ΑΜΥΝΑ
ΑΜΥΝΑ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Η πρώτη παρτίδα του συστήματος αεράμυνας μέσου βεληνεκούς IRIS-T SLM GBAD, (Surface Launched Ground Based Air Defence), της γερμανικής Diehl BGT Defence, παραδόθηκε προ μερικών μηνών στην Αίγυπτο.
Η Αίγυπτος σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά έχει συνάψει συμβόλαιο για την αγορά 7 πυροβολαρχιών του υπόψη συστήματος, ενώ πρόσφατα αποκτήθηκαν επιπλέον 10 πυροβολαρχίες του συστήματος μεγάλης εμβέλειας IRIS-T SLX GBAD.
Ειδικότερα, το αιγυπτιακό συμβόλαιο σύμφωνα με το Military Africa αποτελείται από 10 συστήματα IRIS-T SLX μεγάλης εμβέλειας, 7 συστήματα μέσου βεληνεκούς IRIS-T SLM, και 6 συστήματα μικρής εμβέλειας IRIS-T SLS. Τα συστήματα μεγάλης και μικρής εμβέλειας φαίνεται να έχουν ήδη εγκριθεί από την γερμανική κυβέρνηση.
Με την απόκτηση του συστήματος IRIS-T SLM GBAD, οι Αιγυπτιακές Δυνάμεις στοχεύουν στην ενδυνάμωση του υφιστάμενου δικτύου αεράμυνας και στην ενίσχυση της ικανότητας προσβολής εναέριων απειλών σε διαφορετική εμβέλεια και υψόμετρο.
Πυρήνας του συστήματος αεράμυνας αποτελεί ο εδάφους-αέρος κατευθυνόμενος πύραυλος IRIS-T SL, ο οποίος διασυνδέεται με διάφορα ραντάρ (π.χ το τύπου AESA Ground Master 400 το οποίο απέκτησε πρόσφατα η Αίγυπτος) και συστήματα διοίκησης-ελέγχου (C2). O πύραυλος IRIS-T SL αποτελεί ένα νέο, πύραυλο εδάφους-αέρος μέσου βεληνεκούς ο οποίος σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από την εταιρεία Diehl BGT Defence για τις μελλοντικές ανάγκες αεράμυνας της Γερμανικής Αεροπορίας.
To εγχείρημα ξεκίνησε το 2007 και ο πύραυλος εγκρίθηκε προς υπηρεσιακή χρήση το 2017. Αποτελεί την αναβαθμισμένη έκδοση του προϋπάρχοντος πυραύλου IRIS-T, ο οποίος αναπτύχθηκε ως μονάδα οπλισμού αεροσκαφών για αποστολές αέρος-αέρος στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος συνεργασίας μεταξύ Γερμανίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Νορβηγίας, Σουηδίας και Ισπανίας και τέθηκε σε υπηρεσία τον Δεκέμβριο του 2005.
Διαβάστε επίσης: Ground Master 400 | Το 3D Ραντάρ Μεγάλης Εμβέλειας της THALES – VIDEO
Ο νέος σύνδεσμος δεδομένων του πυραύλου σχεδιάστηκε από την ελληνική εταιρεία INTRACOM Defense Electronics (IDE), σε συνδυασμό με ένα σύστημα αδρανειακής πλοήγησης που βασίζεται σε GPS και επιτρέπει τον έλεγχο του πυραύλου από κέντρο διαχείρισης μάχης. Κατά την τελική προσέγγιση, ο πύραυλος καθοδηγείται απευθείας στον στόχο με τον δικό του ανιχνευτή είτε IR είτε RF (dual – mode seeker) στην έκδοση IRIS-T SLX.
