Δολοφονία Τάσου Ισαάκ – 28 χρόνια από το ατιμώρητο έγκλημα της Τουρκίας
Defence Redefined
Published on 12/08/2024 at 16:57

Η 11η Αυγούστου 1996 αποτελεί μια από τις πιο τραγικές μέρες στην σύγχρονη ιστορία της Κύπρου καθώς όργανα του τουρκικού κράτους δολοφόνησαν τον άοπλο Έλληνα Κύπριο διαδηλωτή, Τάσο Ισαάκ.

Τον Αύγουστο του 1996, φτάνει στην Κύπρο η πορεία των μοτοσυκλετιστών που είχε ξεκινήσει από το Βερολίνο. Ο συμβολισμός της πορείας των μοτοσυκλετιστών από το Βερολίνο στην Κύπρο ήταν πως το Βερολίνο ενώθηκε, καιρός να απελευθερωθεί και να ενωθεί και η Κύπρος η οποία παραμένει κατεχόμενη. 

Ο ηγέτης της αποσχιστικής οντότητας του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα, Ραούφ Ντενκτάς, απειλή με χρήση βίας κατά των διαδηλωτών από τις τουρκικές δυνάμεις. Μερίδα των διαδηλωτών φτάνει στο οδόφραγμα της Δερύνειας. Απέναντι τους βρίσκονται παραταγμένοι και οπλισμένοι τούρκοι στρατιώτες και αστυνομικοί καθώς και μέλη της τουρκικής ακραίας εθνικιστικής οργάνωσης Γκρίζοι Λύκοι, τους οποίους έφερε στην Κύπρο από την Τουρκία ο Ντενκτάς.

Οι τούρκοι τοποθετούν εμπόδια και συρματοπλέγματα στο έδαφος για να εγκλωβίσουν τους διαδηλωτές. Οι τουρκικές δυνάμεις αρχίζουν να χτυπούν ανελέητα τους άοπλους έλληνες διαδηλωτές. Ο 24χρονος Τάσος Ισαάκ, επιχειρεί να απεγκλωβίσει έναν έλληνα διαδηλωτή ο οποίος είχε εγκλωβιστεί από τους τούρκους και τον χτυπούσαν. Τότε ο Τάσος Ισαάκ, εγκλωβίζεται από τους τούρκους, πέφτει στο έδαφος και τούρκοι αστυνομικοί μαζί με τούρκους και τουρκοκυπρίους “Γκρίζους Λύκους” τον χτυπούν μέχρι θανάτου.

Την δολοφονία του Τάσου Ισαάκ κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός. Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία και τεκμήρια που παρουσιάζουν τούρκους αστυνομικούς και παρακρατικούς να χτυπούν μέχρι θανάτου τον άοπλο Έλληνα διαδηλωτή. Ωστόσο, παρά και τα διεθνή εντάλματα σύλληψης, το έγκλημα παραμένει μέχρι σήμερα ατιμώρητο και η Τουρκία δεν έχει λογοδοτήσει για την εμπλοκή του επίσημου τουρκικού κράτους στη δολοφονία. Οι δολοφόνοι κυκλοφορούν μέχρι σήμερα ελεύθεροι στην κατεχόμενη Κύπρο και στην Τουρκία, απολαμβάνοντας την προστασία του τουρκικού κράτους.

Μεταξύ αυτών, ο Ερχάν Αρικλί, πρώην σύμβουλος της τουρκική κατοχικής αρχής για τις συνομιλίας για το Κυπριακό ζήτημα και εκλελεγμένος «βουλευτής» στην παράνομη βουλή των κατεχομένων. 

Στις 14 Αυγούστου 1996, μετά την κηδεία του Τάσου Ισαάκ, το τουρκικό κράτος προχώρησε σε ακόμα μια στυγερή δολοφονία άοπλου Έλληνα διαδηλωτή στην γραμμή αντιπαράταξης, καθώς τούρκος στρατιωτικός πυροβόλησε και δολοφόνησε εν ψυχρώ τον Σολωμό Σολωμού, εξάδελφο του Τάσου Ισαάκ. Ο Σολωμός Σολωμού προσπάθησε άοπλος να κατεβάσει την τουρκική σημαία, το σύμβολος της παράνομης τουρκικής στρατιωτικής κατοχής στην Κύπρο και δέχτηκε πυροβολισμούς. Η δολοφονία του Σολωμού Σολωμού επίσης κατεγράφη από τον φωτογραφικό φακό.

Σήμερα, 28 χρόνια μετά, οι δύο δολοφονίες παραμένουν ατιμώρητες.

Στις 11 Αυγούστου 2024, τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο των δύο μαρτύρων της ελευθερίας της Κύπρου. Προηγήθηκαν αντικατοχικές δράσεις και εκδηλώσεις της “Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού” σε όλη την Κύπρο με κατάληξη το κοιμητήριο Παραλιμνίου και το οδόφραγμα Δερύνειας.

Διαβάστε επίσης: 24 Ιουνίου 2008 | Το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία για τις δολοφονίες Ισαάκ – Σολωμού 12 χρόνια μετά

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This