Συνάντηση Γκουτέρες – Τατάρ | Δεν έχει βρεθεί κοινό έδαφος για επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό
Defence Redefined
Published on 07/04/2024 at 15:34

Με χαμηλές προσδοκίες πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Τη θέση πως ακόμη δεν έχει βρεθεί κοινό έδαφος για επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό, παρά το γεγονός ότι η προσωπική απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες είχε επαφές και με τα δύο μέρη, εξέφρασε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, μετά το πέρας της συνάντησης.

Ερωτηθείς κατά πόσον ο κύριος Γκουτέρες του παρουσίασε νέες ιδέες οι οποίες δεν έχουν ακούσει ξανά, ο Τατάρ απάντησε ότι έγιναν κάποιες συζητήσεις, για το πώς θα μπορούσε να συνεχιστεί η αποστολή της κυρία Ογκίν.

Κληθείς να απαντήσει εάν θα δεχόταν να συναντηθεί με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη στην παρουσία και των Ηνωμένων Εθνών, απάντησε πως δεν σκοπεύει να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις, από την στιγμή που ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης επιμένει σε συνέχιση του διαλόγου από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά.

Ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε εαυτόν, ζητώντας όπως το ψευδοκράτος αναγνωριστεί ως οντότητα. Παράλληλα, υποστήριξε πως οι Τουρκοκύπριοι υποφέρουν και πρέπει να σταματήσει η άδικη, όπως είπε, πολιτική της απομόνωσής τους.

Διαβάστε επίσης: Κυπριακό | Κολομβιανή διπλωμάτης η νέα απεσταλμένη του Γκουτιέρες στην Κύπρο

Νωρίτερα σε δηλώσεις του στον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου “Αναντολού” στην Ουάσινγκτον λίγες ώρες πριν από το “τετ-α-τετ” με τον Αντόνιο Γκουτέρες, ο Έρσιν Τατάρ ανέφερε προκλητικά πως πρέπει να αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού στην Κύπρο.

Ισχυρίστηκε πως δεν είναι ρεαλιστικό να αρχίσουν διαπραγματεύσεις, προτού επιβεβαιωθεί το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων, δηλώντας προκλητικά, ότι είναι “αποδεκτό” από όλους, ότι υπάρχουν δύο λαοί και δύο χωριστές αρχές στην Κύπρο.

Ο Τατάρ ανέφερε, μάλιστα, πως κατά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, προτίθεται να θέσει ως προϋπόθεση για την επανέναρξη συνομιλιών, την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων.

Αυτό που θα αναμένανε από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, λίγες μόλις ώρες πριν τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, θα ήταν μια θετική τοποθέτηση ως προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Ερσίν Τατάρ σε συνέντευξη στην αγγλική Daily Telegraph, σημειώνοντας ότι αυτές δεν συμβάλλουν θετικά και δεν προβάλλουν το μέλλον της κοινής πατρίδας.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα συνεχίζει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και την Προσωπική του Απεσταλμένη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και εξεύρεση οριστικής λύσης του Κυπριακού.

Διαβάστε επίσης: Κυπριακό | Κοινή γραμμή Χριστοδουλίδη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This