ΑΠΟΨΗ | Στρατηγική Ανάπτυξης Διαλειτουργικών Αμυντικών Δυνατοτήτων
Defence Redefined
Published on 05/02/2024 at 19:05

Μυριούνης Νικόλαος*

Υπό το φως των τρεχουσών και αναδυόμενων απειλών και προκλήσεων για την ασφάλεια στο ευρύτερο γεωστρατηγικό περιβάλλον, υφίσταται μια συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη για μια ισχυρή αμυντική θωράκιση της Ευρώπης. 

Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αυτή η θωράκιση θα οικοδομηθεί κυρίως μέσω της ανάπτυξης, απόκτησης και υποστήριξης διαλειτουργικών δυνάμεων και δυνατοτήτων.

Η τυποποίηση στον τομέα της άμυνας καθίσταται ολοένα και πιο κρίσιμη για την επίτευξη, την ενίσχυση και τη διατήρηση ενός επιπέδου ετοιμότητας και διαλειτουργικότητας εντός και μεταξύ των ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων και απαιτείται για αξιόπιστες αποτρεπτικές και στρατιωτικές επιχειρήσεις. Συμβάλλει επίσης στην εξοικονόμηση κόστους όσον αφορά στη σειρά παραγωγής αμυντικού υλικού και τη διαχείριση του κόστους. 

Διαβάστε επίσης: CYPSEC 2021 | Άμυνα, ασφάλεια, δαπάνες και οικονομική ανάπτυξη – Φωτογραφίες

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει γενική ευθυγράμμιση επ’ αυτού σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό αμυντικό βιομηχανικό οικοσύστημα, προκειμένου να βελτιωθεί η ανάπτυξη διαλειτουργικών δυνατοτήτων. Η σχεδίαση διαλειτουργικών και οικονομικά αποδοτικών αμυντικών δυνατοτήτων είναι προφανώς μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια που απαιτεί, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές διεθνώς, την ακόλουθη στρατηγική προσέγγιση:

  • Ανάπτυξη ή εναρμόνιση στρατηγικών Άμυνας, Ασφάλειας και Βιομηχανίας.  Εναρμονίζοντας τις στρατηγικές άμυνας, ασφάλειας και βιομηχανίας, εστιάζουμε στην ανάπτυξη δυνατοτήτων διπλής χρήσης/υβριδικών δυνατοτήτων για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων προκλήσεων άμυνας και ασφάλειας, ενισχύοντας τη διαλειτουργικότητα, βελτιστοποιώντας παράλληλα τη χρήση των διαθέσιμων πόρων και ενισχύοντας την Αμυντική Βιομηχανική Τεχνολογική Βάση.
  • Συγχρονισμός του Εθνικού Αμυντικού Σχεδιασμού με τα διεθνή προγράμματα αμυντικού σχεδιασμού. Ο συγχρονισμός και η εναρμόνιση των εθνικών και διεθνών  προγραμμάτων αμυντικού σχεδιασμού μας επιτρέπουν να ενισχύσουμε τη διαλειτουργικότητα σε πολυεθνικούς συνασπισμούς, να ενταχθούμε σε πολυεθνικά αμυντικά προγράμματα μοιράζοντας το κόστος επιβάρυνσης, συμμετέχοντας σε νέες τεχνολογίες και ενισχύοντας το ρόλο της Εθνικής Βιομηχανικής Τεχνολογικής Βάσης σε διεθνείς κοινοπραξίες που υποστηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη.
  • Καθιέρωση Συστήματος Αμυντικής Διαπίστευσης και Πιστοποίησης. Είναι θεμελιώδες για όλους τους αμυντικούς οργανισμούς να δημιουργήσουν ένα Σύστημα Διαπίστευσης και Πιστοποίησης Αμυντικού Υλικού και Υπηρεσιών, προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση του αμυντικού εξοπλισμού με τις πρόνοιες των πλέον σύγχρονων και κατάλληλων προτύπων. Αυτό το σύστημα διασφαλίζει την αξιοπιστία, τη συντηρησιμότητα και τον κύκλο ζωής του αμυντικού υλικού και εγγυάται ότι τα συστήματα πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια διαλειτουργικότητας που έχουν τεθεί κατά το σχεδιασμό της αμυντικής δυνατότητας.
  • Δημιουργία συστήματος αποδοχής αμοιβαίων αμυντικών κριτηρίων με τους Συμμάχους και τα Εταίρους. Ένα αμοιβαίο σύστημα αποδοχής αμυντικών κριτηρίων θεωρείται απαραίτητο, ειδικά μεταξύ συμμάχων που εμπλέκονται με τη μορφή κοινοπραξίας στην ανάπτυξη αμυντικών δυνατοτήτων και τη συμπαραγωγή ή την εν συνεχεία υποστήριξη αμυντικού εξοπλισμού. Το σύστημα αυτό αναγνωρίζει και αποδέχεται τα συστήματα διαπίστευσης και πιστοποίησης που έχουν θεσπίσει τα μέρη της κοινοπραξίας, αποφεύγοντας την αλληλεπικάλυψη προσπαθειών και χρονοβόρων διαδικασιών για την πιστοποίηση προτύπων αμυντικού υλικού κατά την παραγωγή ή/και απόκτηση και  εν συνεχεία υποστήριξη αμυντικού εξοπλισμού.
  • Δημιουργία ισχυρού δεσμού μεταξύ των Εθνικών Οργανισμών Τυποποίησης, της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, της βιομηχανίας και των Αρχών Άμυνας και Ασφάλειας. Σύμφωνα με σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου Sussex επ’ωφελεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εκτιμήσεις για την εξοικονόμηση κόστους προμηθειών μετά από εντατικότερη χρήση πολιτικών προτύπων από τον τομέα της άμυνας κυμαίνονται από 10% έως 50%. Σε αυτή τη βάση, η συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων μερών για την άμυνα, την ασφάλεια και την πολιτική τυποποίηση, συμπεριλαμβανομένης της ακαδημαϊκής κοινότητας που προσφέρει έρευνα και καινοτομία, είναι θεμελιώδους σημασίας για τη βελτιστοποίηση της χρήσης των πόρων, τη μεγιστοποίηση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και την αναβάθμιση ποιοτικών υπηρεσιών και προϊόντων τόσο στον πολιτικό όσο και στον αμυντικό τομέα.

