ΙΣΤΟΡΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ

“Παραμένουμε σταθεροί στην πάγια διεκδίκησή μας για καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων από το Γερμανικό Κράτος, μέχρι το δίκαιο αυτό αίτημα να ικανοποιηθεί”, τονίζει η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή τη μαύρη επέτειο της σφαγής των Καλαβρύτων στις 13 Δεκεμβρίου 1943, ένα από τα αποτρόπαια εγκλήματα της ναζιστικής θηριωδίας.
Με ανάρτησή της στο facebook, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει: “Τιμώντας και σήμερα εκείνη την αποφράδα ημέρα και τα μαρτυρικά θύματα της ανείπωτης αυτής αγριότητας, δεν αναμηρυκάζουμε το ιστορικό γεγονός, αλλά το σημασιοδοτούμε μέσα στα συμφραζόμενα του παρόντος μας”.
Υπογραμμίζει, επίσης, ότι “αναλαμβάνουμε την ευθύνη της επαγρύπνησης απέναντι στο κακό, την υπολογισμένη σκληρότητα, το μίσος και τον φανατισμό που γεννούν οι απάνθρωπες ιδεολογίες” και επισημαίνει ότι “Θυμόμαστε, σημαίνει φράζουμε τον δρόμο σε παρόμοιες θηριωδίες”.
Το χρονικό
Η περιοχή των Καλαβρύτων και της Αιγιαλείας είχε αναπτύξει ισχυρή αντιστασιακή δράση, ήδη από τις αρχές του 1943.
Στη Μάχη της Κερπινής στις 17 Οκτωβρίου 1943, η νίκη των ανταρτών ήταν μεγάλη. Το EΛΑΣ είχε αιχμαλωτίσει και εκτελέσει περίπου 80 Γερμανούς στρατιώτες. Αυτό αποτέλεσε και την αφορμή για την φρικαλεότητα που ακολούθησε.
Ο γερμανικός στρατός της Βέρμαχτ άρχισε να ανησυχεί για το επαναστατικό κλίμα, το οποίο ενδυναμωνόταν συνεχώς και θέλησε να το περιορίσει με μια οργανωμένη εκκαθαριστική επιχείρηση που θα περιλάμβανε βομβαρδισμούς, πυρπολήσεις και εκτελέσεις.
Στις 9 Δεκεμβρίου 1943, οι Γερμανοί μπήκαν στα Καλάβρυτα, αφού προηγουμένως είχαν κάψει λεηλατήσει και καταστρέψει ολοκληρωτικά τα γειτονικά χωριά που συναντούσαν στο δρόμο τους.
Ρογοί, Κερπινή, Ζαχλωρού, Σούβαρδο, Βραχνί, Κάλανο, Βλασία, Μάνεσι Σαραδί, Μάζι, και άλλα χωριά, καθώς και η Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου και Μονή Ομπλού, τυλίχθηκαν στις φλόγες και μέτρησαν πολλούς νεκρούς.
Αρκετοί κάτοικοι των Καλαβρύτων, είχαν εγκαταλείψει το χωριό από φόβο για τα αντίποινα. Οι Γερμανοί τους διαβεβαίωσαν ότι δεν θα πειραχτεί κανείς με το Γερμανό διοικητή Εμπερσμπέργκερ να δίνει το λόγο της στρατιωτικής του τιμής για να κατευνάσει τους ανήσυχους και φοβισμένους ντόπιους.
Μάλιστα για να φανούν πιο πιστικοί πυρπόλησαν μόνο τα σπίτια των ανταρτών και περιορίστηκαν στην αναζήτηση Γερμανών τραυματιών της μάχης της Κερπινής.
Διαβάστε επίσης: 48 χρόνια από την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο
Στις 12 Δεκεμβρίου οι Ναζί “ετοίμαζαν την αναχώρησή τους”.
Όμως στις 13 Δεκεμβρίου, νωρίς το πρωί, κατέφθασε στα Καλάβρυτα δύναμη του τακτικού γερμανικού στρατού. Οι καμπάνες της εκκλησίας ήχησαν και οι αξιωματικοί διέταξαν όλους τους κατοίκους να συγκεντρωθούν στο δημοτικό σχολείο της κωμόπολης, έχοντας μαζί τους μία κουβέρτα και τρόφιμα μιας ημέρας.
Εκεί έγινε ο διαχωρισμός με τα γυναικόπαιδα να παραμένουν στο σχολείο, ενώ όλος ο ανδρικός πληθυσμός ηλικίας άνω των 14 χρονών οδηγήθηκε σε ομάδες στην κοντινή Ράχη του Καπή (στο “χωράφι του Καπή”).
Το χωράφι αυτό ήταν μια επικλινής τοποθεσία σε σχήμα αμφιθεάτρου από το οποίο κανείς δεν μπορούσε να γλιτώσει, ενώ παράλληλα είχε πλήρη θέα της πυρπόλησης και καταστροφής των περιουσιών και των σπιτιών του χωριού.
Αργότερα μέσα στη μέρα, ριπές πολυβόλων έριχναν στο έδαφος τα άψυχα σώματα των άτυχων Καλαβρυτινών. Την ώρα που οι άντρες έπεφταν νεκροί, τα γυναικόπαιδα παγιδεύτηκαν στο δημοτικό σχολείο, το οποίο είχε τυλιχτεί στις φλόγες. Ο καπνός που έπνιγε την ατμόσφαιρα τους έδωσε τη δύναμη να σπάσουν την πόρτα για να μπορέσουν να ξεφύγουν.
Συνολικά, κατά τη διάρκεια της “Επιχείρησης Καλάβρυτα”, οι Γερμανοί σκότωσαν 1.101 άτομα, κατέστρεψαν και λεηλάτησαν πάνω από 1.000 σπίτια, κατάσχεσαν 2.000 αιγοπρόβατα και απέσπασαν 260.000.000 δραχμές. Μόλις 13 άνθρωποι από τους 800 που οδηγήθηκαν στη Ράχη του Καπή σώθηκαν από τις ριπές, προστατευμένοι από τα σώματα των νεκρών συντοπιτών τους.
Κανείς από τους υπευθύνους του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων δεν λογοδότησε στη Δικαιοσύνη.
Με πληροφορίες από: euronews.gr, defenceredefined.com.cy
Διαβάστε επίσης: Η νέα γερμανική κυβέρνηση και το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών οφειλών στην Ελλάδα
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER
Ευαγόρας Παλληκαρίδης | Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα – 66 χρόνια από τον απαγχονισμό του 18χρονου ήρωα
Στις 14 Μαρτίου 1957, οι Βρετανοί αποικιοκράτες απαγχονίζουν τον 18χρονο μαθητή, ποιητή και αντάρτη της ΕΟΚΑ, Ευαγόρα Παλληκαρίδη…
Σαν σήμερα το 1957 | Ο Γρηγόρης Αυξεντίου πέφτει μαχόμενος εναντίον του Βρετανικού Στρατού στο Μαχαιρά
Ο Γρηγόρης ήταν από τους άντρες που μετατρέπονται σε αιώνια σύμβολα της ιστορίας. Για να διδάσκουν τους λαούς πως οι δούλοι γίνονται ελεύθεροι…
21 Φεβρουαρίου 1913 | Απελευθέρωση των Ιωαννίνων – Η συμμετοχή των Κυπρίων στη Μάχη του Μπιζανίου
Παρόλο που ακόμη και ο Ελευθέριος Βενιζέλος προσπάθησε να τον πείσει να μείνει σε υπηρεσία στην Αθήνα, ο Χριστόδουλος Σώζος αρνήθηκε και απαίτησε να πολεμήσει…
Χρυσό Μετάλλιο για την Υπαρχιφύλακα της ΕΛ.ΑΣ Ανδριάννα Φέρρα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου
Η Υπαρχιφύλακας της ΕΛ.ΑΣ Ανδριάννα Φέρρα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 400μ γυναικών, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου…
Διαμαρτυρία Κυπρίων φοιτητών για την ομιλία Τατάρ στο King’s College of London – Η τουρκική προπαγάνδα και ζητήματα ασφάλειας
O κατοχικός ηγέτης, προσεκλήθη από τουρκικές οργανώσεις του πανεπιστημίου για να συμμετάσχει σε ομιλία στο πανεπιστήμιο King’s College of London…
Ουκρανία | Έφτασαν γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2 και βρετανικά Challenger 2
Οι Γερμανικές αρχές επιβεβαίωσαν πως έφτασαν 18 άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, ενώ έφτασαν και τα πρώτα βρετανικά άρματα…
ΗΠΑ | Εννέα νεκροί από πτώση ελικοπτέρων Black Hawk – Έρευνες για τα αίτια
Δύο ελικόπτερα Black Hawk συνετρίβησαν στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια νυχτερινής εκπαιδευτικής αποστολής στο Κεντάκι, με αποτέλεσμα…
Εθνική Φρουρά | Εντυπωσιακές φωτογραφίες από βολές αρμάτων T-80, ΤΟΜΑ BMP-3 και Πυροβόλων 155 χιλ
Μονάδες της ΧΧ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, πραγματοποίησαν εκπαιδευτικές βολές αρμάτων Τ-80U, Τεθωρακισμένων Αρμάτων Μάχης ΒΜΡ-3 και…
Ηνωμένο Βασίλειο | Σε στρατόπεδα και πλοία σχεδιάζει να κρατά τους παράτυπους μετανάστες
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα στεγάζει μετανάστες που διασχίζουν παράτυπα τη Μάγχη σε στρατιωτικές βάσεις, ενώ εξετάζει το…
0 Σχόλια