Γαλλία | Σαμποτάζ σε σιδηρόδρομο – Ακροαριστερούς εξτρεμιστές βλέπουν οι αρχές – Η Μόσχα απορρίπτει τις κατηγορίες
Defence Redefined
Published on 30/07/2024 at 08:45

Η Γαλλία κλίνει προς την πιθανότητα ακροαριστεροί εξτρεμιστές να βρίσκονται πίσω από τις ενέργειες δολιοφθοράς στο σιδηροδρομικό δίκτυο τρένων υψηλής ταχύτητας TGV της γαλλικής εταιρείας σιδηροδρόμων SNCF, που έγινε ανήμερα της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν.

Σαμποτέρ έπληξαν το δίκτυο τρένων υψηλής ταχύτητας της Γαλλίας την Παρασκευή, επιτιθέμενοι πριν από την αυγή σε σημαντικά σημεία του δικτύου, με αποτέλεσμα να προκληθεί χάος στις σιδηροδρομικές μετακινήσεις λίγες ώρες πριν από την τελετή έναρξης.

“Ταυτοποιήσαμε το προφίλ διαφόρων ανθρώπων”, δήλωσε ο Νταρμανέν στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 TV όσον αφορά την έρευνα για τους δολιοφθορείς. Ο τρόπος που έδρασαν αυτοί φέρει τα χαρακτηριστικά ακροαριστερών εξτρεμιστών, σημείωσε, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Όλα τα τρένα κινούνται σήμερα κανονικά μετά τις εργασίες των συνεργείων όλο το 24ωρο κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου για την αποκατάσταση των ζημιών, δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Μεταφορών Πατρίς Βεργκριέτ στον ραδιοσταθμό RTL.

Περίπου 800.000 άνθρωποι αντιμετώπισαν πρόβλημα στις μετακινήσεις τους λόγω των κακόβουλων αυτών ενεργειών, μεταξύ των οποίων 100.000 που χρειάστηκε να ακυρωθούν άμεσα τα δρομολόγια των τρένων τους, πρόσθεσε ο Βεργκριέτ, σημειώνοντας ότι το κόστος για την κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF θα είναι σημαντικό

Απορρίπτει τις κατηγορίες η Ρωσία

Το Κρεμλίνο απέρριψε την Δευτέρα τις εκτιμήσεις δυτικών μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τα οποία η Ρωσία βρίσκεται πίσω από σειρά επιθέσεων εναντίον των γαλλικών σιδηροδρόμων και είπε ότι τα δυτικά ΜΜΕ προσπαθούν συχνά να επιρρίψουν την ευθύνη στη Μόσχα για οτιδήποτε συμβαίνει χωρίς αποδείξεις.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας δήλωσε το Σάββατο πως δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ξένης ανάμιξης σε μια επίθεση που προκάλεσε δολιοφθορά σε συστήματα σηματοδότησης και καλώδια στο δίκτυο τρένων υψηλής ταχύτητας της χώρας, και ορισμένα δυτικά ΜΜΕ επέρριψαν την ευθύνη στη Ρωσία ενώ άλλα άφησαν να εννοηθεί ότι αριστεροί ακτιβιστές είναι πιο πιθανό να ευθύνονται.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις εκτιμήσεις μέσων ενημέρωσης ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους: “Αυτά είναι απλώς τα πιο πρόσφατα fakes [ψευδείς ειδήσεις] — και περισσότερες ατεκμηρίωτες κατηγορίες”.

“Το γεγονός είναι πως υπάρχουν πολλά τέτοια χαμηλού βαθμού ΜΜΕ, ακόμη και έγκριτα, που δεν απέφυγαν να κάνουν τα πάντα προκειμένου να κατηγορήσουν τη Ρωσία για ό,τι συμβαίνει”, είπε ο Πεσκόφ.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

*Φωτογραφία αρχείου

Διαβάστε επίσης: Γερμανία | Σαμποτάζ από εξτρεμιστές οικολόγους στο σιδηρόδρομο

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This