούν να πράξουν οι Κούρδοι ενωμένοι», ανέφερε.
Ο Εκπρόσωπος του PYD είπε πως το κόμμα του εξέφρασε από την αρχή την ετοιμότητά του να συζητήσει με το καθεστώς Άσαντ, να τερματιστεί ο πόλεμος και να δώσουμε ευκαιρία για δημοκρατικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις στη Συρία.
«Είμαστε έτοιμοι, τους καλέσαμε να πολεμήσουμε μαζί τον τουρκικό στρατό κατοχής, δυστυχώς το καθεστώς δήλωσε και επίσημα ότι δεν είναι έτοιμο να συνομιλήσει μαζί μας ή να συνεργαστεί», ανέφερε.
Σε ερώτηση για την κριτική που δέχεται το κόμμα του εξαιτίας και την ιδεολογικής σύμπνοιας με το ΡΚΚ ο κ. Μουσλέμ ήταν ξεκάθαρος: «Με το ΡΚΚ και με τα άλλα κόμματα , είμαστε αδελφά κόμματα, είμαστε όλοι Κούρδοι. Και ως Κούρδοι συνεργαζόμαστε και θα αλληλοβοηθιόμαστε πάντα. Αλλά με το ΡΚΚ μπορεί να έχουμε κάποιες ιδεολογικές και πολιτικές αρχές τις ίδιες, αλλά είμαστε ανεξάρτητοι και διαφορετικό κομμάτι, είμαστε άλλο κόμμα και ανεξάρτητο σε όλα. Αλλά επαναλαμβάνω ότι ως αδελφό κόμμα συνεργαζόμαστε μαζί τους, είναι ένα εθνικό αδελφό κόμμα που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των Κούρδων στο Βόρειο Κουρδιστάν που είναι υπό κατοχή από τον τουρκικό στρατό», ανέφερε.
Σε παρατήρηση ότι το Συριακό πλέον έχει καταστεί αντικείμενο ανταγωνισμού μεταξύ Τουρκίας – Ρωσίας αλλά και άλλων δυνάμεων όπως το Ιράν, ανέφερε πως το θέμα αυτό τους φοβίζει πάρα πολύ γιατί αυτή τη στιγμή κανείς δεν ρωτά και δεν ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα του Συριακού λαού.
«Αυτό που συμβαίνει δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα του λαού της Συρίας, αυτό που γίνεται είναι διαμάχη ξένων δυνάμεων για έλεγχο στην περιοχή, για τα ενεργειακά και τις υποδομές και άλλα. Και δυστυχώς όπως είδαμε πολλές φορές η Ρωσία έχει έρθει σε συμφωνία που είναι εις βάρος του συριακού λαού ακόμη και του καθεστώτος. Η κατάσταση στο Ιντλίμπ, η κατοχή στην Αφρίν, αυτά δεν θα είχανε γίνει άμα δεν είχανε συμφωνήσει στο μεγαλύτερο βαθμό οι Ρώσοι και αυτό γίνεται για τα δικά τους συμφέροντα. Αυτό βεβαίως ισχύει και για το Ιράν και για τις ΗΠΑ», ανέφερε.
Διαβάστε επίσης: Συριακός Εμφύλιος | Το χρονικό της αιματηρής σύρραξης
Περιγράφοντας την κατάσταση στη Ράκκα, την πόλη στην οποία ο ίδιος μεγάλωσε και έχει πλέον απελευθερωθεί μετά που αποτέλεσε de facto πρωτεύουσα του ISIS, ο κ. Μουσλέμ είπε ότι ο κόσμος προσπαθεί να επιστρέψει στην κανονικότητά του και να φτιάξει και πάλι τη ζωή του.
«Η κατάσταση σε σχέση με πριν είναι σαν την μέρα με τη νύκτα. Οι περισσότεροι κάτοικοι επέστρεψαν, η πόλη ήταν πόλη μεταναστών γιατί εκεί είχε φτιαχτεί το μεγάλο φράγμα και είχε έρθει κόσμος από όλη τη Συρία, είναι πιο δημοκρατική πόλη, οι κάτοικοι τώρα ήρθαν πίσω, προσπαθούν να την ανοικοδομήσουν και να επιστρέψουν στη ζωή τους. Κτίζεται ξανά η πόλη, φτιάξαμε τους δρόμους, υποδομές», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Μουσλέμ, επέστρεψαν πίσω γύρω στις 250,000-300,000 , οι περισσότεροι είναι Κούρδοι και φιλοκούρδοι που είχαν πάει στο Κομπανί, και τώρα ήρθαν πίσω. Ένα μεγάλος αριθμός όμως, μας είπε, έφυγε στη Ευρώπη και δεν επέστρεψε ποτέ.
