ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Στην Κύπρο ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’
Defence Redefined
Published on 18/12/2021 at 12:15

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης υποδέχθηκε χθες το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, κατά την άφιξη του στο Προεδρικό Μέγαρο τιμητικό άγημα απέδιδε τιμές και πραγματοποιήθηκε η ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Κύπρου – Ιορδανίας. Στη συνέχεια, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ στον προαύλιο χώρο του Προεδρικού Μεγάρου και ακολούθησε κατ΄ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Βασιλιά της Ιορδανίας κατά την οποία αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απένειμε στον Βασιλιά της Ιορδανίας το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’ και ο Βασιλιάς Αμπντάλλα Β’ απένειμε στον Πρόεδρο το παράσημο του Τάγματος της Αναγέννησης (Order of the Renaissance), την ανώτατη τιμητική διάκριση της χώρας του.

Στο περιθώριο της συνάντησης, υπεγράφησαν, στο Προεδρικό Μέγαρο, Συμφωνία για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας, Συμφωνία για την έκδοση φυγοδίκων και Μνημόνιο Αναπτυξιακής Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου και Ιορδανίας. Από κυπριακής πλευράς, την Συμφωνία για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας υπέγραψε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, την Συμφωνία για την έκδοση φυγοδίκων η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Στέφη Δράκου και το Μνημόνιο Αναπτυξιακής Συνεργασίας ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Βασιλιάς Αμπντάλλα παρακάθισαν σε διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών υπό μορφή δείπνου, κατά τις οποίες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Βασιλιά της Ιορδανίας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, και συζητήθηκαν, ανάμεσα σε άλλα, οι διμερείς σχέσεις, οι δράσεις για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής και η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, οι προσπάθειες για  αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, οι περιφερειακές εξελίξεις, το Μεταναστευτικό, οι σχέσεις ΕΕ-Ιορδανίας και η συνεργασία των δύο χωρών σε διάφορους τομείς όπως το Εμπόριο και ο Τουρισμός.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Αναστασιάδης – Σάντσεθ | Κυπριακό, μεταναστευτικό και τουρκικές προκλήσεις στη συνάντηση των δύο ηγετών στη Μαδρίτη

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This