Ισραήλ | Υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για τους υπερ-ορθόδοξους με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου
Defence Redefined
Published on 28/06/2024 at 18:00

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάνθηκε ομόφωνα την Τρίτη ότι οι “υπερ-ορθόδοξοι” άνδρες θα υπηρετούν πλέον υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Η απόφαση αυτή μπορεί να δημιουργήσει τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου εν μέσω πολέμου. 

Η απόφαση θέτει τέλος στο σύστημα που ισχύει επί δεκαετίες που παρείχε καθεστώς εξαίρεσης στους υπερορθόδοξους άνδρες από τη στρατιωτική θητεία ενώ υπήρχε υποχρεωτική στράτευση για τους υπόλοιπους εβραίους πολίτες. Η συμφωνία, που κρίθηκε μεροληπτική από τους επικριτές, έχει δημιουργήσει ένα βαθύ χάσμα στην εβραϊκή πλειοψηφία του Ισραήλ σχετικά με το ποιος θα επωμιστεί το βάρος της προστασίας της χώρας.

Το δικαστήριο κατέρριψε έναν νόμο που κωδικοποίησε εξαιρέσεις το 2017, αλλά οι επαναλαμβανόμενες παρατάσεις δικαστηρίων και οι κυβερνητικές τακτικές καθυστερήσεων για αντικατάσταση καθυστέρησαν το ψήφισμα για χρόνια. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι ελλείψει νόμου, η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία του Ισραήλ ισχύει για τους υπερ-ορθόδοξους όπως ισχύει για όλους τους πολίτες, καθώς η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική, τρία χρόνια για τους άνδρες και δύο χρόνια για τις γυναίκες.

Ομάδες υπερ-ορθόδοξων εβραίων προχώρησαν σε διαμαρτυρίες με κλείσιμο αυτοκινητόδρομων ενώ η αστυνομία απομάκρυνε τους διαδηλωτές με χρήση περιορισμένης βίας.

Με πληροφορίες από: AP News

Διαβάστε επίσης: Πιθανές αμερικανικές κυρώσεις σε ισραηλινή στρατιωτική μονάδα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This