Επιχείρηση ASPIDES | Γαλλικό αντιτορπιλικό διέσωσε 29 ναυτικούς από το τάνκερ Sounion
Defence Redefined
Published on 22/08/2024 at 18:25

Ένα γαλλικό αντιτορπιλικό διέσωσε 29 ναυτικούς το ελληνόκτητο τάνκερ Sounion, που δέχθηκε επανειλημμένες επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσαν αξιωματούχοι σήμερα Πέμπτη, 

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης θεωρούνται ύποπτοι ότι έκαναν την επίθεση στο Sounion. Το γαλλικό αντιτορπιλικό κατέστρεψε επίσης ένα μη επανδρωμένο σκάφος, που μετέφερε βόμβες στην περιοχή.

Η επίθεση, η πιο σοβαρή στην Ερυθρά Θάλασσα εδώ και εβδομάδες, έρχεται κατά τη διάρκεια της πολύμηνης εκστρατεία των Χούθι με στόχο πλοία για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία έχει διαταράξει μια εμπορική οδό μέσω της οποίας συνήθως περνάει κάθε χρόνο φορτίο αξίας 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

To Sounion παραμένει 72 ναυτικά μίλια δυτικά της Χοντεϊντά της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, υπό την προστασία πολεμικού πλοίου.

H Delta Tankers σχετικά με την επίθεση στο πλοίο της ανέφερε ότι αξιολογεί συνεχώς τις πληροφορίες ναυτικής ασφάλειας και ο πλοίαρχος και το πλήρωμα του Sounion έλαβαν την απόφαση να εκκενώσουν το σκάφος.

Η εταιρεία εκφράζει επίσης τις ευχαριστίες της για τη ναυτική υποστήριξη και ανέφερε ότι υπάρχουν σχέδια για τη μεταφορά του πλοίου σε έναν ασφαλέστερο προορισμό – λιμάνι, όπου μπορεί να πραγματοποιηθεί πλήρης αξιολόγηση (έλεγχοι και τυχόν επισκευές) των ζημιών που έχουν προκληθεί.

Στην ανακοίνωσή της η EUNAVFOR ASPIDES αναφέρει επίσης ότι ένα μη επανδρωμένο όχημα επιφανείας (Unmanned surface vehicle – USV) εξουδετερώθηκε με επιτυχία τις πρωινές ώρες από  μια φρεγάτα που βρίσκεται στο σημείο και η οποία είχε κληθεί να παράσχει προστασία, μετά από αίτημα της ναυτιλιακής εταιρείας και του καπετάνιου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας που ενημερώθηκε από την EUNAVFOR ASPIDES το πλήρωμα είναι καλά στην υγεία του, ενώ το πλοίο μεταφέρει 150.000 τόνους αργού πετρελαίου, που φορτώθηκε στο λιμάνι της Αλ Μπασρά στις 11 Αυγούστου και είχε προορισμό το λιμάνι της Κορίνθου.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι δεν κατονόμασαν το γαλλικό αντιτορπιλικό που συμμετείχε στη διάσωση.

Στην επίθεση της Τετάρτης, άνδρες σε μικρές βάρκες άνοιξαν για πρώτη φορά πυρ με μικρά όπλα περίπου 140 χλμ δυτικά της ανταρτοκρατούμενης πόλης-λιμάνι της Υεμένης Χοντέιντα, ανέφερε το κέντρο θαλάσσιων εμπορικών επιχειρήσεων του βρετανικού στρατού του Ηνωμένου Βασιλείου.

Με πληροφορίες από: Euronews

Διαβάστε επίσης: Επιχείρηση “ASPIDES” | Ανεφοδιασμός της γερμανικής φρεγάτας Hessen με πυραύλους και πυρομαχικά – VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This