ΣΣΕ | Ορκωμοσία Ανθυπολοχαγών Τάξης 2024 «ΛΟΧΑΓΟΣ (ΜΧ) ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΣΤΑΥΡΙΑΝΑΚΟΣ» – VIDEO και Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 21/06/2024 at 10:33

Την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, στη Βάρη Αττικής, η τελετή αποφοίτησης και ορκωμοσίας των νέων Ανθυπολοχαγών Τάξεως 2024 «ΛΟΧΑΓΟΣ (ΜΧ) ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΣΤΑΥΡΙΑΝΑΚΟΣ», παρουσία της Αυτού Εξοχότητος της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία και επέδωσε τα ξίφη στους ορκισθέντες.

Συνολικά ορκίστηκαν 181 Ανθυπολοχαγοί, εκ των οποίων 158 από την Ελλάδα, 18 από την Κύπρο, 1 από την Βοσνία – Ερζεγοβίνη, 1 από το Μαυροβούνιο και 3 από την Τυνησία.

Στην τελετή παρέστη ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και συγγενείς του ήρωα της Τάξης 2024 «ΛΟΧΑΓΟΣ (ΜΧ) ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΣΤΑΥΡΙΑΝΑΚΟΣ», καθώς και λοιποί προσκεκλημένοι.

Βιογραφικό Λοχαγού (ΜΧ) Σωτήριου Σταυριανάκου

Γεννήθηκε στο Σκουτάρι Λακωνίας το 1941. Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1965 με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού Μηχανικού. Το 1974 υπηρετούσε στην Κύπρο με το βαθμό του Λοχαγού, ως Διμοιρίτης Διμοιρίας Μηχανικού της ΕΛΔΥΚ. Κατά την Τουρκική εισβολή επέδειξε πνεύμα αυτοθυσίας, πετυχαίνοντας την απόκρουση εννέα τουρκικών επιθέσεων. Ακόμα και όταν οι Τουρκικές Δυνάμεις είχαν κυριαρχήσει των θέσεων της Διμοιρίας του, συνέχισε μαχόμενος με πρωτοφανές θάρρος και αποφασιστικότητα. Επίσης, συμμετείχε στην υπεράσπιση του Στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ, όπου μετά από τρεις ημέρες αντίστασης, έπεσε ηρωικά μαχόμενος την 16η Αυγούστου 1974. Με τη θυσία του και την επίμονη αντίστασή του διέσωσε τη ζωή των αμυνόμενων Ελληνικών Δυνάμεων εντός του Στρατοπέδου από βέβαια αιχμαλωσία ή σφαγή. Του έχει απονεμηθεί ο βαθμός του Αντιστράτηγου ενώ το Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ φέρει τιμητικά το όνομά του.

Διαβάστε επίσης: Σχολή Ευελπίδων | Εντυπωσιακές εικόνες από τη Θερινή Εκπαίδευση των σπουδαστών – VIDEO και Φωτογραφίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This