Κίνα – Σαουδική Αραβία | Συνολική εταιρική στρατηγική σχέση
Defence Redefined
Published on 10/12/2022 at 17:30

Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας συμφώνησαν την Πέμπτη να προωθήσουν από κοινού τη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση Κίνας-Σαουδικής Αραβίας.

Οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν πιο στενά σε τομείς όπως η ενέργεια και η εθνική ασφάλεια. Επίσης, ο Κινέζος Πρόεδρος δεσμεύτηκε να εμβαθύνει τη διμερή βιομηχανική συνεργασία, να προωθήσει την ανάπτυξη του βιομηχανικού πάρκου Κίνας – Σαουδικής Αραβίας (Jizan) και την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Κίνας, η Κίνα θεωρεί την ανάπτυξη των σχέσεών της με τη Σαουδική Αραβία ως προτεραιότητα στις συνολικές εξωτερικές της σχέσεις, ιδίως στη διπλωματία της στη Μέση Ανατολή. 

Η Κίνα θα συνεργαστεί με τη Σαουδική Αραβία για την επίτευξη της εθνικής αναζωογόνησης του καθενός, την ενίσχυση της συνέργειας μεταξύ των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, την εμβάθυνση της πρακτικής συνεργασίας σε όλους τους τομείς, την αύξηση της επικοινωνίας και του συντονισμού σε διεθνείς και περιφερειακές υποθέσεις και την επίτευξη ακόμη μεγαλύτερης προόδου στη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση Κίνας-Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος.

Η Κίνα, τόνισε ο Σι Τζινπίνγκ, υποστηρίζει σταθερά τη Σαουδική Αραβία στη διατήρηση της κυριαρχίας, της ασφάλειας και της σταθερότητας της και υποστηρίζει τη Σαουδική Αραβία στην επιδίωξη μιας αναπτυξιακής πορείας που ταιριάζει στις εθνικές της συνθήκες, προσθέτοντας ότι η Κίνα υποστηρίζει τις μεγάλες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της Σαουδικής Αραβίας, όπως το Όραμα 2030 και η Πράσινη Πρωτοβουλία για τη Μέση Ανατολή, και θα συμμετάσχει ενεργά στην εκβιομηχάνιση της Σαουδικής Αραβίας και θα συμβάλει στη διαφοροποιημένη ανάπτυξη της οικονομίας της.

Διαβάστε επίσης: Ιράν | Η Τεχεράνη ξεκίνησε την κατασκευή νέου πυρηνικού εργοστασίου

Οι δύο πλευρές αποφάσισαν ότι πρέπει να συνδράμουν σοβαρά την πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας και το Όραμα 2030 της Σαουδικής Αραβίας. Η Κίνα θα αυξήσει την επικοινωνία και τον συντονισμό με τη Σαουδική Αραβία σχετικά με την ενεργειακή πολιτική, θα επεκτείνει την κλίμακα του εμπορίου αργού πετρελαίου, θα ενισχύσει τη συνεργασία στην έρευνα και την ανάπτυξη, και θα υλοποιήσει το σινο-σαουδαραβικό έργο Gulei Ethylene Complex Project και άλλα έργα ενεργειακής συνεργασίας μεγάλης κλίμακας, δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ.

Από την πλευρά του, ο πρίγκιπας και διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν διαβεβαίωσε ότι η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει σθεναρά την αρχή της “μίας Κίνας”, τη διαφύλαξη της κινεζικής κυριαρχίας, ασφάλειας και εδαφικής ακεραιότητας και ότι υποστηρίζει σθεναρά τα μέτρα και τις προσπάθειες της Κίνας για την αποριζοσπαστικοποίηση, απορρίπτοντας σθεναρά την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας από οποιεσδήποτε εξωτερικές δυνάμεις με τη δικαιολογία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή οποιαδήποτε άλλη.

Η Σαουδική Αραβία θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά στη συνεργασία με την Κίνα στο πλαίσιο του έργου Ζώνης και Δρόμου και θα επεκτείνει το εμπόριο και τις αμφίδρομες επενδύσεις.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής και ενέργειας και να ενισχύσουν τη συνεργασία σε τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η επιστήμη και η τεχνολογία, η χημική βιομηχανία και η εξόρυξη.

Πηγή: Euronews

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ | Στήριξη στο δικαίωμα για διαδηλώσεις στην Κίνα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This