ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Η Ινδία μαίνεται κατά της Τουρκίας
Defence Redefined
Published on 24/09/2021 at 09:15

Η Ινδία μαίνεται κατά της Τουρκίας καταδικάζοντας την τουρκική κατοχή στην Κύπρο, αφού ο Ερντογάν επικαλέστηκε ψευδούς ισχυρισμούς για το Κασμίρ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δείχνει να έρχεται σε πλήρη ρήξη στις διμερείς σχέσεις του με τον πολιτισμένο κόσμο όντας στο πλευρό του Πακιστάν, ενός έθνους που έχει καταγραφεί από τον ΟΗΕ στη γκρίζα λίστα για τη διάδοση της τρομοκρατίας. Στην πρόσφατη κίνησή του, απευθύνθηκε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κατά τη γενική συζήτηση την Τρίτη και δεν απέφυγε να προκαλέσει την Ινδία, θέτοντας ξανά το ζήτημα του Κασμίρ και χρησιμοποιώντας ψευδείς, αβάσιμους ισχυρισμούς για να υποστηρίξει τον εξτρεμισμό που υποστηρίζεται από το Πακιστάν στο Κασμίρ.

Πέρυσι, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας είχε πει ότι οι παρατηρήσεις του Ερντογάν για το Κασμίρ δεν αντικατοπτρίζουν ούτε την ιστορία ούτε βοηθούν τη διπλωματία και ότι θα υπάρξουν ισχυρές επιπτώσεις στους δεσμούς του Νέου Δελχί με την Άγκυρα. Λίγο αφότου ο Ερντογάν έθεσε το ζήτημα του Κασμίρ στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την Τρίτη, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Δρ. S Jaishankar συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, και πραγματοποίησε συζητήσεις για την οικονομική σχέση μεταξύ Ινδίας και Κύπρου.

Σε ένα tweet, ο Jaishankar είπε, “Είναι σημαντικό να τηρούνται από όλους οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο”. Το 2019, μετά από μια άλλη διαμαρτυρία του Ερντογάν εναντίον της Ινδίας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινίν, και τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, σύμφωνα με τη TFI Post.

Με την πραγματοποίηση συναντήσεων υψηλού επιπέδου με την Κύπρο και την Αρμενία, χώρες που έχουν αδικηθεί από την Τουρκία στο παρελθόν, η Ινδία έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία. Η Αρμενία μοιράζεται μια μακρά ιστορία τεταμένων σχέσεων με την Τουρκία και οι Αρμένιοι εξακολουθούν να κατηγορούν την Τουρκία ότι έχει διαπράξει γενοκτονία όχι μόνο στον αρμενικό πληθυσμό στις αρχές του εικοστού αιώνα, αλλά και στους Έλληνες και τους Ασσύριους. Η Άγκυρα υποβαθμίζει την εν λόγω κατηγορία.

Πιο πρόσφατα, η ανάμειξη της Τουρκίας στον πόλεμο εναντίον της Αρμενίας για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ήταν ορατή σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς η Άγκυρα όπλισε το Αζερμπαϊτζάν με τα οπλισμένα αεροσκάφη TB2. Από τότε οι δεσμοί της Ινδίας με τις αντιτουρκικές δυνάμεις της Μεσογείου έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, αφού η Τουρκία είναι σύμμαχος του Πακιστάν σε όλα τα μέτωπα.

Διαβάστε επίσης: Μετά την Λιβύη και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, Σύροι μισθοφόροι θα αναπτυχθούν στο Κασμίρ για να πολεμήσουν την Ινδία – ΧΑΡΤΗΣ

Οι δύο χώρες είχαν υπογράψει τη Συνθήκη της Αιώνιας Φιλίας τη δεκαετία του 1950.

Και οι δύο χώρες έχουν πλειοψηφικές σουνιτικές μουσουλμανικές κοινότητες και θεωρούν την ισλαμική ταυτότητα ως κεντρική στην εθνική πολιτική τους σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν τις διαφορετικές εθνοτικές ομάδες και στις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένων των τουρκικοποιημένων πληθυσμών.

Αυτό το μακροχρόνιο συναίσθημα έχει ωθήσει την Άγκυρα να προβεί σε διπλωματικές επιθέσεις κατά του Νέου Δελχί για το θέμα του Κασμίρ στο πολυμερές φόρουμ.

Η Ινδία προσπαθούσε πάντα να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με κάθε χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, αλλά κάνοντας επανειλημμένα σχόλια κατά της Ινδίας και χρηματοδοτώντας ριζοσπαστικά στοιχεία κατά της Ινδίας, ο Ερντογάν καταστρέφει τους δεσμούς Τουρκίας-Ινδίας.

Πηγή: The Defenstar

Διαβάστε επίσης: Τουρκία | Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με Αζερμπαϊτζάν και Πακιστάν

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This