ΗΠΑ – Κυπριακή Δημοκρατία | Κοινή δήλωση σχετικά με την υπογραφή Οδικού Χάρτη με την αμυντική συνεργασία για την περίοδο 2024 – 2029 – Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 09/09/2024 at 17:22

Ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Βασίλης Πάλμας, και η Βοηθός Υπουργού Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας, Dr. Celeste Wallander, ως ένδειξη της κοινής δέσμευσης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας για περαιτέρω αναβάθμιση και εμβάθυνση της μεταξύ τους σχέσης συνυπέγραψαν σήμερα τον οδικό χάρτη της διμερούς αμυντικής τους συνεργασίας.

Στη συνάντηση που προηγήθηκε πραγματοποιήθηκε συζήτηση σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, μεταξύ άλλων για την κατάσταση ασφάλειας στην Κύπρο και για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό, καθώς επίσης και για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με τη σύγκρουση στο Ισραήλ και την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Σε αυτό το πλαίσιο τονίστηκε η στενή συνεργασία της Κύπρου με άλλα κράτη και Οργανισμούς και αναγνωρίστηκε ο καθοριστικός ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών στην υλοποίηση του σχεδίου βοήθειας και στην παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης. Η συνολική σταθερότητα και ασφάλεια της Ευρώπης και της ανατολικής Μεσογείου είναι ζωτικής σημασίας για την Κυπριακή Δημοκρατία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Η πολυπλοκότητα και ο εξελισσόμενος χαρακτήρας των προκλήσεων ασφαλείας σε αυτή την περιοχή επιβάλλει επαγρύπνηση, δέσμευση και στενή συνεργασία σε θέματα άμυνας και ασφάλειας μεταξύ εταίρων, για να διασφαλιστεί η διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας, των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Για τον σκοπό αυτό, το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των τρεχουσών και μελλοντικών διεθνών προβλημάτων ασφάλειας, μέσω της υπογραφής ενός Οδικού Χάρτη (Road Map) Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας. 

Ο Οδικός Χάρτης θεσπίζει ένα πλαίσιο για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων και για την καλύτερη κατανόηση και αντιμετώπιση βασικών ζητημάτων ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην εθνική ασφάλεια, της αντιμετώπισης κακόβουλων ενεργειών και ανάπτυξης διαλειτουργικότητας μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων των δύο χωρών. 

Το τελικό επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα είναι όπως όλες οι προσπάθειες στο πλαίσιο του Οδικού Χάρτη στοχεύουν στην προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή. Η ενισχυμένη αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο Υπουργείων Άμυνας αποτελεί ευκαιρία και για τις δύο πλευρές για καλύτερη προετοιμασία και υποστήριξη αμοιβαία επωφελών στόχων στην ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε επίσης: Κύπρος | Υπογραφή Συμφωνίας με ΗΠΑ για παροχή υπηρεσιών διοικητικής μέριμνας σε πλοία – VIDEO και Φωτογραφίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This