Δένδιας στη ΔΕΘ – Anti-drone θόλος τεσσάρων επιπέδων με ελληνικά συστήματα
Defence Redefined
Published on 08/09/2024 at 16:08

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024, συνέντευξη στους δημοσιογράφους Αλεξάνδρα Φωτάκη, Νίκο Φιλιππίδη και Δημήτρη Μανιάτη, στο πλαίσιο του “OT Forum” που πραγματοποιήθηκε στο ειδικά διαμορφωμένο στούντιο του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» εντός της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο Έλληνας ΥΕΘΑ, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην δημιουργία θόλου για αντιμετώπιση εναέριων με επανδρωμένων απειλών. Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας δήλωσε: “Η Ελλάδα φτιάχνει έναν “anti-drone” θόλο τεσσάρων επιπέδων. Θα τον ανακοινώσουμε. Δεν μπορούμε να τα πούμε όλα, αλλά θα εξηγήσουμε στην ελληνική κοινωνία τι γίνεται. Και γιατί θα το εξηγήσουμε; Γιατί αυτά γίνονται με το υστέρημα του Έλληνα πολίτη. Θέλουμε να του πούμε τι γίνεται με τα λεφτά του.”

Ερωτηθείς για το που παράγονται αυτά τα συστήματα, ο ΥΕΘΑ απάντησε: “τα τρία από τα τέσσερα εδώ! Από τα τέσσερα επίπεδα, μόνο ένα επίπεδο αποτελείται από μηχανήματα που έχουμε αγοράσει και κάποια στιγμή στο βάθος χρόνου θα έχουμε κι εκεί παραγωγή. Τα άλλα τρία επίπεδα δημιουργούνται από τη συνεργασία του ΕΛΚΑΚ με την ΕΑΒ, ώστε να μπορέσει η χώρα να έχει -νομίζω- ένα πάρα πολύ εξελιγμένο, να μην πω το πιο εξελιγμένο στον κόσμο. Τέσσερα επίπεδα “anti-drone” δεν υπάρχουν σε πολλές χώρες. Και μάλιστα ο «Κένταυρος» έχει αποδείξει όχι μόνο τη δυνατότητά του, ανιχνεύοντας άλλων χωρών drones που πετάνε από εδώ γύρω, για να μην γινόμαστε πιο συγκεκριμένοι, αλλά έχει καταρρίψει drone σε μάχη στην Ερυθρά Θάλασσα.”.

Σχετικά με την ευρωπαϊκή άμυνα και κατά πόσο η Ελλάδα αγοράζει περισσότερο από τις ΗΠΑ, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα της ευρω κορβέτας, στο πρόγραμμα του ευρωπαϊκού πυραύλου IRIS και σε κάθε σοβαρή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, ενώ αγοράζει φρεγάτες και αεροσκάφη από την Γαλλία και άρματα και υποβρύχια από την Γερμανία. 

Σχετικά με την ανάπτυξη εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας μέσω του ΕΛΚΑΚ, δήλωσε τα εξής: “Το ΕΛΚΑΚ δεν έχει φτιαχτεί για να βοηθήσει να δημιουργηθούν μεγάλες πλατφόρμες, δηλαδή παραγωγή αεροσκαφών. Δεν είμαστε αιθεροβάμονες.

Το ΕΛΚΑΚ είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που έχει ήδη αποδείξει σε ελάχιστους μήνες ζωής τη χρησιμότητά του για να δημιουργήσει ένα οικοσύστημα καινοτόμων επιχειρήσεων που θα μπορέσουν να φέρουν νέες ιδέες και νέα καινοτόμα προϊόντα στην ελληνική αμυντική σχεδίαση. Παράδειγμα, ο «Κένταυρος».

Ο «Κένταυρος» είναι σύμβαση ΕΑΒ-ΕΛΚΑΚ. Και άλλα “anti-drones” είναι σύμβαση ΕΛΚΑΚ-ΕΑΒ. Επίσης, υπάρχουν πάρα πολλές ιδέες τις οποίες εξελίσσει το ΕΛΚΑΚ μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Έχουμε 166 εκατομμύρια σε ερευνητικά προγράμματα, τα οποία είναι αντίστοιχα ερωτημάτων που η Διεύθυνση Καινοτομίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει θέσει προς το ΕΛΚΑΚ.

Δηλαδή έρχονται οι Ένοπλες Δυνάμεις και λένε «θα ήθελα να με βοηθήσεις, να μου δώσεις μια λύση στο εξής ερώτημα». Παίρνει αυτό το ερώτημα το ΕΛΚΑΚ και πάει στο οικοσύστημα και σου λέει, προσφέρετέ μου λύσεις σε αυτό. Παίρνει τη λύση, την πηγαίνει στις Ένοπλες Δυνάμεις και τους λέει: «Αυτή η λύση ικανοποιεί; Το πρωτότυπο δηλαδή, ικανοποιεί το αίτημα το οποίο έχετε; Σας κάνει τη δουλειά;» Εάν κάνει τη δουλειά, τότε οι Ένοπλες Δυνάμεις δηλώνουν αγορά, αυτό είναι “proof of funds” και η παραγωγή προχωράει.

Πιστεύω και σας το λέω μετά λόγου γνώσεως, δεν το λέω ως ελπίδα, ότι σε ελάχιστα χρόνια θα έχουμε δει μια πολύ μεγάλη μεταβολή σε αυτό το χώρο. Άλλωστε έτσι φτιάχτηκε η τεράστια αμυντική δυνατότητα του Ισραήλ. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Το ίδιο πράγμα κάνουν τα Εμιράτα, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, και οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε ένα τεράστιο βεβαίως, πολύ μεγαλύτερο οικοσύστημα. Έχουν (οι ΗΠΑ) την DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), την In-Q-Tel (IQT), την οποία χρηματοδοτεί η CIA. Δεν είναι κάτι καινοφανές. Στην Ελλάδα φαίνεται περίεργο, γιατί δεν το κάναμε μέχρι χθες.”

Με πληροφορίες από: ΥΕΘΑ

Διαβάστε επίσης: Τουρκία | Σχέδια για “Ατσάλινο Θόλο” αεράμυνας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This