Εθνική Φρουρά | Δυναμική επίδειξη δυνατοτήτων για τα 60χρονα και πρώτη εμφάνιση για τον “ΚΕΡΒΕΡΟ” – Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 25/07/2024 at 14:48

*Ανδρέας Πογιατζή 

Επίδειξη επιχειρησιακών δυνατοτήτων πραγματοποίησε σήμερα Πέμπτη 25 Ιουλίου η Εθνική Φρουρά, στο πεδίο βολής Ζυγίου με την συμμετοχή του συνόλου των Διοικήσεων της, μέσα στα πλαίσια των εορτασμών για τα 60 χρόνια ίδρυσης της Εθνικής Φρουράς. 

Κατά τη διάρκεια της επίδειξης, πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων, ρίψεις αλεξιπτωτιστών, διελεύσεις ελικοπτέρων, ενέργειες ειδικών επιχειρήσεων, τακτικές κινήσεις τμημάτων επί κύριων οπλικών συστημάτων, καθώς και ενέργειες υποστήριξης μάχης. 

Εκτελέστηκαν επίσης εικονικά πυρά με τη χρήση αβολιδώτων και καπνογόνων, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά κατά την οποία η Εθνική Φρουρά, εκτέλεσε σε μια επίδειξη το σύνολο των προβλεπόμενων ενεργειών της κάθε διοίκησης. 

Διαβάστε επίσης: Υπουργείο Άμυνας | Εισηγήσεις ειδικών για αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στο Μαρί

Τα επιχειρησιακά σενάρια

Η επίδειξη επιχειρησιακών δυνατοτήτων αποτελεί πρωτοβουλία του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Γεώργιου Τσιτσικώστα, ενώ ο σχεδιασμός και ο συντονισμός της, διεκπεραιώθηκε από την Διοίκηση Καταδρομών. 

Η επίδειξη ξεκίνησε με ρίψη αλεξιπτωτιστών, ελευθέρας πτώσεως από ελικόπτερο AW-139, από υψόμετρο 5,000 ποδιών. Ακολούθως πραγματοποιήθηκαν ενέργειες προσβολής τεθωρακισμένων από ζεύγος ελικοπτέρων Gazelle της Διοίκησης Αεροπορίας, ενώ παράλληλα ενεργοποιήθηκε το αντιαεροπορικό σύστημα TOR-M1, το οποίο βρισκόταν στο πεδίο.

Διαβάστε επίσης: TOR M1 | Τα αξιόπιστα SHORAD της Εθνικής Φρουρά

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ταχεία τάξη όλμων 120 χιλ, πυροβόλων NORA και πολλαπλών εκτοξευτών Plamen 128 χιλ ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε τακτική κίνηση περιπόλου ειδικών επιχειρήσεων. 

Η επίδειξη συνεχίστηκε με εκκαθάριση ορυγμάτων από Μηχανοκίνητη Διμοιρία Πεζικού, εξοπλισμένη με ερπυστριοφόρα ΤΟΜΠ ΛΕΩΝΙΔΑΣ και ΤΟΜΑ ΚΕΡΒΕΡΟΣ, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά. (Εκτενείς αναφορά στη συνέχεια του άρθρου).

Ακολούθησε σχηματισμός Αρμάτων Μάχης, για την εξάλειψη εισχώρησης εχθρικών δυνάμεων, ενώ αμέσως μετά πραγματοποιήθηκαν ναυτικές επιχειρήσεις από τα περιπολικά σκάφη της Εθνικής Φρουράς. Στο σημείο πραγματοποιήθηκε επίσης σενάριο αεροδιακομιδής τραυματία, ο οποίος βρισκόταν στο ΠΑΘ Ιωαννίδης, από ελικόπτερο AW-139, του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης. 

Διαβάστε επίσης: Αφιέρωμα | Τα σκάφη της Διοίκησης Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς – VIDEO & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Στο σημείο αναπτύχθηκαν ακολούθως, επάκτιες συστοιχίες κατευθυνόμενων πυραύλων EXOCET, ενώ ομάδα ειδικών επιχειρήσεων πραγματοποίησε πτώση στη θάλασσα από ελικόπτερο. Η ίδια ομάδα επιχείρησε στη συνέχεια προσβολή παράκτιου στόχου Radar. 

