Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας | Έναρξη του έργου EUROGUARD στην Εσθονία
Defence Redefined
Published on 23/01/2024 at 20:20

Το έργο EUROGUARD, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (EDF), ξεκίνησε επίσημα στην Εσθονία.

Με επένδυση σχεδόν 100 εκατομμυρίων ευρώ, το έργο περιλαμβάνει τη συνεργασία 23 επιχειρήσεων και τη συνεργασία 10 κρατών μελών της Ε.Ε. Η κοινοπραξία τελεί υπό την ηγεσία της εσθονικής ναυπηγικής εταιρείας Baltic Workboats.

Ο πρωταρχικός στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ανάπτυξη μιας αρθρωτής και ημιαυτόνομης πλατφόρμας επιφανείας εξοπλισμένης με σύστημα τηλεχειρισμού, με στόχο την ενίσχυση των θαλάσσιων αμυντικών δυνατοτήτων σε όλη την Ευρώπη. Η έναρξη περιελάμβανε εργαστήρια στο Ταλίν και επίσκεψη στο ναυπηγείο στη Nasva της Saaremaa. 

Η Baltic Workboats ηγείται της κοινοπραξίας 23 εταιρειών και ερευνητικών ιδρυμάτων από ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Νορβηγία, η Δανία, το Βέλγιο, η Σουηδία, η Ισπανία και η Εσθονία. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 95 εκατ. ευρώ, με 65 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας και 30 εκατ. ευρώ από τις συμμετέχουσες χώρες και τις ίδιες τις εταιρείες.

Οι ειδικές δυνατότητες του πρωτοτύπου θα καθοριστούν μέσω πολυετών δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης, αλλά γενικά, το σκάφος θα πρέπει να είναι ικανό για αυτόνομη πλοήγηση, ανίχνευση εμποδίων και απειλών, αποφυγή σύγκρουσης και άλλες ειδικές αποστολές.

Το πρωτότυπο πρέπει να τηρεί την αρχή της ανοικτής αρχιτεκτονικής, επιτρέποντάς του να συναρμολογείται σύμφωνα με συγκεκριμένες ανάγκες ή εργασίες. Καινοτομίες αναμένονται και στο σύστημα πρόωσης, με σημαντική λέξη-κλειδί την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Η Baltic Workboats είναι υπεύθυνη για την κατασκευή του δοκιμαστικού σκάφους, ενώ οι θαλάσσιες δοκιμές του πρωτοτύπου θα διεξαχθούν επίσης στα ύδατα της Εσθονίας σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό της Εσθονίας και το πρωτότυπο έχει ολοκληρωθεί και δοκιμαστεί μέχρι το τέλος του 2027.

Διαβάστε επίσης: EPC | Η πρώτη φάση του προγράμματος ανάπτυξης της ευρωκορβέτας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This