Εθνική Φρουρά | Νέοι κανονισμοί για τα επιδόματα επικίνδυνης αποστολής
Defence Redefined
Published on 16/07/2024 at 13:29

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας μελέτησε και κατάρτισε έκθεση για τα επιδόματα επικίνδυνης αποστολής των μελών του στρατεύματος. Η μελέτη των κανονισμών έγινε σε δύο συνεδρίες της, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις 27 Ιουνίου και στις 4 Ιουλίου 2024 στις οποίες παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Άμυνας, ο Αρχηγός Εθνικής Φρουράς και εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας.

Η έκθεση σημειώνει πως σκοπός των προτεινόμενων κανονισμών, οι οποίοι εκδίδονται δυνάμει του άρθρου 76 του περί Στρατού της Δημοκρατίας Νόμου, είναι αφενός η θέσπιση νέων κανονισμών οι οποίοι ενοποιούν ισχύουσες πρόνοιες αναφορικά με τα επιδόματα που λαμβάνουν τα μέλη του Στρατού της Δημοκρατίας ή και οι συμβασιούχοι οπλίτες της Εθνικής Φρουράς και αφετέρου η κατάργηση των υφιστάμενων κανονισμών που ρυθμίζουν καθένα από αυτά τα επιδόματα. Περαιτέρω, στους κανονισμούς περιλαμβάνονται πρόνοιες για την καταβολή νέου επιδόματος και ειδικότερα του επιδόματος πλεύσης στα μέλη του Στρατού της Δημοκρατίας που ανήκουν σε πληρώματα πολεμικών πλοίων.

Προσθέτει επίσης πως οι προτεινόμενοι κανονισμοί ειδικότερα αποσκοπούν στην απλοποίηση των διαδικασιών υπολογισμού καταβολής των επιδομάτων, στην απάλειψη της απορρέουσας γραφειοκρατίας και στην ενιαία, ίση και διαφανή αντιμετώπιση όλων των επιδομάτων που αφορούν στα καθήκοντα των αξιωματικών και των υπαξιωματικών.

Συγκεκριμένα, το επίδομα πλεύσης θα καταβάλλεται στα στελέχη των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού όταν το πλοίο βρίσκεται εν πλω, όπου η επικινδυνότητα για το προσωπικό είναι αυξημένη ή όταν το πλοίο βρίσκεται εν όρμω ή επ’ αγκύρα εκτός των χωρικών υδάτων της Δημοκρατίας, όπου η επικινδυνότητα είναι περιορισμένη και το επίδομα θα αφορά μόνο στις δυσχερείς συνθήκες διαβίωσης του προσωπικού.

Βάση για τη δημιουργία του προτεινόμενου νομοθετικού πλαισίου αποτέλεσαν οι πρόνοιες που εφαρμόζονται στην Ελλάδα.

Το επίδομα υπολογίζεται να ανέλθει στις €160.000 ετησίως, σε περίπτωση που καταβάλλονται €40, όταν το πλοίο βρίσκεται εν πλω, και €30, όταν βρίσκεται εν όρμω ή επ’ αγκύρα. 

Ο ακριβής καθορισμός του ύψους του εν λόγω επιδόματος θα γίνει σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών το οποίο είναι σύμφωνο με το εν λόγω νομοθετικό πλαίσιο.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΦ πρότεινε όπως στους δικαιούχους επιδομάτων να προστεθούν οι ειδικοί τεχνικοί εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανημάτων / μηχανισμών. Το Υπουργείο Άμυνας υιοθέτησε σχετική εισήγηση μέλους της επιτροπής σύμφωνα με την οποία επίδομα μέλους πληρώματος πολεμικού πλοίου θα δικαιούται και το προσωπικό που επιβαίνει σε πολεμικό πλοίο ξένου κράτους ή σε αστυνομική άκατο.

Το Υπουργείο Άμυνας υπέβαλε αναθεωρημένο πλαίσιο κανονισμών, το οποίο η επιτροπή θα συζητήσει στα πλαίσια της ολομέλειας της Βουλής.

*Φωτογραφία αρχείου

Διαβάστε επίσης: Υπουργείο Άμυνας | Έγκριση μέτρων για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των ΣΥΟΠ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This