Διαβάστε επίσης: Η “ανύπαρκτη” τουρκική Α/Α άμυνα, που πλέον δεν είναι και τόσο ανύπαρκτη – Μέρος Α
Ο πύραυλος IRIS-T SL εκτοξεύεται από κάνιστρο πολλαπλών λειτουργιών (για αποθήκευση, μεταφορά και εκτόξευση) και δύναται να προσβάλει όλους τους γνωστούς τύπους απειλών όπως αεροσκάφη, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροχήματα και εισερχόμενους πυραύλους. Αναλυτικά, τα χαρακτηριστικά του πυραύλου σύμφωνα με τον κατασκευαστή είναι τα εξής:
- Προστασία 360°
- Μέγιστο βεληνεκές εμπλοκής: 40 χλμ
- Μέγιστο ύψος εμπλοκής: 20 χλμ
- Μικρή εσωτερική νεκρή ζώνη λόγω ελέγχου ώθησης-κατεύθυνσης του πυραύλου
- Υψηλή ικανότητα άμεσου χτυπήματος
- Υψηλός ρυθμός πυροδότησης και ικανότητα γρήγορης απόκρισης
- Δυνατότητα χρήσης σε συνθήκες παντός καιρού
- Ανθεκτικός σε παρεμβολές ανιχνευτής υπερύθρων με λειτουργία απεικόνισης
- Σύστημα στερεάς πρόωσης χωρίς καπνό
- Μετάδοση δεδομένων στόχου και ματαίωση της αποστολής μέσω uplink
Όπως προκύπτει από την αιγυπτιακή σύμβαση αν οι πληροφορίες ευσταθούν, οι 3 εκδόσεις του IRIS-T SL GBAD που θα διαθέτουν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα φέρουν τα εξής χαρακτηριστικά (σχετικά με βεληνεκές εμπλοκής στόχου):
- Το σύστημα μεγάλης εμβέλειας IRIS-T SLX ως επέκταση του βασικού με μέγιστο βεληνεκές 80+ χλμ και μέγιστο ύψος εμπλοκής τα 30 χλμ
- Το σύστημα μεσαίας εμβέλειας IRIS-T SLM με μέγιστο βεληνεκές τα 40 χλμ και μέγιστο ύψος εμπλοκής τα 20 χλμ
- Το σύστημα μικρής εμβέλειας IRIS-T SLS με μέγιστο βεληνεκές τα 12 χλμ και μέγιστο ύψος εμπλοκής τα 12 χλμ
Με πληροφορίες από: Diehl Defence, Airforce Technology, Military Africa
Διαβάστε επίσης: Η “ανύπαρκτη” τουρκική Α/Α άμυνα, που πλέον δεν είναι και τόσο ανύπαρκτη – Μέρος B
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER
Πρώτη βολή του πυραύλου AKERON LP από ελικόπτερο Tiger
Το πρόγραμμα MAST-F στοχεύει στην ανάπτυξη του πέμπτης γενιάς πυραύλου AKERON LP για ελικόπτερα Tiger MK3 και μη επανδρωμένα αεροχήματα MALE RPAS UAV…
TEKEVER | Επίδειξη του drone AR3 στην άσκηση των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ
Η TEKEVER, μια πορτογαλική εταιρεία κατασκευής μη επανδρωμένων αεροχημάτων, ολοκλήρωσε με επιτυχία μια επιχειρησιακή άσκηση με τη…
Indra – Rheinmetall | Μνημόνιο για τη συνέχιση της επιτυχημένης συνεργασίας τους για το Leopard 2E
Η Indra και η Rheinmetall Electronics υπέγραψαν συμφωνία για να προτείνουν μια αναβάθμιση του συστήματος μάχης (Combat System) του…
Ευρωπαϊκή Ένωση | Κοινή Λευκή Βίβλος για την ευρωπαϊκή αμυντική ετοιμότητα 2030
Χθες, η Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασαν μια Λευκή Βίβλο…
Εθνική Φρουρά | Προετοιμασία ενόψει της Έναρξης της Αντιπυρικής Περιόδου
Την Τρίτη 18 Μαρτίου 2025 στο πλαίσιο ανάληψης του έργου της διαχείρισης των πτητικών μέσων αεροπυρόσβεσης από την…
ΕΕ για σύλληψη Ιμάμογλου – Ερωτήματα για την δημοκρατία στην Τουρκία
Ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου είναι αναπόσπαστο μέρος των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, προειδοποιεί η ΕΕ…
Πρώτη βολή του πυραύλου AKERON LP από ελικόπτερο Tiger
Το πρόγραμμα MAST-F στοχεύει στην ανάπτυξη του πέμπτης γενιάς πυραύλου AKERON LP για ελικόπτερα Tiger MK3 και μη επανδρωμένα αεροχήματα MALE RPAS UAV…
Δεν γίνονται pushbacks – Καμία κριτική στα κυκλώματα διακινητών – Ανακοίνωση τριών Υπουργείων με αιχμές
H Κυπριακή Δημοκρατία δεν διενεργεί pushbacks και δεν έχουν γίνει πυροβολισμοί ή ρίψεις νερού. Τονίζει επίσης πως η Κύπρος έχει προχωρήσει σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες έρευνας και διάσωσης…
Κάβο Γκρέκο | Συνεχίζονται οι έρευνες για επιζώντες και νεκρούς το βράδυ
Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) ανακοίνωσε πως η επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης συνεχίζεται, χωρίς νεότερα ευρήματα, ενώ οι έρευνες θα συνεχιστούν και απόψε…