«ΤΑΛΩΣ-2/2022» – Άσκησης αεράμυνας με Γαλλικά Rafale και αντιαεροπορικά της Εθνικής Φρουράς
Defence Redefined
Published on 11/12/2022 at 16:30

Το ΓΕΕΦ δημοσιοποίησε φωτογραφικό υλικό από την άσκηση αεράμυνας ΤΑΛΩΣ και τις κοινές αεροναυτικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες που πραγματοποίησε η Εθνική Φρουρά με τις Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, στο πλαίσιο ανάπτυξης της Γαλλικής Ναυτικής Δύναμης CTF-473 στην Ανατ. Μεσόγειο, της οποίας ηγείται το αεροπλανοφόρο «CHARLES DE GAULLE (CDG)», με αποστολή τη θαλάσσια επιτήρηση, στο πλαίσιο της επιχείρησης «ANTARES», σχεδιάστηκε πρόγραμμα ασκήσεων με τη συμμετοχή αεροναυτικών μέσων της CTF-473 και της Εθνικής Φρουράς.

Την Παρασκευή 08 Δεκεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε άσκηση αεράμυνας με την επωνυμία ΤΑΜΣ «ΤΑΛΩΣ-2/2022», με τη συμμετοχή συστημάτων αεράμυνας της Διοίκησης Αεροπορίας και αεροσκαφών Rafale, τα οποία επιχειρούσαν από το αεροπλανοφόρο CDG. 

Την άσκηση παρακολούθησε επί του αεροπλανοφόρου CDG, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, συνοδευόμενος από το Διοικητή της Διοίκησης Αεροπορίας, Ταξίαρχο Μάριο Φλωρίδη και το Διοικητή της Διοίκησης Ναυτικού, Πλοίαρχο Κωνσταντίνο Γενναδίου.

*Αντιαεροπορικό σύστημα TORM1-2 της Εθνικής Φρουράς, Ρωσικής προέλευσης . Διακρίνονται οι πυραύλοι εδάφους-αέρος 9Μ317.

Σκοπός της άσκησης, ήταν η εκπαίδευση του προσωπικού αεράμυνας στις τακτικές ανάπτυξης αεροπορικών δυνάμεων, η αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και του επιπέδου τυποποίησης κατά την σχεδίαση και διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια της άσκησης ενεργοποιήθηκε το σύστημα αεράμυνας καθώς και το σύστημα αυτοπροστασίας των εγκαταστάσεων της Εθνικής Φρουράς και αξιολογήθηκε η απόδοση του σε ρεαλιστικές συνθήκες αντιμετωπίζοντας σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη. Επιπλέον, το προσωπικό εξασκήθηκε στις διαδικασίες τακτικού ελέγχου των όπλων και στη διαβίβαση πληροφοριών καθώς και στις διαδικασίες αεράμυνας του Κέντρου Αεροπορικού Ελέγχου. 

Με την ολοκλήρωση της, ο Αρχηγός, αφού συνεχάρη τους συμμετέχοντες, σημείωσε ότι πέραν των μηνυμάτων σε στρατηγικό επίπεδο, η άσκηση συνέβαλε στην επαύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Αεροπορικών δυνάμεων σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο, καθώς και της ικανότητας να συντονίζουν, σχεδιάζουν και διεξάγουν κοινές επιχειρήσεις. 

Πέραν της παρακολούθησης της άσκησης, ο Αρχηγός ενημερώθηκε από το Διοικητή της CTF-473, για τις δυνατότητες, την αποστολή και γενικότερα τις επιχειρήσεις που διεξάγει στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ασκήσεων πραγματοποιήθηκε επίσης στις 26 Νοεμβρίου 2022, αεροναυτική άσκηση μικρής κλίμακας, η οποία σχεδιάστηκε από τη Διοίκησή Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς με την ονομασία «CYP/FRA-04/2022». Η άσκηση περιελάμβανε εξέταση ναυτικών σεναρίων κοινού ενδιαφέροντος, τα οποία προβλέπονται στο Μνημόνιο Διμερούς Συνεργασίας σε θέματα Άμυνας. 

Επίσης, από 06 έως 09 Δεκεμβρίου 2022, το ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ εντάχθηκε στην CTF-473 και συμμετείχε σε όλες τις προγραμματισμένες αποστολές της. Αντίστοιχα Αξιωματικός της Διοίκησης Ναυτικού, εντάχθηκε στο Επιτελείο Φρεγάτας της CTF 473. 

Η υλοποίηση του προγράμματος είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας της Ναυτικής Δύναμης CTF-473 στην Ανατ. Μεσόγειο. 

Πηγή: ΓΕΕΦ

Διαβάστε επίσης: BUK M1-2 “Η αιχμή του δόρατος της Κυπριακής Αεράμυνας” | VIDEOS

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This