ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Συμμετοχή ΥΠΑΜ στην Συνάντηση των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ στο Βερολίνο
Defence Redefined
Published on 27/08/2020 at 10:49

Ολοκληρώθηκαν αργά χθες το βράδυ οι εργασίες της συνάντησης των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις στα θέματα των Επιχειρησιακών και Αμυντικών προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την επιχειρησιακή δέσμευση της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) με εταίρους της ΕΕ και την διαδικασία της Στρατηγικής Πυξίδας για την ασφάλεια και άμυνα.

Διαβάστε επίσης: Γαλλίδα Πρέσβειρα | Η ΕΕ να έχει περισσότερη παρουσία στην Α. Μεσόγειο – VIDEO

Ο Υπουργός Άμυνας εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της ΚΔ προς την εξελισσόμενη διαδικασία της Στρατηγικής Πυξίδας και τόνισε της ανάγκη συμπερίληψης σε αυτήν της Ρήτρας Αμοιβαίας Συνδρομής της Συνθήκης της ΕΕ.  Ανέφερε επίσης ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο επιτάσσει την άμεση ανταπόκριση της ΕΕ και τον χαρακτηρισμό της ως περιοχής ναυτικού ενδιαφέροντος για συντονισμένη και συνεχή ναυτική παρουσία των ΚΜ της ΕΕ στην περιοχή.

Ο κ. Πετρίδης, σε παρέμβασή του ανέφερε ότι η συνεργασία με εταίρους της Ένωσης δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος των συμφερόντων της ΕΕ και των κρατών μελών της, καυτηριάζοντας τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας, ενώ ταυτόχρονα υπέδειξε την ετοιμότητα της Κύπρου να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της συνεργασίας της ΕΕ με χώρες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου με τις οποίες η ΚΔ διαθέτει άριστες σχέσεις και εκτεταμένη συνεργασία. 

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με την Γερμανίδα ομόλογό του κα. AnnegretKramp – Karrenbauer, όπου συμφωνήθηκε η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας, ενώ συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συνάντηση Υπουργού Άμυνας με Γερμανίδα ομόλογο του © Υπουργείο Άμυνας

Ο κ. Πετρίδης συναντήθηκε επίσης με τον Ιταλό Υπουργό Άμυνας κ. Lorenzo Guerini, όπου συζητήθηκε η πρόοδος της τετραμερούς πρωτοβουλίας Κύπρου, Ελλάδας Γαλλίας και Ιταλίας για ενίσχυση της κοινής ναυτικής και αεροπορικής παρουσίας, στην Ανατολική Μεσόγειο με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας. 

Συνάντηση Υπουργού Άμυνας με Ιταλό ομόλογο του © Υπουργείο Άμυνας

Διαβάστε επίσης: Αεροναυτική Άσκηση “ΕΥΝΟΜΙΑ” | Οι δυνάμεις που θα αναπτυχθούν στην θάλασσα και στον ουρανό της Ανατολικής Μεσογείου  – Φωτογραφίες & VIDEO

Σημειώνεται ότι η εναρκτήρια δραστηριότητα, με την ονομασία ¨ΕΥΝΟΜΙΑ¨ στην οποία συμμετέχουν Αεροπορικά και Ναυτικά Μέσα από τις 4 χώρες, σηματοδοτεί και την έναρξη της Πρωτοβουλίας και υλοποιείται στο θαλάσσιο χώρο Νοτίως της Κύπρου, από 26 μέχρι 28 Αυγούστου 2020, συμπεριλαμβάνοντας μεγάλο φάσμα αντικείμενων ναυτικών και αεροπορικών ασκήσεων αλλά και αντικείμενα Έρευνας και Διάσωσης.

Πηγή: Υπουργείο Άμυνας

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This