ΕΚΤΑΚΤΟ | Βολή πυραύλου AKERON στην ΤΑΜΣ ΙΡΙΣ 2024
Defence Redefined
Published on 10/10/2024 at 13:28

*Χρίστος Λοΐζου

Στην τελική φάση της ΤΑΜΣ ΙΡΙΣ 2024, οι δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς πραγματοποίησαν βολή με αντιαρματικό πύραυλο AKERON. 

Την τελική φάση της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) ΙΡΙΣ 2024 ανέλαβε η η ΧΧ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία με την υποστήριξη τμημάτων Πεζικού, Πυροβολικού, Καταδρομών και Αεροπορίας ενώ ταυτόχρονα εκτελέστηκαν επιχειρήσεις στον θαλάσσιο χώρο από το Πολεμικό Ναυτικό. Στην άσκηση συμμετείχαν επίσης μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και εθνοφύλακες του Τάγματος Εθνοφυλακής Σάμου από την Ελλάδα.

Η χρήση του AKERON από την Εθνική Φρουρά στην τελική φάση της ΤΑΜΣ ΙΡΙΣ 2024, σηματοδοτεί και την επίσημη δημοσιοποίηση της είδησης για την απόκτηση του από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η βολή του AKERON στην τελική φάση της άσκησης έγινε από εκτοξευτή τοποθετημένο σε τρίποδα από θέση μάχης στο πεδίο βολής. Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2024, η γαλλική εφημερίδα La Tribune, σε άρθρο της ανέφερε πως η Εθνική Φρουρά θα αποκτήσει αριθμό πυραύλων AKERON και στο ίδιο άρθρο έκανε λόγο και για απόκτηση τεθωρακισμένων οχημάτων Sherpa από την γαλλική ARQUUS.

Διαβάστε επίσης: AKERON | Με την σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας

Ο πύραυλος πέμπτης γενιάς AKERON, γαλλικής κατασκευής, χρησιμοποιείται ήδη από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Γαλλίας, συγκεκριμένος αριθμός έχει σταλεί και στην Ουκρανία ενώ η ναυτική του έκδοση χρησιμοποιείται από την Αίγυπτο. Οι ένοπλες δυνάμεις του Βελγίου, της Σουηδίας και του Λουξεμβούργου θα παραλάβουν σύντομα τους δικούς τους AKERON ενώ αριθμός άλλων κρατών έχουν δηλώσει ενδιαφέρον. 

Τεχνικά χαρακτηριστικά AKERON MP:

  • Μήκος: 1,3 μέτρα.
  • Βάρος: 15 κιλά.
  • Διάμετρος: 140 χιλ. 
  • Βεληνεκές: 4 χλμ.

Ο AKERON MP διαθέτει σύγχρονες δυνατότητες στόχευσης και εμπλοκής στόχου πέραν του του οπτικού ορίζοντα (Beyond Line of Sight – BLOS). Το σύστημα επιτρέπει και λειτουργία «fire and forget» αλλά και «man-on-the-loop» ώστε ο σκοπευτής να συνεχίσει να παρατηρεί την πορεία του πυραύλου προς τον στόχο και να βελτιώσει το σημείο πρόσκρουσης χάρη στην έγχρωμη ή υπέρυθρη μετάδοση εικόνας.

Ο εκτοξευτής μπορεί να πραγματοποιήσει βολή από τρίποδα σε θέση μάχης ή να τοποθετηθεί σε πλατφόρμες όπως οχήματα και τεθωρακισμένα, σε εναέριες πλατφόρμες και σε σκάφη θαλάσσης.

Ο AKERON MP πραγματοποίησε και στο παρελθόν βολή στην Κύπρο, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον Τομέα της Άμυνας (European Defence Industrial Development Programme – EDIDP), LynkEUs στην Κύπρο, τον Σεπτέμβριο του 2022. Στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχουν οι εταιρείες MBDA, THALES, Novadem, SAFRAN, FN Herstal, JCD, η Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία του Βελγίου, Xenics, οι κυπριακές εταιρείες SignalGenerix, Additess, και το Ινστιτούτο Κύπρου. Όπως ανέφερε τότε σε ανακοίνωση της η εταιρεία MBDA, η βολή του AKERON MP στην Κύπρο το 2022 ήταν η πρώτη που έγινε με την πλήρη διαμόρφωση του συστήματος με δυνατότητες πέραν του οπτικού ορίζοντα.

Διαβάστε επίσης: MBDA | Επιτυχημένες οι βολές με AKERON MP του προγράμματος LynkEUs στην Κύπρο – VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This