ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Έξαλλος ο τουρκικός Τύπος με τον Νίκο Δένδια – “ΤΙ θράσος είναι αυτό” – VIDEO
Defence Redefined
Published on 16/04/2021 at 09:01

Για θράσος από Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάνει λόγο ο τουρκικός τύπος.

Στο πρωτοσέλιδο της η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ έχει τίτλο “Μεγάλη ντροπή από τον Έλληνα Υπουργό”. Η αντιπολιτευτική εφημερίδα Σοζτζού έχει τίτλο “ΤΙ θράσος είναι αυτό”. Η Ακσάμ τιτλοφορεί το θέμα “Μάθημα διπλωματίας στον Έλληνα Υπουργό”. Η Μιλλιέτ  έχει τίτλο “Δεν καταλάβαινε από φιλοξενία”.

Υπενθυμίζουμε ότι, ο Νίκος Δένδιας, έθεσε ευθέως στον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το σύνολο των τουρκικών προκλήσεων έναντι της Ελλάδας, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, η οποία εκτυλίχθηκε σε μια εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση. Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας διαμήνυσε πως αναγκαία προϋπόθεση για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων είναι η αποκλιμάκωση, η αποφυγή ενεργειών και δηλώσεων που δυναμιτίζουν. «Πριν από λίγο καιρό, πριν από λίγους μήνες, οι παραβατικές ενέργειες είχαν αυξηθεί δραματικά, επιβαρύνοντας τις προσπάθειες να δημιουργήσουμε κλίμα εμπιστοσύνης, που σήμερα προσπαθούμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης: Νίκος Δένδιας | Η Ελλάδα δεν θα γίνει ο «σκύλος του Παβλόφ» της Τουρκίας

Απαντώντας στον Τούρκο ομόλογό του, ο κ. Δένδιας είπε πως η Τουρκία έχει παραβιάσει στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, και όχι μόνο αυτό έχει παραβιάσει και τα ίδια δικαιώματα κυριαρχίας της Ελλάδας, αναφέροντας πως έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από τον ελληνικό έδαφος. «Μεβλούτ, πάνω από το ελληνικό έδαφος» είπε απευθυνόμενος στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών και προσέθεσε: Δεν υπάρχει καμία διάταξη δικαίου που να επιτρέπει πτήση πάνω από το ίδιο το ελληνικό έδαφος.

Επίσης, κατέστησε σαφές πως στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα. Αυτό αναγνωρίζει η Συνθήκη της Λοζάνης, αυτή είναι η άποψη του ελληνικού κράτους, συμπλήρωσε.

Απαντώντας στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών που έθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας διερωτήθηκε γιατί υπάρχει στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάπου, απάντησε και διερωτήθηκε επίσης: υπάρχει κανείς να ισχυρίζεται ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στρατιωτική απειλή και αποβατική δύναμη απέναντι από τα νησιά; Αν δεν υπάρχει, είναι καλό να μας το πουν, συμπλήρωσε.

Ο κ. Δένδιας κάλεσε την Τουρκία να μην υπάρχουν προβολές ψευδών ειδήσεων, προκλητικών ρητορικών, που προβάλλονται από συγκεκριμένους κύκλους και «οι οποίες δεν βοηθούν σε αυτό το θετικό κλίμα το οποίο συμφωνήσαμε να προωθήσουμε».

Επίσης, αναφέρθηκε στο casus belli εκ μέρους της Τουρκίας, στην απειλή πολέμου εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει τα αναφαίρετα δικαιώματά της που προέρχονται από το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, τονίζοντας είναι ένα ζήτημα που επηρεάζει αρνητικά τις διμερείς σχέσεις, αλλά και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ. Υπογράμμισε μάλιστα πως η στάση αυτή αντίκειται στο Χάρτη του ΟΗΕ και δεν συνάδει με ένα ΝΑΤΟϊκό σύμμαχο ούτε με τις σχέσεις καλής γειτονίας και της προώθησης αυτών των σχέσεων.

Περαιτέρω, ο κ. Δένδιας επισήμανε πως η Τουρκία συνεχίζει να μην αποδέχεται τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας η οποία όχι μόνο αντικατοπτρίζει εθνικό δίκαιο, αλλά έχει επικυρωθεί και από την ΕΕ, άρα είναι τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα μη συμμόρφωσης το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, το οποίο έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διότι παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Διαβάστε επίσης: Ν. Δένδιας | Η Ελλάδα στη διάθεση της Λιβύης για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο κ. Δένδιας είπε πως συμφώνησαν πως είναι ευρωτουρκικό ζήτημα και αναφέρθηκε καθαρά στην απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού στον Έβρο το προηγούμενο διάστημα. Απαντώντας στον κ. Τσαβούσογλου, είπε ειδικά από τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα.

Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στην άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό στη Γενεύη, αναφέροντας πως η Ελλάδα ευελπιστεί πως όλες οι πλευρές θα προσέλθουν με εποικοδομητικό πνεύμα, ώστε αν είναι δυνατό να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού. Επανέλαβε ότι μοναδική λύση που είναι αποδεκτή από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ. Προσέθεσε πως η λύση αυτή είναι συμβατή και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη αποχής από ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχικά και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφέρθηκε ακόμα σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, τονίζοντας πως εκφράστηκε στην τουρκική πλευρά η «προσδοκία αναστροφής της απόφασης μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, καθώς και η απόφαση μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί». Σημείωσε πως μια τέτοια αναστροφή είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας και της εικόνας της διεθνώς.

Δείτε το βίντεο: Δένδιας προς Τσαβούσογλου | Εύχομαι το 2021 η Τουρκία να γίνει περισσότερο Ευρωπαία και λιγότερο νεο-ωθομανική

Διαβάστε επίσης: Δένδιας προς Τσαβούσογλου | Εύχομαι το 2021 η Τουρκία να γίνει περισσότερο Ευρωπαία και λιγότερο νεο-ωθομανική

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Κύπρος | Πρεμιέρα στο Bahrain Airshow

Κύπρος | Πρεμιέρα στο Bahrain Airshow

Για πρώτη φορά, η Κυπριακή Δημοκρατία έκανε το ντεμπούτο της στη Διεθνή Αεροπορική Έκθεση του Μπαχρέιν 2024, σηματοδοτώντας ένα…

Pin It on Pinterest

Share This