Τις εντυπώσεις έκλεψαν οι ομάδες εθνοφυλάκων, με τα ειδικά διαμορφωμένα οχήματα παντοδαπούς εδάφους, τύπου Buggy και LandRover, εξοπλισμένα με πολυδοβομβιδοβόλα AGL 40 χιλ. και πολυβόλα μικρότερου διαμετρήματος, οι οποίες έσπευσαν προς αντιμετώπιση απειλής από εχθρικές δυνάμεις

Διαβάστε επίσης: Πυρομαχικά Airburst 40 χιλ. της Nammos – Δυνητική επιλογή για τα πολυβομβιδοβόλα της Ε.Φ

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε ταχεία απαγκίστρωση ομάδας ειδικών επιχειρήσεων, με ταχύπλοα σκάφη ανορθόδοξου πολέμου “ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ 1”, “ΝΗΡΕΑΣ 1”, της Διοίκησης Ναυτικού, με την όλη επιχείρηση να υποστηρίζεται από τα περιπολικά σκάφη ΤΣΟΜΑΚΗΣ (P03) και ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ (P05). 

Περί τα τέλη της επίδειξης πραγματοποιήθηκε αντιμετώπιση περιστατικού αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού (IED), από άνδρες του Μηχανικού Σώματος. Την επίδειξη ολοκλήρωσαν αλεξιπτωτιστές με τις σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδος και το Λάβαρο της Εθνικής Φρουράς. 

Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά | Το 70 Τάγμα Μηχανικού για εκπαίδευση στις ΗΠΑ – Φωτογραφίες

Η πρώτη εμφάνιση του ΚΕΡΒΕΡΟΥ

Στην επίδειξη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το τεθωρακισμένο όχημα μάχης “ΚΕΡΒΕΡΟΣ”, το οποίο βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, με τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς να εξετάζουν και να αξιολογούν την επιχειρησιακή του αξία. 

Πρόκειται για όχημα ΤΟΜΠ ΛΕΩΝΙΔΑΣ, διαμορφωμένο με τηλεχειριζόμενο σταθμό όπλων (RCWS) σερβικής κατασκευής (YUGOIMPORT) με τρίδυμο πυροβόλο Μ55 των 20χιλ., 4-πλο εκτοξευτή καπνογόνων 82 χιλ. και ηλεκτρο-οπτικό σύστημα σκόπευσης βασισμένο στο σύστημα M15 που διαθέτουν τα οχήματα Milos.

Click για να το δείτε σε Χ

Εδώ και μερικά χρόνια, στελέχη της Εθνικής Φρουράς, έχουν αναπτύξει την ιδέα για εφαρμογή του συγκεκριμένου πυροβόλου από τα αποθέματα της Ε.Φ, πάνω σε οχήματα “ΛΕΩΝΙΔΑΣ”, με το πρωτότυπο να παρουσιάζεται σήμερα και να αφήνει θετικές εντυπώσεις. Οι μηχανολογικές εργασίες πραγματοποιήθηκαν από εταιρεία στη Σερβία.

Όσον αφορά την επιχειρησιακή αξία του οχήματος ΚΕΡΒΕΡΟΣ, αυτό που μας ειπώθηκε από στελέχη της Ε.Φ, είναι ότι το όχημα είναι σε θέση να εξαπολύει μαζικά πυρά κατά επίγειων και εναέριων στόχων σε χαμηλά υψόμετρα, με τη δυνατότητα μάλιστα χρήσης πυρομαχικών Airburst. Πρόκειται για μια δυνατότητα την οποία δεν διαθέτει ακόμη η Εθνική Φρουρά, ενώ τα τακτικά αποτελέσματα του πολέμου στην Ουκρανία, καταδεικνύουν την χρησιμότητα της.  

Πέραν αυτών όμως είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι η ελληνική εταιρεία EODH προσφέρει επίσης μια ολοκληρωμένη αναβάθμιση του ΤΟΜΠ ΛΕΩΝΙΔΑΣ και η οποία καλύπτει τους εξίσου σημαντικούς τομείς της επιβιωσιμότητας και της κινητικότητας του ΤΟΜΠ και οι αρμόδιοι μπορούν να εξετάσουν μια μίξη των δυνατοτήτων του ΚΕΡΒΕΡΟΣ με αυτές που προσφέρει η ελληνική εταιρεία. 

Στην επίδειξη για τα 60χρονα της ΕΦ παρευρέθηκαν στρατιωτικοί ακόλουθοι πολλών φίλιων δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κρατικοί Αξιωματούχοι, Βουλευτές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας καθώς και πλήθος κόσμου που ήθελε να παρακολουθήσει από κοντά τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Εθνικής Φρουράς.

Διαβάστε επίσης: DEFEA 2023 | Ο πύργος NIMROD 300 για το Leonidas 300 AIFV από την EODH – VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This