Άσκηση ORION 2024 | Αποκαλυπτήρια για το ελληνικής σχεδίασης USV VTR
Defence Redefined
Published on 13/09/2024 at 18:58

Το ελληνικής σχεδίασης Μη Επανδρωμένου Σκάφους Επιφανείας (USV) VTR για αποστολές ειδικών επιχειρήσεων πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση κατά τη διάρκεια της Ημέρας Επισήμων Επισκεπτών (VIP Day) της πολυεθνικής άσκησης Ειδικών Δυνάμεων – Ειδικών Επιχειρήσεων ORION 2024, που πραγματοποιήθηκε στην Πάχη Μεγάρων.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο thepressroom.gr, η χρήση του USV VTR αναγγέλθηκε από τον εκφωνητή στο παρατηρητήριο της ασκήσεως και χρησιμοποιήθηκε κατά την εκτέλεση ορισμένων εκ των σεναρίων αυτής.

Το πρωτοεμφανιζόμενο σύστημα δεν επεδείχθη μετά το πέρας της ασκήσεως στο χώρο παρουσίασης του χρησιμοποιηθέντος υλικού, παρά μόνο η μονάδα χειρισμού του USV και το προσωπικό της.

Διαβάστε επίσης: Distributed Lethality | Το παράδειγμα A2/AD της Ουκρανίας μπορεί να εφαρμοστεί με made in-Cyprus USVs

Το USV VTR μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα 25 χλμ, ενώ καθοδηγείται μέσω δορυφορικής ζεύξεωςζεύξης (SATCOM). Μεταξύ άλλων, το υπόψη σύστημα φέρει ηλεκτρο-οπτική  κάμερα 360 μοιρών, θερμική κάμερα, και ραντάρ για την ανίχνευση εμποδίων επιφανείας και αποφυγής τους.

Επιπρόσθετα, το VTR μπορεί να διεξάγει αυτόματη πλοήγηση μέσω Way PointsWP, καθώς και ασφαλή επιστροφή στον χειριστή του σε περίπτωση απώλειας επικοινωνίας μαζί του.

Το USV VTR είναι ένα σύνηθες σκάφος του εμπορίου, που το έχει επεξεργαστεί και καταστήσει «στρατιωτικών προδιαγραφών» το ΚΕΤΑΚ του ΓΕΕΘΑ, σύμφωνα με τους αρμοδίους, οι οποίοι πρόσθεσαν ότι η ανάπτυξη του συνεχίζεται.

Οι ίδιοι τόνισαν ότι η απόδοση του ήταν απολύτως ικανοποιητική για τα σενάρια που κλήθηκε να εκτελέσει.

Διαβάστε επίσης: Η χρήση των USV στην Κριμαία και τα ελληνικά i-sostis και Sea Rider | Φωτογραφίες και VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This