Επίσκεψη Χριστοδουλίδη στη ΣΕΑΠ – Η ενίσχυση της αποτροπής περνά πρώτα από τα στελέχη της ΕΦ
Defence Redefined
Published on 03/09/2024 at 17:18

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, επισκέφθηκε την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, τη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στην Κρήτη καθώς ήταν ομιλητής στο πολιτικό μνημόσυνο του Μίκη Θεοδωράκη στα Χανιά.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε αρχικά στη σύνθεση του ύμνου της Εθνικής Φρουράς από τον Μίκη Θεοδωράκη μετά την ίδρυση της, το 1964 μετά τους τουρκικούς βομβαρδισμούς στην Τηλλυρία. Αναφερόμενος στους εκπαιδευόμενους δόκιμους έφεδρους αξιωματικούς δήλωσε πως: “Το πρώτο μήνυμα είναι πόσο περήφανοι είμαστε για όλους εσάς που βρίσκεστε επάξια σε αυτή την ιστορική Σχολή, μια Σχολή, στην οποίαν έχουν εκπαιδευτεί δεκάδες, εκατοντάδες, χιλιάδες Κύπριοι εθνοφρουροί. Και επενδύουμε πολύ ως Πολιτεία σε αυτή την τρίμηνη εκπαίδευσή σας. Σας περιμένουμε στην Κύπρο στις αρχές Νοεμβρίου, έτσι ώστε να αναλάβετε, υπό την καθοδήγηση των στελεχών της Εθνικής Φρουράς, πολύ σημαντικά καθήκοντα σε μια πατρίδα που ακόμη βρίσκεται υπό κατοχή”.

Τόνισε επίσης πως όσο η χώρα μας βρίσκεται υπό κατοχή, η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι βασική μας υποχρέωση, είναι βασική μας προτεραιότητα ενώ συμπλήρωσε πως η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος περνά πρώτα και πάνω από όλα μέσα από τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς. Γι΄αυτό τον λόγο, ανέφερε, μία από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης ήταν η αναβάθμιση του ρόλου των ΣΥΟΠ ώστε να έχουμε έναν ημιεπαγγελματικό στρατό.

Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της Εθνικής Φρουράς ώστε να έχουμε λόγο και ρόλο στις Βρυξέλλες, καθώς και στην γεωστρατηγική σημασία της Κύπρου και της Κρήτης, ενώ σχετικά με τον ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου ως πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας, τόνισε πως για να μπορούν να διαδραματίσουν αυτόν τον ρόλο χρειάζονται ισχυρές ένοπλες δυνάμεις.

Αναφερόμενος ξανά στους εκπαιδευόμενους δόκιμους έφεδρους αξιωματικούς, ο Πρόεδρος είπε: “Πρέπει να είστε και εσείς ιδιαίτερα περήφανοι που έχετε αυτή τη μοναδική ευκαιρία να εκπαιδευτείτε σε αυτή τη Σχολή από αξιόλογα στελέχη του ελληνικού στρατού, μια Σχολή που είναι ιστορική, μια Σχολή που λειτουργεί από το 1955, μια Σχολή, και θεωρώ πως αυτό τα λέει όλα, από την οποία έχει αποφοιτήσει και ο Υπαρχηγός της ΕΟΚΑ Γρηγόρης Αυξεντίου”. Συμπληρώνοντας, ανέφερε: “Είμαι σίγουρος ότι όλοι σας αντιλαμβάνεστε τις ευθύνες σας, αλλά την ίδια στιγμή και την υπερηφάνεια που νιώθετε να φοιτάτε σε μια Σχολή, από την οποίαν αποφοίτησε ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ο Υπαρχηγός του πιο αγνού αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού. Ενός αγώνα, ο οποίος οδήγησε στη σύσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που σήμερα είναι ό,τι πιο σημαντικό διαθέτουμε και είναι αυτό που εσείς μέσα από τη θητεία σας σήμερα, τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς, αλλά και εμείς από τη θέση που προσωρινά υπηρετούμε, οφείλουμε να διαφυλάξουμε, οφείλουμε να προασπιστούμε, οφείλουμε να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο”.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο αφιερωμένο στον Γρηγόρη Αυξεντίου.

Με πληροφορίες από: ΓΤΠ

Διαβάστε επίσης: 3 Μαρτίου 1957 | Ο Γρηγόρης Αυξεντίου θυσιάζεται για Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This