Διαβάστε επίσης: Ρυθμίζοντας το ραγδαία αναπτυσσόμενο αμυντικό τεχνολογικό οικοσύστημα της Κύπρου | Επισκόπηση των νόμων και των κανονισμών για τις διασυνοριακές συμφωνίες και την τυποποίηση

  • Καθιέρωση προγραμμάτων στην Ανώτατη Εκπαίδευση και Κατάρτιση σε θέματα Αμυντικού Σχεδιασμού, Προμηθειών Εξοπλισμού και Τυποποίησης.  “Quality is not an Act, it is a habit”. Η οικοδόμηση μιας ισχυρής  κουλτούρας σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές αμυντικού σχεδιασμού, προμηθειών αμυντικού εξοπλισμού και τυποποίησης είναι θεμελιώδους σημασίας για την ανάπτυξη διαλειτουργικών δυνατοτήτων. Η ανθρώπινη διάσταση της διαλειτουργικότητας θεωρείται κρισιμότερη των τεχνικών και διαδικαστικών διαστάσεων για την επιτυχή ανάπτυξη δυνατοτήτων. Για το σκοπό αυτό, είναι απαραίτητο για όλους τους αμυντικούς οργανισμούς παγκοσμίως η δημιουργία εκπαιδευτικών ενοτήτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σχετικά με τον αμυντικό σχεδιασμό, την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού και την Τυποποίηση. Παράδειγμα σε αυτή τη στρατηγική αποτελεί το Defense Acquisition University (DAU) υπό το US DoD που ιδρύθηκε το 1991.
  • Εφαρμογή προτύπων βέλτιστης πρακτικής στις αμυντικές προμήθειες και καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του αμυντικού εξοπλισμού. Η εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών αμυντικών και πολιτικών προτύπων στις αμυντικές προμήθειες εγγυάται την αξιοπιστία και τη συντηρησιμότητα του αμυντικού εξοπλισμού, επεκτείνοντας τον κύκλο ζωής του εξοπλισμού στο μέγιστο δυνατό βαθμό, μειώνοντας παράλληλα το κόστος του και διευκολύνοντας τη διαλειτουργικότητα με μελλοντικά προγράμματα αμυντικών προμηθειών.
  • Εφαρμογή πολιτικών, στρατηγικών, δομών, διαδικασιών και εργαλείων διαχείρισης βέλτιστων πρακτικών τυποποίησης. Οι οργανισμοί αμυντικής τυποποίησης διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην πιστοποίηση διαλειτουργικών δυνατοτήτων. Σε αυτό είναι απαραίτητο για έναν οργανισμό αμυντικής τυποποίησης να καθιερώσει μια πολιτική αμυντικής τυποποίησης (τι), μια σχετική στρατηγική (πώς), μια ολοκληρωμένη δομή (υπηρεσία μίας στάσης) για την επίβλεψη και την εναρμόνιση των δραστηριοτήτων τυποποίησης, μια δυναμική διαδικασία για την ανάπτυξη, διατήρηση και διαχείριση αμυντικών προτύπων ενσωματωμένων στη διαδικασία αμυντικού σχεδιασμού και τα απαραίτητα εργαλεία (βάσεις δεδομένων, συνεργατικές πλατφόρμες, εργαλεία παρακολούθησης) για τη διαχείριση έργων τυποποίησης και τη διευκόλυνση των προφίλ διαλειτουργικότητας που σχετίζονται με τις δυνατότητες.

Με άλλα λόγια, η βασική πρόκληση για τις στρατιωτικές δυνάμεις είναι να «γεννηθούν διαλειτουργικές». Κατά την ανάπτυξη μίας αμυντικής δυνατότητας, είναι θεμελιώδες να καθορισθούν απαιτήσεις διαλειτουργικότητας και κριτήρια επιλογής προτύπων (αμυντικά ή πολιτικά πρότυπα διεθνώς αναγνωρισμένα) σε κάθε έναν από τους πυλώνες δυνατοτήτων, σύμφωνα με τη μεθοδολογία   Τυποποίηση Doctrine (D), Organisation (O), Training (T), Leadership (L), Materiel (M), Personnel (P) και  Facilities (F).

Περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με την ανάπτυξη διαλειτουργικών αμυντικών δυνατοτήτων παρέχονται στον ιστότοπο της DESFTAND PC.

Διαβάστε επίσης: Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν Υπουργείο Άμυνας και Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης

*Πλοίαρχος (Ε) Νικόλαος Μυριούνης ΠΝ 

**Οι απόψεις και/ή τα σχόλια που εκφράζονται στα άρθρα ανήκουν σε έκαστο συγγραφέα και δύναται να μην αποτελούν άποψη και/ή τοποθέτηση και/ή να υιοθετούνται ως έχουν από την εταιρεία και/ή τους διαχειριστές του ιστότοπου. Περισσότερα στους όρους χρήσης της ιστοσελίδας.

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This