ΗΒ | Σύστημα αυτοπροστασίας λέιζερ για αεροσκάφη – Δοκιμές από την RAF
Defence Redefined
Published on 26/10/2024 at 16:00

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου, σε συνεργασία με μεγάλες εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας, σχεδιάζουν και δοκιμάζουν ένα νέο σύστημα αυτοπροστασίας λέιζερ για τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας.

Συγκεκριμένα, το έργο έχει αναλάβει η ομάδα “Team Pellonia”, αποτελούμενη από το Εργαστήριο Επιστήμης και Τεχνολογίας  της Άμυνας του Υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας και τις εταιρείες Leonardo UK και Thales UK.

Το εν λόγω σύστημα λέιζερ (laser), έχει σχεδιαστεί για να τοποθετηθεί σε μια σειρά αεροσκαφών της βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF), μεταξύ αυτών τα αεροσκάφη συλλογής πληροφοριών Shadow R2 και τα μεταγωγικά A400M, ώστε να ενισχύσει τις δυνατότητες τους για ανίχνευση και εξουδετέρωση απειλών στον αέρα, όπως εχθρικοί πύραυλοι από αεροσκάφη ή αντιαεροπορικά συστήματα. 

Το Υπουργείο Άμυνας του ΗΒ, σε ανακοίνωση του αναφέρει πως πραγματοποιήθηκε δοκιμή του συστήματος στο πεδίο δοκιμών του Vidsel στη Σουηδία, όπου το σύστημα λέιζερ αντιμετώπισε επιτυχώς πυραύλους με υπέρυθρο ανιχνευτή θερμότητας που εκτοξεύτηκαν ταυτόχρονα. Τις δοκιμές παρακολούθησαν ανώτεροι στρατιωτικοί από διάφορα κράτη του ΝΑΤΟ.

Το σύστημα λειτουργεί με το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης Elix-IR της Thales. Εντοπίζει έγκαιρα τους πυραύλους που εκτοξεύονται χρησιμοποιώντας μια σειρά αλγορίθμων και ταξινομεί τις απειλές ώστε να υπάρχει αποτελεσματική αντιμετώπιση στο μετέπειτα στάδιο. 

*Elix-IR.

Μόλις ταξινομηθούν οι απειλές, αποστέλλεται προειδοποίηση στο κατευθυνόμενο υπέρυθρο σύστημα αντιμέτρων Miysis της Leonardo, το οποίο παρακολουθεί τον πύραυλο και κατευθύνει το σύστημα λέιζερ ώστε να εμπλακεί επιτυχώς.

*Miysis.

Τα εν λόγω έργο και άλλα ανάλογα, παρέχουν πολλαπλά οφέλη στο ΗΒ, καθώς συμβάλλουν στην ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων για την αντιμετώπιση σύγχρονων αναδυόμενων απειλών, συνεισφέρουν στην ανταλλαγή τεχνογνωσία μεταξύ διαφόρων φορέων και στην ενίσχυση της καινοτομίας, ενώ παράλληλα ενισχύουν την οικονομία δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις απασχόλησης στη χώρα.

*Φωτογραφίες από: RAF, UK MOD, THALES, LEONARDO.

Διαβάστε επίσης: Ανάπτυξη συστημάτων λέιζερ για ναυτικές πλατφόρμες από τις MBDA και Rheinmetall

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This