Σύνοδος Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ – Στρατηγικά και επιχειρησιακά ζητήματα στην ατζέντα
Defence Redefined
Published on 19/05/2024 at 10:35

Την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024 έλαβε χώρα στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες η MCCS (Military Committee Conference in Chiefs of Defence Session – MCCS), την έναρξη της οποίας κήρυξε ο Πρόεδρός της Admiral Rob Bauer, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας κ. Jens Stoltenberg.

Κατά τη σύνοδο, οι Αρχηγοί συζήτησαν αναφορικά με:

  • Την εξελισσόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
  • Την υλοποίηση των προβλέψεων του νέου Θεσμικού Κειμένου της Συμμαχίας για την «Αποτροπή και Άμυνα στην Ευρω-Ατλαντική Περιοχή» (Deterrence and Defence of the Euro-Atlantic Area – DDA).
  • Την πρόοδο υλοποίησης του νέου «Προεξάρχοντος Κειμένου Διεξαγωγής Πολέμου» (ΝΑΤΟ Warfighting Capstone Concept – NWCC).
  • Την εφαρμογή της Ατζέντας Ανάπτυξης Πολέμου (Warfare Development Agenda – WDA) και την ικανότητα της Συμμαχίας στη διεξαγωγή Πολύ-Πεδιακών Επιχειρήσεων (Multi-Domain Operations).
  • Το πλέγμα των λειτουργιών της Military Instrument of Power (MIoP), αποδίδοντας τους αντίστοιχους βαθμούς προτεραιότητας υλοποίησης των προτεινόμενων για υλοποίηση δράσεων.

Στο περιθώριο των συνόδων, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε διμερή συνάντηση με τους ομόλογούς του, Βούλγαρο Admiral Emil Eftimov, Γάλλο General Thierry Burkhard, Ισπανό Admiral Teodoro López Calderón, Ιταλό Admiral Giuseppe Cavo Dragone και Λιθουανό General Valdemaras Rupšys, ενώ είχε την ευκαιρία για κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της MCCS, Admiral Rob Bauer.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε επίσης με τον Επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, Πληρεξούσιο Υπουργό Α΄ Ιωάννη- Μιλτιάδη Νικολαΐδη, τους Στρατιωτικούς Αντιπροσώπους της Ελλάδας στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, Αντιστράτηγο Πέτρο Δεμέστιχα και Αντιναύαρχο Λουκά Τσαρμακλή αντίστοιχα, καθώς και με προσωπικό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετεί στις εν λόγω στρατιωτικές αντιπροσωπείες.

Πηγή: ΓΕΕΘΑ

Διαβάστε επίσης: Πρώτη φορά στην Ελλάδα το ΝΑΤΟϊκό σχολείο Στρατηγικού Σχεδιασμού Ανάπτυξης και Μετακίνησης Δυνάμεων

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This