Ως μέρος της προσπάθειάς του να ενισχύσει την παραγωγή όπλων, ο στρατός των ΗΠΑ αποκαθιστά την παραγωγή TNT σε αμερικανικό έδαφος, υπογράφοντας…
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024, συνέντευξη στους δημοσιογράφους Αλεξάνδρα Φωτάκη, Νίκο Φιλιππίδη και Δημήτρη Μανιάτη, στο πλαίσιο του “OT Forum” που πραγματοποιήθηκε στο ειδικά διαμορφωμένο στούντιο του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» εντός της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Ο Έλληνας ΥΕΘΑ, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην δημιουργία θόλου για αντιμετώπιση εναέριων με επανδρωμένων απειλών. Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας δήλωσε: “Η Ελλάδα φτιάχνει έναν “anti-drone” θόλο τεσσάρων επιπέδων. Θα τον ανακοινώσουμε. Δεν μπορούμε να τα πούμε όλα, αλλά θα εξηγήσουμε στην ελληνική κοινωνία τι γίνεται. Και γιατί θα το εξηγήσουμε; Γιατί αυτά γίνονται με το υστέρημα του Έλληνα πολίτη. Θέλουμε να του πούμε τι γίνεται με τα λεφτά του.”
Ερωτηθείς για το που παράγονται αυτά τα συστήματα, ο ΥΕΘΑ απάντησε: “τα τρία από τα τέσσερα εδώ! Από τα τέσσερα επίπεδα, μόνο ένα επίπεδο αποτελείται από μηχανήματα που έχουμε αγοράσει και κάποια στιγμή στο βάθος χρόνου θα έχουμε κι εκεί παραγωγή. Τα άλλα τρία επίπεδα δημιουργούνται από τη συνεργασία του ΕΛΚΑΚ με την ΕΑΒ, ώστε να μπορέσει η χώρα να έχει -νομίζω- ένα πάρα πολύ εξελιγμένο, να μην πω το πιο εξελιγμένο στον κόσμο. Τέσσερα επίπεδα “anti-drone” δεν υπάρχουν σε πολλές χώρες. Και μάλιστα ο «Κένταυρος» έχει αποδείξει όχι μόνο τη δυνατότητά του, ανιχνεύοντας άλλων χωρών drones που πετάνε από εδώ γύρω, για να μην γινόμαστε πιο συγκεκριμένοι, αλλά έχει καταρρίψει drone σε μάχη στην Ερυθρά Θάλασσα.”.
Σχετικά με την ευρωπαϊκή άμυνα και κατά πόσο η Ελλάδα αγοράζει περισσότερο από τις ΗΠΑ, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα της ευρω κορβέτας, στο πρόγραμμα του ευρωπαϊκού πυραύλου IRIS και σε κάθε σοβαρή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, ενώ αγοράζει φρεγάτες και αεροσκάφη από την Γαλλία και άρματα και υποβρύχια από την Γερμανία.
Σχετικά με την ανάπτυξη εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας μέσω του ΕΛΚΑΚ, δήλωσε τα εξής: “Το ΕΛΚΑΚ δεν έχει φτιαχτεί για να βοηθήσει να δημιουργηθούν μεγάλες πλατφόρμες, δηλαδή παραγωγή αεροσκαφών. Δεν είμαστε αιθεροβάμονες.
Το ΕΛΚΑΚ είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που έχει ήδη αποδείξει σε ελάχιστους μήνες ζωής τη χρησιμότητά του για να δημιουργήσει ένα οικοσύστημα καινοτόμων επιχειρήσεων που θα μπορέσουν να φέρουν νέες ιδέες και νέα καινοτόμα προϊόντα στην ελληνική αμυντική σχεδίαση. Παράδειγμα, ο «Κένταυρος».
Ο «Κένταυρος» είναι σύμβαση ΕΑΒ-ΕΛΚΑΚ. Και άλλα “anti-drones” είναι σύμβαση ΕΛΚΑΚ-ΕΑΒ. Επίσης, υπάρχουν πάρα πολλές ιδέες τις οποίες εξελίσσει το ΕΛΚΑΚ μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Έχουμε 166 εκατομμύρια σε ερευνητικά προγράμματα, τα οποία είναι αντίστοιχα ερωτημάτων που η Διεύθυνση Καινοτομίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει θέσει προς το ΕΛΚΑΚ.
