Αίγυπτος | Διάταγμα του Σίσι χαράζει τα δυτικά σύνορα της ΑΟΖ με τη Λιβύη
Defence Redefined
Published on 14/12/2022 at 15:44

Σημαντική εξέλιξη, που αμφισβητεί το έκνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, συνιστά η απόφαση της Αιγύπτου να προχωρήσει με προεδρικό διάταγμα σε οριοθέτηση των δυτικών ορίων της ΑΟΖ της χώρας με τη Λιβύη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες για τις γεωγραφικές συντεταγμένες που ορίζει το διάταγμα του προέδρου Σίσι, η γραμμή οριοθέτησης ακολουθεί την γραμμή της Ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας προς βορρά.

Μάλιστα, η οριοθέτηση σταματά ακόμη πιο νότια, στην μέση γραμμή μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου, ακυρώνοντας ουσιαστικά τις προβλέψεις του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Η εξέλιξη εξαναγκάζει ουσιαστικά την μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης να συρθεί σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, καθώς η μονομερής χάραξη ΑΟΖ από την πλευρά της Αιγύπτου αφήνει ουσιαστικά προς βορρά ένα τριεθνές σημείο Ελλάδας, Αιγύπτου και Λιβύης, προκειμένου να καθοριστεί περαιτέρω βάσει βεβαίως των προβλέψεων του Διεθνούς Δικαίου και της UNCLOS και όχι των φαντασιώσεων της Άγκυρας.

Διαβάστε επίσης: Ελλάδα – Αίγυπτος | Έπεσαν οι υπογραφές για την οριοθέτηση της ΑΟΖ – VIDEO

Σε τηλεγράφημα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Αιγύπτου και με τίτλο “Προεδρικό Διάταγμα για τον Καθορισμό των Θαλάσσιων Συνόρων της Αιγύπτου στη Μεσόγειο Θάλασσα” αναφέρεται:

“Ο Πρόεδρος Abdel Fattah El-Sisi εξέδωσε το διάταγμα 595 του 2022 σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στη Μεσόγειο.

Η εκδοθείσα απόφαση διευκρίνισε ότι τα χωρικά θαλάσσια όρια της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου ξεκινούν από το σημείο των χερσαίων συνόρων Αιγύπτου-Λιβύης, σημείο 1, για απόσταση 12 ναυτικών μιλίων έως το σημείο 8, και στη συνέχεια η δυτική θαλάσσια συνοριακή γραμμή της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου ξεκινά από το σημείο 8 με βόρεια κατεύθυνση, παράλληλα με τον μεσημβρινό 25 ανατολικά, μέχρι το σημείο 9, των οποίων οι συντεταγμένες φαίνονται στον συνημμένο πίνακα σύμφωνα με τη γεωδαιτική αναφορά WGS84.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως”.

Διαβάστε επίσης: Ελλάδα – Αίγυπτος | Υπογραφή συμφωνίας για τις περιοχές έρευνας και διάσωσης

Εν αναμονή της δημοσίευσης και των χαρτών της μονομερούς ανακήρυξης των δυτικών εξωτερικών ορίων της Αιγυπτιακής ΑΟΖ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, αυτή η κίνηση του Καΐρου, θα πρόκειται για ένα δεύτερο ουσιαστικό πλήγμα στο Τουρκολυβικό Μνημόνιο, καθώς θα στρέφεται προς τον πιο αδύναμο κρίκο, τη Λιβυκή πλευρά. 

Το γεγονός μάλιστα ότι η Αίγυπτος κινείται με γνώμονα την Ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ (2020) υποχρεώνει τη Λιβύη είτε να αντιδράσει είτε να υποχρεωθεί σε συνομιλίες σε μια βάση όμως που αμφισβητεί το Τουρκία.

Η Αθήνα έχει καλέσει την Τρίπολη σε συνομιλίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, με τον Υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια, ο οποίος είναι σε πλήρη συντονισμό με το Κάιρο και έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα θα διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση, η οποία θα προκύψει από εκλογές και θα έχει την νομιμοποίηση να κάνει τέτοιου είδους διαπραγμάτευση.

Παράλληλα, η Ελλάδα εξέδωσε νέα Navtex συνολικής έκτασης 7.100 τχλμ για το ερευνητικό σκάφος Sanco Swift στα υπό παραχώρηση οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι η έμφαση στην έρευνα σε όλη την περιοχή ελληνικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας με βάση την μέση γραμμή και κατά επέκταση με πλήρη επήρεια της νήσου Γαύδου. 

Η επίτευξη του στόχου πλήρης επήρειας της Γαύδου στον σχηματισμό της ελληνολιβυκής ΑΟΖ, μόλις και όταν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την νέα λιβυκή κυβέρνηση, που θα προκύψει την επομένη των εκλογών, θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επήρεια του νησιώτικου συμπλέγματος Καστελλορίζου και την συνένωση των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.

Διαβάστε επίσης: Απέκλεισε οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Παλαιστίνης και Τουρκίας, ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This