Σε σχέση με την κατάσταση στη Βόρεια Συρία και τη Ροζάβα, ανέφερε ότι το πλέον σημαντικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη νερού. Περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι όπως μας είπε, δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και για τις άλλες ανάγκες τους.
«Το τουρκικό κράτος χρησιμοποίησε όλα τα μέσα που είχε, από τους ισλαμιστές τρομοκράτες που μας έστειλε, τους βομβαρδισμούς, τις φυλακίσεις κλπ αλλά δεν κατάφερε να νικήσει τη θέλησή μας και τη δύναμή μας και τώρα χρησιμοποιεί το νερό ως όπλο έναντί μας», ανέφερε.
Διαβάστε επίσης: Η Τουρκία εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του PKK | VIDEO
Ο κ. Μουσλέμ είπε ότι αποκόπηκε η πρόσβαση στο ποτάμι της περιοχής και έτσι αυτή τη στιγμή μεταφέρεται νερό με βυτία από άλλες περιοχές ωστόσο η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη γιατί το νερό δεν αρκεί για όλα τα νοικοκυριά. «Είναι καλοκαίρι, οι ανάγκες είναι αυξημένες, έχουμε τον κορωνοϊό, αντιλαμβάνεστε σε ποια δυσχερή κατάσταση βρίσκονται 4 εκατομμύρια άνθρωποι», είπε.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Ρωσία | Στρατολόγηση εκατοντάδων Χούθι της Υεμένης στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας
Η Ρωσία στρατολογεί εκατοντάδες Χούθι της Υεμένης για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Οι άνδρες μεταφέρθηκαν στη Ρωσία μέσω…
Λίβανος | Δεκάδες νεκροί και σφοδρές συγκρούσεις Ισραήλ και Χεζμπολάχ – Εμπλοκή του Λιβανικού στρατού
Συνεχίζει η κλιμάκωση στον Λίβανο όπου συγκρούονται ο Ισραηλινός στρατός και η Χεζμπολάχ, με δεκάδες νεκρούς ανάμεσα τους και άμαχοι…
Σουηδία | Χρηματοδότηση για την παραγωγή ουκρανικών drones μεγάλου βεληνεκούς
Η Σουηδία συμφώνησε να χρηματοδοτήσει την παραγωγή ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροχημάτων μεγάλου βεληνεκούς, όπως ανακοίνωσε…
ΝΑΤΟ | Έκτακτο συνέδριο κυβερνοασφάλειας στο Λονδίνο
Με τον κίνδυνο πολλαπλών υβριδικών επιθέσεων σε νευραλγικούς, για τη λειτουργία της Βρετανίας, τομείς αλλά και σε μεγάλες επιχειρήσεις από…
Ρωσία | Στρατολόγηση εκατοντάδων Χούθι της Υεμένης στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας
Η Ρωσία στρατολογεί εκατοντάδες Χούθι της Υεμένης για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Οι άνδρες μεταφέρθηκαν στη Ρωσία μέσω…
Λίβανος | Δεκάδες νεκροί και σφοδρές συγκρούσεις Ισραήλ και Χεζμπολάχ – Εμπλοκή του Λιβανικού στρατού
Συνεχίζει η κλιμάκωση στον Λίβανο όπου συγκρούονται ο Ισραηλινός στρατός και η Χεζμπολάχ, με δεκάδες νεκρούς ανάμεσα τους και άμαχοι…
24 Νοεμβρίου | Η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων εορτάζει 179 χρόνια από την ίδρυση της
Στις 24 Νοεμβρίου 1845, ο Υπουργός Ναυτικών του Ελληνικού Βασιλείου Κωνσταντίνος Κανάρης εξέδωσε διάταγμα για την ίδρυση της σχολής…
Σουηδία | Χρηματοδότηση για την παραγωγή ουκρανικών drones μεγάλου βεληνεκούς
Η Σουηδία συμφώνησε να χρηματοδοτήσει την παραγωγή ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροχημάτων μεγάλου βεληνεκούς, όπως ανακοίνωσε…
ΕΛΚΑΚ | Επίλεκτοι στρατεύσιμοι σε ρόλους καινοτομίας στις Ένοπλες Δυνάμεις
Ένα νέο πρόγραμμα αξιοποίησης επιστημονικά καταρτισμένων Ελλήνων πολιτών που καλούνται να εκπληρώσουν τη στρατιωτική τους…
0 Σχόλια