Δηλαδή έρχονται οι Ένοπλες Δυνάμεις και λένε «θα ήθελα να με βοηθήσεις, να μου δώσεις μια λύση στο εξής ερώτημα». Παίρνει αυτό το ερώτημα το ΕΛΚΑΚ και πάει στο οικοσύστημα και σου λέει, προσφέρετέ μου λύσεις σε αυτό. Παίρνει τη λύση, την πηγαίνει στις Ένοπλες Δυνάμεις και τους λέει: «Αυτή η λύση ικανοποιεί; Το πρωτότυπο δηλαδή, ικανοποιεί το αίτημα το οποίο έχετε; Σας κάνει τη δουλειά;» Εάν κάνει τη δουλειά, τότε οι Ένοπλες Δυνάμεις δηλώνουν αγορά, αυτό είναι “proof of funds” και η παραγωγή προχωράει.
Πιστεύω και σας το λέω μετά λόγου γνώσεως, δεν το λέω ως ελπίδα, ότι σε ελάχιστα χρόνια θα έχουμε δει μια πολύ μεγάλη μεταβολή σε αυτό το χώρο. Άλλωστε έτσι φτιάχτηκε η τεράστια αμυντική δυνατότητα του Ισραήλ. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Το ίδιο πράγμα κάνουν τα Εμιράτα, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, και οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε ένα τεράστιο βεβαίως, πολύ μεγαλύτερο οικοσύστημα. Έχουν (οι ΗΠΑ) την DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), την In-Q-Tel (IQT), την οποία χρηματοδοτεί η CIA. Δεν είναι κάτι καινοφανές. Στην Ελλάδα φαίνεται περίεργο, γιατί δεν το κάναμε μέχρι χθες.”
Με πληροφορίες από: ΥΕΘΑ
Διαβάστε επίσης: Τουρκία | Σχέδια για “Ατσάλινο Θόλο” αεράμυνας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
EURONAVAL 2024 | Η τουρκική ASELSAN παρουσιάζει για πρώτη φορά το GÖKSUR 100-N
Στη διεθνή έκθεση EURONAVAL 2024 στο Παρίσι, η τουρκική εταιρεία ASELSAN παρουσίασε για πρώτη φορά το σύστημα GÖKSUR 100-N…
Ticonderoga | Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ επεκτείνει την επιχειρησιακή ζωή σε τρία καταδρομικά
Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ (US Navy) ανακοίνωσε ότι επεκτείνει την επιχειρησιακή ζωή τριών καταδρομικών κλάσης Ticonderoga.
Διεθνής Αμνηστία | Παραβίαση του εμπάργκο όπλων στο Σουδάν
Στρατιωτικός εξοπλισμός κατασκευασμένος στη Γαλλία από τους ομίλους KNDS France και Lacroix κι εγκατεστημένος σε τεθωρακισμένα οχήματα…
ΗΠΑ | Αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία και για το 2025 λέει ο Μπλίνκεν
Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι αποφασισμένη να βοηθήσει την Ουκρανία να πολεμήσει στον πόλεμό της κατά της Ρωσίας, πριν παραδώσει…
Δένδιας για Νέα Δομή Δυνάμεων | Κλείσιμο στρατοπέδων, drones, εφεδρεία και δυνατότητες στρατηγικού πλήγματος
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ενημέρωσε την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024, τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας…
ΓΕΣ | Εντυπωσιακό VIDEO με βολές πυροβόλων Μ109Α1B-A2 – Συμμετοχή Κυπρίων
Στην εκπαίδευση συμμετείχαν συνολικά 29 Ανθυπολοχαγοί εκ των οποίων 3 από την Κύπρο και 26 Μ. Λοχίες εκ των οποίων 5 από την Κύπρο…
Κύπρος | Πρεμιέρα στο Bahrain Airshow
Για πρώτη φορά, η Κυπριακή Δημοκρατία έκανε το ντεμπούτο της στη Διεθνή Αεροπορική Έκθεση του Μπαχρέιν 2024, σηματοδοτώντας ένα…
ΗΠΑ | Μάρκο Ρούμπιο ως ο επόμενος ΥΠΕΞ
Επίσημη ανακοίνωση για τον εκλεκτό του για το υπουργείο Εξωτερικών έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ, επιλέγοντας τον γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο.