Συσσώρευση δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν στα σύνορα της Αρμενίας – Κλιμακώνουν τη ρητορική τους Μπακού και Γερεβάν
Andreas Pogiatzi
Published on 07/09/2023 at 18:15

 Η Αρμενία κατηγόρησε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν ότι προετοιμάζει μια “στρατιωτική πρόκληση” συσσωρεύοντας αζέρικες στρατιωτικές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων μεταξύ αυτών των δύο αντίπαλων χωρών του Καυκάσου και κοντά στον διαφιλονικούμενο θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ.

“Το Αζερμπαϊτζάν εκδηλώνει την πρόθεσή του να προβεί σε μια νέα στρατιωτική πρόκληση εναντίον του Ναγκόρνο Καραμπάχ και της Αρμενίας”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.

“Η στρατιωτική και πολιτική κατάσταση στην περιοχή μας έχει σαφώς επιδεινωθεί”, τόνισε σε κυβερνητική συνεδρίαση στο Γερεβάν.

Από την πλευρά του, το αζέρικο υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε μια “νέα ψευδή πολιτική μεθόδευση”.

“Η Αρμενία πρέπει να εγκαταλείψει τις εδαφικές της διεκδικήσεις κατά του Αζερμπαϊτζάν, να τερματίσει τις στρατιωτικοπολιτικές προκλήσεις και να σταματήσει να δημιουργεί εμπόδια στην ειρηνευτική διαδικασία”, ανέφερε το Μπακού.

Η νέα κλιμάκωση της ρητορικής έρχεται πριν από τη διεξαγωγή μεθαύριο, Σάββατο, πρόωρων εκλογών για τον ηγέτη της αμφισβητούμενης περιοχής.

Σε λίγες μέρες έχουν επίσης προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια της Αρμενίας και των ειρηνευτικών δυνάμεων των ΗΠΑ. Το Κρεμλίνο κατήγγειλε νωρίτερα σήμερα αυτά τα γυμνάσια τονίζοντας ότι θα υπονομεύσουν τη σταθερότητα στον Καύκασο.

Οι Αρμένιοι κατηγορούν τη Μόσχα και τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις ότι δεν έχουν εκπληρώσει την αποστολή τους, επιτρέποντας στο Αζερμπαϊτζάν να αποκλείσει μια βασική οδό εφοδιασμού του θύλακα.

Το Γερεβάν κατηγορεί το Μπακού από τον Δεκέμβριο πως εμποδίζει τον εφοδιασμό του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ότι έχει επιβάλει αποκλεισμό σε οδό στρατηγικής σημασίας, τον διάδρομο Λατσίν, προκαλώντας μεγάλες ελλείψεις και “ανθρωπιστική κρίση”.

Το Μπακού απαντά ότι εγκατέστησε οδόφραγμα στην είσοδο του δρόμου για λόγους ασφαλείας και τονίζει ότι οι μεταφορές μπορούν να συνεχιστούν ανεμπόδιστα.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν εμπλακεί σε δυο πολέμους, τη δεκαετία του 1990 και του 2020, για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που διεθνώς αναγνωρίζεται ως τμήμα της αζερικής επικράτειας αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους.

Η ένταση έχει κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, με ένοπλα επεισόδια να σημειώνονται τακτικά στα σύνορα.

Διαβάστε επίσης: Ναγκόρνο Καραμπάχ | Ένας στους τρεις πολίτες δεν θα επιβιώσουν τον χειμώνα – Χωρίς φάρμακα και τρόφιμα 30 χιλιάδες παιδιά – Φωτογραφίες

Πηγή: ΑΜΠΕ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΣΕΚΠΥ | Πανηγυρική Συνεδρίαση της «Εταιρείας Διασύνδεσης Αμυντικής Βιομηχανίας, Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας» με διακριτικό τίτλο «DefencEduNet»

ΣΕΚΠΥ | Πανηγυρική Συνεδρίαση της «Εταιρείας Διασύνδεσης Αμυντικής Βιομηχανίας, Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας» με διακριτικό τίτλο «DefencEduNet»

Το νεοσύστατο cluster, με διακριτικό τίτλο «DefencEduNet», το οποίο προέκυψε από μια εμβληματική και ιστορικά οριοθετημένη συμπόρευση…

ΕΕΝΕ | Συνάντηση Εργασίας με ΓΣΕΕ και ΙΝΕ ΓΣΕΕ με θέμα «Εργασία & Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα: Αναπτυξιακές Δεξιότητες και Επαναβιομηχανοποίηση»

ΕΕΝΕ | Συνάντηση Εργασίας με ΓΣΕΕ και ΙΝΕ ΓΣΕΕ με θέμα «Εργασία & Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα: Αναπτυξιακές Δεξιότητες και Επαναβιομηχανοποίηση»

Ένα γόνιμο διάλογο και ανταλλαγή θέσεων και προτάσεων για το μέλλον της εργασίας στην Ελλάδα, με αναφορές στον ρόλο και τη θέση της…

Pin It on Pinterest

Share This