ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

Υποπλοίαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος | 3 χρόνια από τον θάνατο του ήρωα του Αιγαίου
Defence Redefined
Published on 09/10/2021 at 14:00

Τρία χρόνια έχουν περάσει από τον αδόκητο θάνατο ενός εμβληματικού ανθρώπου, του Υποπλοιάρχου του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκου Παπαδόπουλου, κυβερνήτη του περιπολικού σκάφους ΠΛΣ 602 σκάφους στη Μυτιλήνη.

Ο ήρωας του Αιγαίου όπως έγινε γνωστός, σηματοδότησε τους ηρωικούς αγώνες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος να σώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που περνούσαν στα ελληνικά νησιά την περίοδο 2015 – 2016 έφυγε ξαφνικά από τη ζωή το βράδυ της 9ης Οκτωβρίου 2018, μετά από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία μόλις 44 ετών.

Γέννημα θρέμμα μιας προσφυγικής οικογένειας από τη Νικομήδεια, αποφοίτησε από τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων των Οινουσσών, ναυτολογήθηκε πρώτα σε πλοίο του Εμπορικού Ναυτικού κι από εκεί κατατάχθηκε στο Λιμενικό Σώμα.

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος έγινε ευρέως γνωστός όταν ρωτήθηκε από τον τότε Αυστριακό Καγκελάριο Βέρνερ Φαίμαν για το πόσους ανθρώπους είχε σώσει, όταν με τον τότε ‘Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, είχαν επισκεφθεί τη Μυτιλήνη. “Περισσότερους από πέντε χιλιάδες” του απάντησε ο Έλληνας αξιωματικός. Δεν άκουσε καλά ο Αυστριακός καγκελάριος και του είπε πως “πέντε ζωές είναι κάτι πολύ σημαντικό”. Τον διόρθωσαν και του είπαν πως πρόκειται για πέντε χιλιάδες ζωές… “Είσαστε πραγματικός ήρωας”, του είχε πει έκπληκτος ο Φάιμαν.

Για τη δράση του είχε τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών και την ελληνική πολιτεία, ενώ διεκδίκησε και το χρυσό αγαλματίδιο των Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ “4.1 miles” στο οποίο “πρωταγωνίστησε”. Πιστός στο καθήκον του και πάντα αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος για το οποίο ήταν περήφανος, είχε ερωτηθεί τότε από το ΑΠΕ – ΜΠΕ για το πώς ένιωθε στο κόκκινο χαλί των βραβείων. 

“Είμαστε περήφανοι για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πληρωμάτων του Λιμενικού Σώματος να μη χαθεί ούτε μια ζωή μέσα στην θάλασσα σε αυτήν την τραγωδία που ας μη ξεχνάμε πως ακόμα διαδραματίζεται στην Ελλάδα μας”, είχε πει ο Μυτιληνιός κυβερνήτης του ΠΛΣ 602 που, από το στενό θαλασσινό ποτάμι αναμεταξύ Λέσβου και μικρασιατικών παραλίων, βρέθηκε μέσα στη λάμψη και τις διασημότητες του πλανήτη, αξιωματικός πάντα του Λιμενικού Σώματος.

Για τις στιγμές που έζησε στη θάλασσα και το πόσο των σημάδεψαν ο Κυριάκος δε μιλούσε. Σε μια συνέντευξη του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ μόνο, όταν ρωτήθηκε πως νιώθει, απάντησε: “Οι στιγμές της προσωπικής αδυναμίας είναι πολυτέλεια, που δεν την έχουμε. Λίγα μίλια παραπέρα υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται τη βοήθεια μας. Εμείς έχουμε καιρό να κλάψουμε”.

Στην γενέτειρα του τη Μυτιλήνη, μετά θάνατον έγινε ονοματοθεσία μέρους του προβλήτα Λιμένα Μυτιλήνης σε “Προβλήτα Υποπλοιάρχου Λιμενικού Σώματος Κυριάκου Παπαδόπουλου”.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Διαβάστε επίσης: Λιμενικό Σώμα | Παρέλαβε ακόμη δύο υπερσύγχρονα ταχύπλοα περιπολικά σκάφη

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This