ΥΠΑΜ | Σημαντικές συμφωνίες και συναντήσεις στην έκθεση Eurosatory στο Παρίσι
Defence Redefined
Published on 26/06/2024 at 18:00

Επίσημα ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Άμυνας σχετικά με την επίσημη επίσκεψη αντιπροσωπείας του Υπουργείου, με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή κ. Ανδρέα Π. Λουκά, στην διεθνή έκθεση EUROSATORY 2024 στο Παρίσι.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει πως στις 17-20 Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκε επίσημη επίσκεψη αντιπροσωπείας του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή κ. Ανδρέα Π. Λουκά, στην διεθνή έκθεση “EUROSATORY 2024”.  Η έκθεση διεξήχθη στο Παρίσι και αποτελεί τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή έκθεση αμυντικού εξοπλισμού.

Το Υπουργείο Άμυνας, στηρίζοντας την πρωτοβουλία του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), έθεσε υπό την αιγίδα του το περίπτερο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πρώτη της συμμετοχή στην εν λόγω έκθεση, με επτά (7) κυπριακές εταιρείες.

Διαβάστε επίσης: EUROSATORY 2024 | Οι κυπριακές συμμετοχές στην μεγάλη Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας στο Παρίσι 

Τα εγκαίνια του κυπριακού περιπτέρου, πραγματοποιήθηκαν την πρώτη ημέρα της έκθεσης, στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας κ. Βασίλη Πάλμα, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Γεώργιου Τσιτσικώστα,  του Γενικού Διευθυντή του ΥΠΑΜ κ. Ανδρέα Π. Λουκά, του Πρέσβη της ΚΔ στη Γαλλία κ. Παύλου Κόμπου, καθώς και πλήθος επισήμων και αξιωματούχων άλλων χωρών. Όλοι  εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια για την παρουσία των κυπριακών εταιρειών στην έκθεση, καθώς και για το εντυπωσιακό περίπτερο που στήθηκε με τα χρώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Το κυπριακό περίπτερο, επισκέφθηκε και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας,  κ. Νίκος Δένδιας, ο οποίος αφού δήλωσε εντυπωσιασμένος από την κυπριακή παρουσία, σε μια τόσο σημαντική έκθεση, συζήτησε με τον κύπριο ομόλογό του κ. Βασίλη Πάλμα, τις προοπτικές ανάπτυξης της αμυντικής βιομηχανίας Κύπρου και Ελλάδας, καθώς και τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες μας στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Διαβάστε επίσης: EUROSATORY 2024 | Οι Υπουργοί Άμυνας των 2 πυλώνων του Ελληνισμού στα Εθνικά Περίπτερα 

Η κυπριακή αποστολή, στο πλαίσιο της ευρύτερης στήριξης του Υπουργείου Άμυνας προς τις κυπριακές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο κυπριακό περίπτερο για την υπογραφή δύο ξεχωριστών συμφωνιών:

 α) Συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη Συστήματος σμήνους μικρο-υποβρυχίων “EONIOS”, μεταξύ των γαλλικών εταιρειών ARKEOCEAN και LANEGO, με το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI) και την κυπριακή εταιρεία SignalGeneriX.

Διαβάστε επίσης: EUROSATORY 2024 | ARKEOCEAN, CMMI, LANEGO και SignalGeneriX συμφώνησαν για την από κοινού ανάπτυξη του EONIOS

β) Μνημόνιο συναντίληψης (MOU), μεταξύ της κυπριακής εταιρείας ENCORP και της γαλλικής ARQUUS, το οποίο αφορά στην πιθανότητα συνεργασίας για συμπαραγωγή οχημάτων της ARQUUS στην Κύπρο και συγκεκριμένα για συναρμολόγηση οχημάτων της σειράς «SHERPA», καθώς και τη μεταφορά τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης του προσωπικού της εταιρείας ENCORP.

Διαβάστε επίσης: EUROSATORY 2024 | Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ ENCORP και ARQUUS 

Κατά τις δύο επόμενες ημέρες, ο Γενικός Διευθυντής κ. Ανδρέας Π. Λουκά, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του ΥΠΑΜ, κ. Παναγιώτη Συμεού, καθώς και επιτελείς του ΥΠΑΜ και της ΕΦ, επισκέφθηκε τα περίπτερα διαφόρων εταιρειών από Κύπρο, Ελλάδα, Γαλλία, Αμερική και Σερβία. 

Στο σερβικό περίπτερο της «YUGOIMPORT», ο κ. Λουκά, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συζητήσει θέματα διμερούς συνεργασίας, με τον Υφυπουργό Άμυνας της Σερβίας κ. Nenad Miloradovic. 

Στο περιθώριο της έκθεσης, ο κ. Ανδρέας Λουκά πραγματοποίησε συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών και Υπουργείων άλλων χωρών.  Εισηγήθηκε σε όλους όπως εξετάζουν κάθε φορά το ενδεχόμενο συνεργασίας με κυπριακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας.  Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, οι δύο συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ γαλλικών και κυπριακών εταιρειών, αποτελούν ένα μικρό δείγμα των δυνατοτήτων της κυπριακής αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και ορόσημο για ανάπτυξη περαιτέρω συνεργασιών από άλλες.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Λουκά είχε διμερή συνάντηση με το Γαλλικό Υπουργείο Άμυνας όπου συζητήθηκαν τρόποι αναβάθμισης της στρατηγικής συνεργασίας των δυο χωρών υπογράφοντας και σχετική συμφωνία. 

Τέλος, το ΥΠΑΜ συμμετείχε στην τελετή υπογραφής συμφωνίας πλαισίου συνεργασίας, για την κοινή απόκτηση του αμυντικού συστήματος αεράμυνας πολύ μικρού βεληνεκούς MISTRAL-3, η οποία υπογράφτηκε μεταξύ των χωρών Γαλλίας, Βελγίου, Κύπρου, Εσθονίας και Ουγγαρίας, δια μέσω των Διευθυντών Εξοπλισμών των Υπουργείων Άμυνας των χωρών αυτών. Η συμφωνία αυτή αποτελεί μέρος προγραμμάτων κοινής απόκτησης αμυντικών δυνατοτήτων, που έχουν επιλεγεί για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (EDIRPA).  

Πηγή: ΥΠΑΜ

Διαβάστε επίσης: MBDA | Κοινή προμήθεια πυραύλων Mistral 3 από την Κύπρο και 4 ευρωπαϊκές χώρες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This