Αλβανία | Έναρξη της παραγωγής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας – Ίδρυση κρατικής εταιρείας για την ενίσχυση της
Defence Redefined
Published on 18/08/2024 at 12:20

Η Αλβανία πρόκειται να δημιουργήσει μια κρατική εταιρεία με την ονομασία «KAYO» sh.a., η οποία θα αναλάβει την παραγωγή και το εμπόριο οπλικών συστημάτων πυρομαχικών, στρατιωτικού εξοπλισμού και τεχνολογιών.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, ο οποίος δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα και θα τεθεί σε ισχύ στα τέλη του μήνα, η εταιρεία αυτή θα επιδιώκει οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα που σχετίζονται με την αμυντική βιομηχανία της χώρας.

Οι αρμοδιότητες της «KAYO» περιλαμβάνουν τη στήριξη και ενίσχυση του τομέα παραγωγής και εμπορίου, με στόχο την κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων της Αλβανίας, καθώς και άλλων δομών ασφάλειας. Η εταιρεία θα αναλάβει την παραγωγή και προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού για τις επιχειρήσεις ασφαλείας, ενώ θα επενδύει σε τεχνολογικές καινοτομίες για τη βελτίωση των παραγωγικών διαδικασιών. 

Παράλληλα, θα συνεργάζεται με εθνικούς και διεθνείς φορείς, κρατικούς και ιδιωτικούς, για την ανάπτυξη του αντικειμένου της δραστηριότητάς της. Επίσης, θα χρηματοδοτεί έργα στον τομέα της άμυνας και της εθνικής ασφάλειας, ή θα συνάπτει συνεργασίες με άλλες εταιρείες για την υλοποίηση τέτοιων έργων.

Η δημιουργία της «KAYO» αποσκοπεί στην αξιοποίηση των υφιστάμενων βιομηχανικών δυνατοτήτων της χώρας, ενώ παράλληλα θα ενσωματώνει νέες τεχνολογίες και καινοτομίες στις διαδικασίες παραγωγής.

Διαβάστε επίσης: Αλβανία | Πρώην σοβιετική βάση επαναλειτουργεί για εξυπηρέτηση αεροσκαφών του ΝΑΤΟ

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, όλες οι εταιρείες που θα επενδύσουν στη αμυντική βιομηχανία θα απαλλάσσονται από φόρους, όπως αναφέρει το Euronews Albania. Πλέον, η παραγωγή, το εμπόριο και η ανάπτυξη όπλων είναι αποκλειστικό δικαίωμα του κράτους της Αλβανίας.

Όσον αφορά τις εταιρείες, ο συντελεστής εταιρικού φόρου εισοδήματος για τα πρώτα 10 χρόνια από την έναρξη της δραστηριότητας θα είναι μηδέν τοις εκατό.

Άλλα φορολογικά οφέλη περιλαμβάνουν απαλλαγή από δασμούς για αγαθά που εξυπηρετούν άμεσα την παραγωγή στρατιωτικών όπλων, ενώ ένα άλλο όφελος είναι ο μειωμένος συντελεστής φόρου προστιθέμενης αξίας 10% για την αγορά ή την πώληση στρατιωτικών όπλων.

Εκτός από τα φορολογικά πλεονεκτήματα, ο νόμος προβλέπει διοικητικά, όπως ταχεία διαδικασία αδειοδότησης και καταγραφής δραστηριοτήτων.

Για τις εταιρείες αυτές θα παρέχεται στήριξη για την κατασκευή και συντήρηση βοηθητικών υποδομών, όπως: δρόμοι, ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμός και τηλεπικοινωνίες, που είναι απαραίτητες για την εκτέλεση των δραστηριοτήτων του φορέα, καθώς και πρόσβαση σε κεφάλαια και υποστήριξης στα προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα των αμυντικών τεχνολογιών.

Ο Οργανισμός Αμυντικής Βιομηχανίας είναι η αρμόδια αρχή για τη λήψη διοικητικών μέτρων σε περίπτωση παραβιάσεων από εταιρείες κατασκευής όπλων.

Όπως προστίθεται, προβλέπονται πρόστιμα από πέντε έως 50 εκατομμύρια για όλες τις εταιρείες που ασχολούνται με δοκιμές στρατιωτικών όπλων ή εξειδικευμένες δραστηριότητες χωρίς την έγκριση του Οργανισμού Αμυντικής Βιομηχανίας.

Διαβάστε επίσης: Αλβανία | Η Ελλάδα μπλόκαρε συμφωνία άμυνας με την ΕΕ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This