ΗΒ | Προμηθεύει την Ουκρανία με 650 βλήματα πολλαπλών ρόλων LMM αξίας 162 εκατομμυρίων λιρών
Defence Redefined
Published on 06/09/2024 at 17:46

Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσε νέο πακέτο στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, η Βρετανία θα προμηθεύσει τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις με 650 ελαφρούς πυραύλους πολλαπλών ρόλων (Lightweight Multirole Missiles – LMM) αξίας 162 εκατομμυρίων στερλινών (191,889 εκατομμύρια ευρώ).

Τεχνικά χαρακτηριστικά LMM:

  • Βάρος: 13 κιλά
  • Επιχειρησιακό βεληνεκές: >6 χλμ
  • Ταχύτητα: 1,5 μαχ
  • Μέγιστη επιχειρησιακή εμβέλεια: έως 8 χλμ
  • Σύστημα καθοδήγησης: ημιενεργή καθοδήγηση λέιζερ (semi-active laser guidance – SAL)
  • Kεφαλή: υψηλής εκρηκτικότητας κοίλου γεμίσματος μαζί με εκρηκτική κεφαλή θραυσματοποίησης µε ενσωματωμένο πυροσωλήνα εγγύτητας

Τα βλήματα LMM κατασκευάζονται από την Thales στο εργοστάσιο της στο Μπέλφαστ της Βορείου Ιρλανδίας. Η προμήθεια των LMM θα χρηματοδοτηθεί από το ετήσιο πακέτο στήριξης του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Ουκρανία το οποίο φτάνει τα 3 δις στερλίνες, ενώ θα αντλήσει επίσης χρηματοδότηση από την Νορβηγία μέσω του Διεθνών Ταμείου για την Ουκρανία (International Fund for Ukraine – IFU).

Ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, John Healey, δήλωσε πως μετά τις πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις στις Ουκρανικές πόλεις Λβιβ και Πολτάβα, οι νέοι αυτοί πυραύλοι θα ενισχύσουν τις δυνατότητες των Ουκρανικών Δυνάμεων για την προστασία υποδομών, του πληθυσμού και της επικράτειας της χώρας.

Οι LMM, όντας πυραύλοι πολλαπλών ρόλων μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά χερσαίων στόχων όπως οχήματα και άρματα αλλά και εναέριων στόχων όπως μη επανδρωμένα αεροχήματα. Μπορούν να εκτοξευτούν από πολλαπλούς εκτοξευτές, θαλάσσιες, χερσαίες και εναέριες πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροχημάτων.  

Εκπρόσωπος της εταιρείας Thales, δήλωσε πως είναι το πρώτο συμβόλαιο που υπογράφεται στα πλαίσια της πρωτοβουλίας Task Force Hirst, που εμβαθύνει περισσότερο την συνεργασία μεταξύ της εταιρείας και της Ουκρανίας. Η πρωτοβουλία Task Force Hirst του ΥΠΑΜ του ΗΒ, δημιουργήθηκε για της ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Ουκρανίας μέσω της μεγαλύτερης και διαρκούς προμήθειας πυραύλων και άλλων βασικών συστημάτων και μακροπρόθεσμα αποσκοπεί να ενισχύσει την βιομηχανική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Με πληροφορίες από: UK MOD, THALES, DEFENCE ReDEFiNED

Διαβάστε επίσης: Jackal VTOL Drone | Ολοκλήρωση της πρώτης δοκιμαστικής βολής του βλήματος LMM της Thales

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This