Τουρκία | Πιθανή στήριξη του Ολλανδού Μαρκ Ρούτε για την θέση του Γ.Γ του ΝΑΤΟ
Defence Redefined
Published on 29/04/2024 at 14:02

Η Τουρκία έχει αποφασίσει ότι θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε ως επόμενου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, μετέδωσε σήμερα το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP επικαλούμενο νατοϊκούς διπλωμάτες, ενώ, σύμφωνα με το Reuters, τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, είπε στους συμμάχους του ΝΑΤΟ ότι η Άγκυρα θα υποστηρίξει τον Ρούτε για το αξίωμα του γενικού γραμματέα της συμμαχίας.

Η Τουρκία ήταν η μία από τέσσερις χώρες οι οποίες δεν έχουν εκφράσει ακόμα την υποστήριξή τους προς τον Ρούτε ως διάδοχο του Γενς Στόλτενμπεργκ. Άλλοι σύμμαχοι, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, έχουν ήδη ανακοινώσει ότι υποστηρίζουν τον Ρούτε.

Για τον διορισμό του νέου γενικού γραμματέα απαιτείται ομοφωνία των 32 κρατών μελών της Συμμαχίας.

Τον Μάρτιο ανακοινώθηκε πως την θέση του Γ.Γ του ΝΑΤΟ διεκδικεί και ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις. Ωστόσο φαβορί εμφανίζεται ο Ρούτε. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η Ουγγαρία η οποία ακολουθεί κοινή γραμμή με την Τουρκία σε πολλά ζητήματα του ΝΑΤΟ, εξέφρασε αρχικά την διαφωνία της για τον διορισμό του Ρούτε. 

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ ΜΠΕ, DEFENCE ReDEFiNED

Διαβάστε επίσης: ΟΗΕ | Η Τουρκία ευθύνεται για θανάτους παιδιών και επιθέσεις σε σχολεία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This