Επίσκεψη Δένδια στην Κύπρο – “Για εμάς η Κύπρος κείται απολύτως πλησίον”
Defence Redefined
Published on 16/07/2024 at 17:12

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, πραγματοποίησε στις 15 Ιουλίου, επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Βασίλη Πάλμα.

Κατά τη συνάντηση ανταλλάχθηκαν απόψεις σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, που αφορά μεταξύ άλλων στη διμερή αμυντική και στρατιωτική μας συνεργασία και στις υφιστάμενες τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες που συνυπογράψαμε με άλλες χώρες. Επίσης στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για από κοινού αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων και στις ενέργειες μας για προάσπιση της εθνικής μας ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και των αναφαίρετων κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και την επίτευξη συνθηκών σταθερότητας και συνεργασίας και τη διευθέτηση των προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή. 

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πρωτοβουλία της Κυπριακής Κυβέρνησης και τη συμβολή της Ελλάδας στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, καθώς επίσης και στην ανάληψη της διοίκησης της Επιχείρησης «ASPIDES» από την Ελλάδα, σε μια προσπάθεια διασφάλισης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και της τήρησης ανοικτών εμπορικών οδών και γραμμών ανεφοδιασμού στην Ερυθρά Θάλασσα.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο κ. Πάλμας ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό του για την κατάσταση ασφάλειας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία. 

Οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τη συνεχιζόμενη αδιάλλακτη πολιτική της Τουρκίας στο κυπριακό, καθώς και για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Κυβέρνηση για επιστροφή στη διαδικασία των συνομιλιών, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε επίσης με τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου, κ.κ. Γεώργιο. Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, δήλωσε μεταξύ άλλων πως “νοιώθουμε ιδιαίτερη ευχαρίστηση, για το γεγονός ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος έρχεται αυτήν την ημέρα να μας πει ότι εκείνοι που διενέργησαν το Πραξικόπημα δεν είχαν καμία σχέση ούτε με την Ελλάδα, ούτε με τον Ελληνισμό, μιλούσαν απλώς ελληνικά και ότι η Ελλάδα στέκεται δίπλα μας. Είμαστε τμήμα του Έθνους και δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τις κινήσεις μας.”.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, δήλωσε μεταξύ άλλων πως “Ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας όμως της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά νομίζω ερμηνεύοντας τις σκέψεις όλων των Ελλήνων, απανταχού της γης, θέλω να πω ότι για εμάς η Κύπρος κείται απολύτως πλησίον. Για τον Ελληνισμό, για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις η Κύπρος κείται πλησίον”.

Πηγή: ΥΠΑΜ, ΥΠΕΘΑ

Διαβάστε επίσης: EUROSATORY 2024 | Οι Υπουργοί Άμυνας των 2 πυλώνων του Ελληνισμού στα Εθνικά Περίπτερα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This