Αμερικανικά αεροσκάφη Osprey στην Κύπρο στα πλαίσια ασκήσεων
Defence Redefined
Published on 09/08/2024 at 16:55

Σύμφωνα με φωτογραφίες και βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αμερικανικά αεροσκάφη V-22 Osprey έχουν φτάσει στην Κύπρο. 

Τα αμερικανικά αεροσκάφη Osprey βρίσκονται στην Κύπρο στα πλαίσια εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στα πλαίσια της στρατιωτικής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ). Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 6-9 Αυγούστου εντός του FIR Λευκωσίας και περιελάμβαναν επεισόδια αεράμυνας με χαμηλές πτήσεις πτητικών μέσων, ενώ συμμετείχαν επίσης εναέριες και επίγειες δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς.

Τα αμερικανικά αεροσκάφη Osprey, είναι αεροσκάφη κάθετης απογείωσης και προσγείωσης. Είναι προϊόν της συνεργασίας των εταιρειών Boeing και Bell και χρησιμοποιούνται από τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Τον Δεκέμβριο του 2023, είχε αποφασιστεί η προσωρινή καθήλωση των CV-22 Osprey για προληπτικούς λόγους μετά από θανατηφόρα δυστυχήματα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως τον Σεπτέμβριο του 2022, η ελληνική εταιρεία Intracom Defense (IDE) ανακοίνωσε ανάθεση σύμβασης από την Boeing για την παραγωγή ηλεκτρομηχανολογικών μερών για αεροσκάφη V-22 Osprey, μετά από διεθνή διαγωνισμό.

*Φωτογραφία αρχείου

Στο λιμάνι της Λεμεσού βρίσκεται επίσης και το αμερικανικό ελικοπτεροφόρο USS Wasp με ναύτες και πεζοναύτες της 24th Marine Expeditionary Unit (24th MEU).

*Πηγή: U.S Embassy Cyprus

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Julie Davis Fisher, αναφέρει σε ανάρτηση της πως το USS Wasp βρίσκεται στην Κύπρο για να υποστηρίξει τις δραστηριότητες που έχουν προγραμματιστεί μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και ΗΠΑ. Τονίζει επίσης πως “η επίσκεψη έρχεται σε μια στιγμή που οι ΗΠΑ συνεχίζουν όλες τις προσπάθειες μαζί με βασικούς εταίρους για την αποκλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων και την προετοιμασία για υποστήριξη αμάχων σε κρίση”.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως “η κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στο νησί μας με παρουσία πλοίων ή/και αεροσκαφών εντάσσεται στο πλαίσιο του ανθρωπιστικού ρόλου που η Κύπρος καλείται, γι’ άλλη μια φορά, να διαδραματίσει υπό το φως των εξελίξεων στην περιοχή και αφορούν υποβοήθηση εκκενώσεων, στην περίπτωση που παραστεί η ανάγκη”.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ | Καθηλώνονται προληπτικά τα Osprey λόγω δυστυχημάτων

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This