ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Τηλεφωνική συνομιλία Borrell – Al-Serraj για την κατάσταση στη Λιβύη
Defence Redefined
Published on 19/05/2020 at 15:46

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Josep Borrell τηλεφώνησε χθες βράδυ στον Πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, Fayez al-Serraj,για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξέφρασε τις ανησυχίες του για την κλιμάκωση των μαχών εντός και γύρω από την Τρίπολη και τον αυξανόμενο βομβαρδισμό σε πυκνοκατοικημένες κατοικημένες περιοχές, που είχαν ως αποτέλεσμα θύματα και επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση της ΕΥΕΔ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος “επαίνεσε τον Πρωθυπουργό για την ειλικρίνεια της κυβέρνησής του να συμμετάσχει ενεργά στη διαδικασία του Βερολίνου και επανέλαβε τη σημασία όλων των μερών της σύγκρουσης να σταματήσουν τις μάχες, να συμφωνήσουν σε μια διαρκή εκεχειρία και να επαναλάβουν τις πολιτικές διαπραγματεύσεις”.

Υπογράμμισε δε “τη συνεχή σταθερή δέσμευση της ΕΕ για μια πολιτική λύση στην κρίση της Λιβύης μέσω της εφαρμογής των συμπερασμάτων της Διάσκεψης του Βερολίνου και υπενθύμισε στον Πρωθυπουργό την ενεργό δέσμευση της ΕΕ να προχωρήσει προς αυτόν τον στόχο”.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Borrell και ο Πρωθυπουργός al-Serraj μίλησαν επίσης για τη νέα στρατιωτική Επιχείρηση ΕΠΑΑ της ΕΕ, Irini, η οποία στοχεύει στον τερματισμό της παράνομης ροής όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στη Λιβύη που τροφοδοτούν τη συνεχιζόμενη σύγκρουση.

“Η επιχείρηση αποτελεί συμβολή της ΕΕ στην επιστροφή της σταθερότητας στη Λιβύη και μια επιχειρησιακή έκφραση της συγκεκριμένης δέσμευσής της στη διαδικασία του Βερολίνου υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για τη Λιβύη. Η Επιχείρηση αναπτύσσει τα ναυτικά και εναέρια της μέσα και χρησιμοποιεί δορυφορικές εικόνες για να εξασφαλίσει την ευρύτερη δυνατή κάλυψη, λειτουργώντας στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”, αναφέρει η ΕΥΕΔ.

Διαβάστε επίσης: Ανακατάληψη της αεροπορικής βάσης στρατηγικής σημασίας Al Watiya ανακοίνωσε ο GNA στην Λιβύη

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This