Τουρκία | “Λάθος” θεωρεί την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Defence Redefined
Published on 14/05/2022 at 12:36

Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν ένα «λάθος», όπως ήταν και η ένταξη της Ελλάδας στο Σύμφωνο της Ατλαντικής Συμμαχίας, υποστήριξε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Παρασκευή 13/5.

“Παρακολουθούμε αυτή τη στιγμή τις εξελίξεις που αφορούν τη Σουηδία και τη Φινλανδία, όμως δεν έχουμε θετική άποψη, επειδή έκαναν προηγουμένως ένα λάθος στο ΝΑΤΟ αναφορικά με την Ελλάδα, εναντίον της Τουρκίας”, δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από την προσευχή της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη. “Επιπλέον, οι σκανδιναβικές χώρες, δυστυχώς, είναι σχεδόν σαν ξενώνες για τις τρομοκρατικές οργανώσεις”, πρόσθεσε επικαλούμενος το PKK.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως η αντίδραση της Τουρκίας είναι η πρώτη παραφωνία στους κόλπους του ΝΑΤΟ σχετικά με την προοπτική ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στην Ατλαντική Συμμαχία, στην οποία η ένταξη ενός νέου μέλους απαιτεί ομοφωνία. Τα περισσότερα μέλη της συμμαχίας, αλλά και ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ έχουν υποστηρίξει σθεναρά τις δύο υποψηφιότητες.

Από την πλευρά τους, τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών σε ανακοίνωσή τους δήλωσαν την πρόθεσή τους να συζητήσουν με την Τουρκία σήμερα, Σάββατο, στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια της άτυπης συνάντησης των υπουργών του ΝΑΤΟ, στην οποία είναι προσκεκλημένες. Τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία δήλωσαν έκπληκτες από τις δηλώσεις Ερντογάν, η στάση του οποίου ήταν εντελώς διαφορετική μέχρι πρόσφατα.

Παρόμοιο προβληματισμό εξέφρασαν και οι ΗΠΑ μέσω της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, η οποία ανέφερε πως η Ουάσινγκτον εργάζεται για να αποσαφηνίσει αυτή τη θέση της Τουρκίας, ενώ και ο ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι σημείωσε πως οι ΗΠΑ θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα τη στάση της Τουρκίας, τονίζοντας ωστόσο πως αποτελεί πολύτιμη σύμμαχο και τίποτα δεν αλλάζει όσον αφορά τη θέση της στο ΝΑΤΟ.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Η πλειοψηφία των Φινλανδών υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This