Η ισραηλινή κυβέρνηση επικύρωσε τη συμφωνία εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας που προβλέπει την απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς…
«Σήμερα πράγματι είναι μία μέρα ξεχωριστή καθώς ύστερα από επτά χρόνια συνέρχεται το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος και Τουρκίας», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Επεσήμανε ότι στο διάστημα στο οποίο μεσολάβησε αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες προκλήσεις που δεν γνωρίζουν σύνορα, με ειδική αναφορά στην τριετή πανδημία, κι έναν πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης που προκάλεσε ενεργειακή, πληθωριστική και επισιτιστική κρίση αλλά και μεγάλες φυσικές καταστροφές. Επίσης και στις περιφερειακές συγκρούσεις που εγείρουν σοβαρή ανησυχία.
Ανέφερε πως οι διμερείς σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις, που κάποιες στιγμές τις απείλησαν επικίνδυνα και μαζί τους την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι τους τελευταίους μήνες οι δύο χώρες βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι.
Ανέφερε ότι στο Βίλνιους σε αυτή την κατεύθυνση αποφάσισαν να πιάσουν και πάλι το νήμα των επαφών τους σε τρία επίπεδα, τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Έκανε μία αναδρομή στις δύο προηγούμενες συναντήσεις και επεσήμανε ότι γίνεται και τώρα μία αποτίμηση των κοινών προσπαθειών και της προόδου που οδήγησε σε μια σειρά σημαντικών συμφωνιών σε πολλά επίπεδα, στην ηλεκτρική ενέργεια, στο εμπόριο, στην εκπαίδευση, τον αθλητισμό, την τεχνολογία, τον Τουρισμό, τη σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων, την προώθηση της συναντίληψης και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στον αγροτικό τομέα, στην έρευνα, την καινοτομία. «Στο μεταναστευτικό διαπιστώσαμε τη σημαντική μείωση των ροών το τελευταίο διάστημα ως αποτέλεσμα της συστηματικής φύλαξης των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων μας. Θα πρόσθετα ωστόσο και λόγω της πολύ καλύτερης συνεργασίας της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Ακτοφυλακής και των δύο χωρών», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι αυτή η συνεργασία μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί και περισσότερο.
Αναφέρθηκε επίσης στη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδος για την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η χώρα μας στηρίζει τη διευκόλυνση χορήγησης θεωρήσεων στο πλαίσιο πάντα του ευρωπαϊκού κεκτημένου ώστε να μπορεί η νέα γενιά της Τουρκίας, οι επιστήμονες, οι επιχειρηματίες, οι φοιτητές να αναπτύξουν στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη. Επιπλέον η Ελλάδα ζήτησε και εξασφάλισε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα Τούρκων πολιτών και των οικογενειών τους να επισκέπτονται όλο το χρόνο για επτά μέρες δέκα νησιά μας που είτε διαθέτουν προσφυγικές δομές είτε έχουν άμεσες πορθμειακές συνδέσεις με την Τουρκία, είπε ο πρωθυπουργός. Μίλησε για μια πρωτοβουλία με ένα ισχυρό μήνυμα που δηλώνει και μια μεγάλη αλήθεια ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα επικοινωνίας και φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε στην αύξηση του διμερούς εμπορίου στα 10 δις και στη συνεργασία των δύο χωρών σε έργα κοινής ωφελείας και πολιτισμού. Ανέφερε επίσης πως συνεχίζεται διαβούλευση στα ζητήματα που υπάρχουν διαφωνίες. Για το Κυπριακό αναφέρθηκε σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Για το Παλαιστινιακό ανέφερε πως και οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως δεν εγκρίνουν τις βιαιότητες στη Γάζα ενώ δήλωσε πως πρέπει να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι της σφαγής αμάχων. Τέλος ανέφερε πως οι δύο χώρες είναι γείτονες και αδέλφια, με διαφωνίες αλλά είναι σημαντικό να υπάρχει η βούληση για την επίλυση των διαφωνιών. Τόνισε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών που δεν μπορεί να επιλυθεί ενώ προσκάλεσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην Άγκυρα για την επόμενη συνάντηση.
Σε σύντομη απάντηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συμβίωση Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Θράκη και τόνισε πως η μειονότητα είναι Μουσουλμανική όπως προνοεί η Συνθήκη της Λωζάνης και η κυβέρνηση εργάζεται για την αρμονική συμβίωση στην περιοχή.
Διαβάστε επίσης: Η λεγόμενη “Στρατιά Αιγαίου” σε άσκηση με αποβατικά και άρματα στη Σμύρνη και τη Φώκαια – Φωτογραφίες
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τουρκία και Μογγολία ενισχύουν τις σχέσεις τους στην άμυνα – Στρατηγική Συνεργασία και υπογραφή συμφωνιών
Ο Πρόεδρος της Μογγολίας, επισκέφτηκε επίσης τις εγκαταστάσεις της Τουρκικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (TUSAS) μαζί με…
Σύνοδος Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ – Συμμετοχή Αρμενίας και άλλων εταίρων της συμμαχίας
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, συναντήθηκαν με 27 εταίρους της συμμαχίας…
Ιράν | Υπόγεια ναυτική βάση με σκάφη με πυραύλους
Υπόγεια ναυτική βάση αποκάλυψε η ναυτική δύναμη των Φρουρών της Επανάστασης, δύο ημέρες πριν από την ανάληψη των…
Στο Ισραήλ για την κυβερνοασφάλεια και την ενίσχυση του οικοσυστήματος των Startups, ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία
Ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία, κ. Δημήτρης Σκουρίδης, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ισραήλ από τις…
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά – SubSea Craft | Υπογραφή συμφωνίας για την ανάπτυξη κέντρου ναυτιλιακής καινοτομίας στην Ελλάδα
Με την παρουσία της A.E. του πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα, κυρίου Μάθιου Λοντζ, υπεγράφη τις προάλλες στον Σκαραμαγκά μνημόνιο…
Ισραήλ | Επικύρωση της συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα – Σε ισχύ από τις 19 Ιανουαρίου
Η ισραηλινή κυβέρνηση επικύρωσε τη συμφωνία εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας που προβλέπει την απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς…
Χριστοδουλίδης | Θετική ανταπόκριση από ΗΠΑ για αναβάθμιση της Αεροπορικής Βάσης “Ανδρέας Παπανδρέου”
Θα έχουμε στην Κύπρο την κάθοδο Αμερικανών σε σχέση με τον σχεδιασμό της περαιτέρω αναβάθμισης της Αεροπορικής Βάσης…
Ελλάδα | Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας
Αεροσκάφος C – 130 της ΠΑ μετέφερε φορτίο συνολικού βάρους 6 τόνων που περιλάμβανε ιατροφαρμακευτικό υλικό καθώς επίσης και…