Υπουργείο Άμυνας | ΣΥΟΠ στην Εθνική Φρουρά μέχρι την ηλικία των 42 ετών για αναχαίτιση της τάσης φυγής
Defence Redefined
Published on 22/11/2022 at 11:00

Το Υπουργείο Άμυνας κατέθεσε σε συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής το σχετικό νομοσχέδιο για ψήφιση. 

Το νομοσχέδιο παραπέμφθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για συζήτηση. Ενδεικτικά αναφέρεται, ότι η πρώτη σειρά συμβασιούχων οπλιτών (ΣΥ.ΟΠ.), η οποία συμπληρώνει 10 χρόνια υπηρεσίας το 2026, αριθμεί περί τους 1.500 ΣΥ.ΟΠ. και το κενό, το οποίο θα δημιουργηθεί με την αποχώρηση τους σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, θα είναι δυσαναπλήρωτο.

Έτσι, στο πλαίσιο της προσπάθειας για περαιτέρω ενίσχυση του θεσμού των συμβασιούχων οπλιτών το νομοσχέδιο προβλέπει τροποποίηση του περί Εθνικής Φρουράς Νόμου, με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα σε πρόσωπα που προσλαμβάνονται ως ΣΥ.ΟΠ. στην Εθνική Φρουρά να παραμένουν στην υπηρεσία μέχρι τη συμπλήρωση της ηλικίας των 42 ετών.

Η ρύθμιση αυτή εισάγεται σε αντικατάσταση της ισχύουσας, σύμφωνα με την οποία η συνολική διάρκεια της σύμβασης ενός οπλίτη περιορίζεται στα 10 έτη ανεξάρτητα από την ηλικία στην οποία προσλαμβάνεται. 

Η προτεινόμενη τροποποίηση θα έχει ως αποτέλεσμα την κατά τον ίδιο τρόπο αντιμετώπιση των ΣΥ.ΟΠ. ως προς την ηλικία αποχώρησης τους από την υπηρεσία, αφού ακόμα και με την υφιστάμενη νομοθεσία είναι δυνατό η υπηρεσία ΣΥ.ΟΠ. να τερματιστεί στα 42 του έτη, εφόσον προσληφθεί στα 32 του έτη. Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, δεν αναμένεται σοβαρή αύξηση της οικονομικής δαπάνης, εφόσον ο αριθμός των ΣΥ.ΟΠ. θα είναι ο ίδιος.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, η υπόψη τροποποίηση αξιολογείται ως αναγκαία για τους εξής λόγους:

  • Αξιοποίηση των γνώσεων και της εμπειρίας που αποκτούν οι ΣΥΟΠ κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους.
  • Ομοιόμορφη αντιμετώπιση των ΣΥ.ΟΠ. ως προς την ηλικία τερματισμού της υπηρεσίας τους. Ο μέσος όρος ηλικίας της 1ης σειράς είναι τα 31 έτη.
  • Παροχή κινήτρου για προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού υποψηφίων για συμμετοχή στις επιλογικές διαδικασίες πρόσληψης ΣΥ.ΟΠ. λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο αριθμός των υποψηφίων στις τελευταίες επιλογικές διαδικασίες ήταν αρκετά μειωμένος.
  • Αποφυγή της ταυτόχρονης κένωσης ενός μεγάλου αριθμού θέσεων ΣΥ.ΟΠ.. Ενδεικτικά αναφέρεται, ότι η πρώτη σειρά ΣΥ.ΟΠ., η οποία συμπληρώνει 10 χρόνια υπηρεσίας το 2026, αριθμεί περί τους 1.500 ΣΥ.ΟΠ. και το κενό το οποίο θα δημιουργηθεί με την αποχώρηση τους θα είναι δυσαναπλήρωτο.
  • Αναχαίτιση της τάσης φυγής που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Διαβάστε επίσης: Υπουργείο Άμυνας | Παρουσίαση έργου του Κέντρου Υποστήριξης Μηχανογράφησης Στρατολογίας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This