Αμερικανικό Ναυτικό | Εγκατάσταση του πρώτου Κέντρου Μη Επανδρωμένου Αεροπορικού Αγώνα MQ-25 στο USS George H.W. Bush
Defence Redefined
Published on 20/08/2024 at 10:12

Το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό εγκατέστησε πρόσφατα το πρώτο Κέντρο Μη Επανδρωμένου Αεροπορικού Αγώνα (Unmanned Air Warfare Center – UAWC) στον κόσμο στο αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush, όπου οι πιλότοι αεροχημάτων (Air Vehicle Pilots – AVP) θα ελέγχουν μελλοντικές εναέριες επιχειρήσεις μέσω των Μη Επανδρωμένων Συστημάτων Εναέριου Ανεφοδιασμού (air refuelling Unmanned Systems) MQ-25™ Stingray.

Διαβάστε επίσης: Ο πρώτος εναέριος ανεφοδιασμός F/A-18 Super Hornet από μη επανδρωμένο αεροσκάφος είναι γεγονός – VIDE

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εγκατάστασή του αποτελεί προϊόν μιας μεταξύ άλλων μιας πολυετούς προσπάθειας συντονισμένη με πολλαπλές περιόδους διαθεσιμότητας πλοίων.

Το δωμάτιο ελέγχου που βασίζεται σε CVN (Nuclear powered aircraft carrier), γνωστό ως UAWC, περιλαμβάνει συστήματα λογισμικού και υλικού που συνθέτουν τον πρώτο πλήρως λειτουργικό και ενσωματωμένο Επίγειο Σταθμό Ελέγχου Μη επανδρωμένου φορέα εναέριας αποστολής (Unmanned Carrier Aviation Mission Control System – UMCS – MD-5E Ground Control Station – GCS -). Το UMCS είναι το σύστημα-συστημάτων που απαιτείται για τη διοίκηση και τον έλεγχο του αεροχήματος MQ-25 και είναι κρίσιμο για τις λειτουργίες του ανεφοδιασμού μη επανδρωμένων αεροχημάτων.

Το UAWC του CVN 77 θέτει τα θεμέλια για τον τρόπο με τον οποίο το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα λειτουργεί και θα ελέγχει τα μη επανδρωμένα αεροχήματα, και ίσως άλλα μη επανδρωμένα οχήματα, με το UMCS. Αυτά τα συστήματα θα υποστηρίζουν αρχικά το MQ-25 αλλά και μελλοντικά μη επανδρωμένα συστήματα, όπως αυτά του προγράμματος Collaborative Combat Aircraft.

Το GCS, που αναπτύχθηκε από το Ναυτικό των ΗΠΑ, περιλαμβάνει το σύστημα μάχης πολλαπλών τομέων Skunk Works® της Lockheed Martin (MDCX™), την ισχύ πίσω από το GCS, μαζί με πρόσθετο υποστηρικτικό εξοπλισμό και υλικό. Το υλικό που είναι εγκατεστημένο στα ράφια και τα πιλοτήρια είναι η βάση για τα συστήματα παραγωγής που κατασκευάζονται επί του παρόντος για εγκατάσταση στα CVN 70, 71 και 76 ξεκινώντας από το οικονομικό έτος 2025. 

Στις αρχές του επόμενου έτους, το CVN 77 θα ηγηθεί της πρώτης δοκιμής στη θάλασσα των επιχειρησιακών δικτύων του UAWC, βασιζόμενη στην αρχική δοκιμή δικτύου με προσομοίωση GCS που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο στο USS Abraham Lincoln (CVN 72).

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που οι AVP από το Unmanned Carrier-Launched Multi-Role Squadron (VUQ) 10 θα λειτουργούν το MD-5 από αεροπλανοφόρο. 

Όταν τεθεί σε λειτουργία, το MQ-25 θα παρέχει δυνατότητες εναέριου ανεφοδιασμού με καύσιμα για να επεκτείνει την εμβέλεια και την ευελιξία των αεροσκαφών του καταστρώματος (carrier air wing).

Διαβάστε επίσης: Lockheed Martin | Το ατρακτίδιο Sniper®αναβαθμισμένο για δικτυοκεντρικό πόλεμο

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This