Η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που είχε στο στόχαστρο νωρίς σήμερα το πρωί συνοικία με κατοικίες στην πρωτεύουσα του Λιβάνου…
Ουκρανία και Ρωσία έχουν πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο πάνω σε ένα δοκιμαστικό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων για τερματισμό του πολέμου.
Όπως αναφέρεται, η συμφωνία, την οποία οι δύο πλευρές συζήτησαν για πρώτη φορά τη Δευτέρα, περιλαμβάνει την ανάκληση, εκ μέρους της Ουκρανίας, των φιλοδοξιών της για είσοδο στο ΝΑΤΟ και τη δέσμευσή της να μην έχει στα εδάφη της ξένες στρατιωτικές βάσεις ή οπλισμό, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα “προστασία” από συμμάχους, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Τουρκία διατηρώντας παράλληλα τις ένοπλες δυνάμεις της.
Παρότι Μόσχα και Κίεβο δήλωσαν την Τετάρτη ότι σημείωσαν πρόοδο στους όρους της συμφωνίας, Ουκρανοί αξιωματούχοι παραμένουν δύσπιστοι ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν είναι πλήρως αφοσιωμένος στην ειρήνη και ανησυχούν ότι η Μόσχα μπορεί να “αγοράσει” χρόνο για να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να συνεχίσει την επίθεσή της.
Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, είπε στους Financial Times ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα περιελάμβανε “τα στρατεύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε κάθε περίπτωση να εγκαταλείψουν το έδαφος της Ουκρανίας” και συγκεκριμένα στις νότιες περιοχές κατά μήκος της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και εδάφη στα ανατολικά και βόρεια του Κιέβου.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η ουδετερότητα για την Ουκρανία με βάση το καθεστώς της Αυστρίας ή της Σουηδίας είναι μια πιθανότητα. “Αυτή η επιλογή πραγματικά συζητείται τώρα και μπορεί να θεωρηθεί ουδέτερη”, είπε ο Πεσκόφ.
Το περιεχόμενο, βέβαια, και οι λεπτομέρειες των δυτικών εγγυήσεων για την ουκρανική ασφάλεια – που θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές από τη Μόσχα – είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα είναι εύκολο να συμφωνηθεί, ενώ δυσκολίες και εμπόδια αναμένονται αναφορικά και με το μελλοντικό καθεστώς των ουκρανικών εδαφών που κατέλαβε η Ρωσία μετά το 2014 (Κριμαία).
Διαβάστε επίσης: Ουκρανικό | Νέος κύκλος συνομιλιών Ρωσίας – Ουκρανίας στη σκιά νέων επιθέσεων
Εγγυήσεις ασφαλείας
Αν και το σύνταγμα της Ουκρανίας τη δεσμεύει να επιδιώξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος Ζελένσκι και οι βοηθοί του υποβαθμίζουν όλο και περισσότερο τις πιθανότητες της Ουκρανίας να ενταχθεί στη βορειοατλαντική συμμαχία. Αντ’ αυτού, προτείνουν ένα “ουκρανικό μοντέλο εγγυήσεων ασφαλείας”, το οποίο συνεπάγεται την άμεση και νομικά επαληθευμένη συμμετοχή ορισμένων εγγυήτριων χωρών στο πλευρό της Ουκρανίας, εάν κάποιος παραβιάσει ξανά την εδαφική της ακεραιότητα, σημειώνει από την πλευρά του ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Ποντόλιακ.
Η Ουκρανία, πρόσθεσε ο Ποντόλιακ, θα διατηρήσει οπωσδήποτε τον δικό της στρατό, ενώ ο ίδιος μάλιστα συνέχισε υποβαθμίζοντας το ενδεχόμενο να υπάρξουν ξένες βάσεις στην Ουκρανία, καθότι αυτό ήδη αποκλείεται από την ουκρανική νομοθεσία.
Διαβάστε επίσης: Μαριούπολη | Τσετσένοι στη μάχη – “Ο Αλλάχ είναι μεγάλος” – VIDEO
“Χωριστή υπόθεση” η συζήτηση για Κριμαία και Ντονμπάς
Λέγεται πως σύμφωνα με όσα έχουν ήδη συζητηθεί, μια ουκρανορωσική συμφωνία θα περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων για τη ρωσική γλώσσα στην Ουκρανία.
Μεγάλο εμπόδιο παραμένει, βέβαια, το αίτημα της Ρωσίας να αναγνωρίσει η Ουκρανία την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και την ανεξαρτησία των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στα ανατολικά. Η Ουκρανία έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να κάνει τέτοιο αλλά είναι πρόθυμη να διαχωρίσει το ζήτημα, σύμφωνα με τον Ποντόλιακ.
Οι συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία συνεχίζονται μέσω βιντεοσύνδεσης, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Σύμφωνα με την ίδια, οι δύο πλευρές συζητούν στρατιωτικά, πολιτικά και ανθρωπιστικά ζητήματα.
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα πως δεν υπάρχουν εμπόδια για μια συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά μια τέτοια συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μόνο για να σφραγίσει μια συγκεκριμένη συμφωνία.
Στο μεταξύ, ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν σήμερα πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν χθες, Τετάρτη, μια στρατιωτική αποθήκη στην περιφέρεια Ρίβνε της δυτικής Ουκρανίας. Πύραυλοι υψηλής ακριβείας έπληξαν μια αποθήκη στο Σάρνι, στην περιφέρεια Ρίβνε, καταστρέφοντας εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυραύλων και πυρομαχικών, ανακοίνωσε το υπουργείο.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ ΜΠΕ, Καθημερινή
Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία | Η ανασκόπηση της σύγκρουσης 20 μέρες μετά
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συρία | Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στην Παλμύρα – Δεκάδες νεκροί και τραυματίες
Ανάμεσα στους νεκρούς είναι 56 Σύροι ενταγμένοι σε παραστρατιωτικές οργανώσεις πιστές στο Ιράν, σύμφωνα με τις πληροφορίες της…
Από τα Σκόπια η νέα αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΝΑΤΟ
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, διόρισε την πρώην υπουργό άμυνας των Σκοπίων ως νέα αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα του ΝΑΤΟ…
Ισραηλινό πλήγμα στον Λίβανο – 11 νεκροί και δεκάδες τραυματίες
Η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που είχε στο στόχαστρο νωρίς σήμερα το πρωί συνοικία με κατοικίες στην πρωτεύουσα του Λιβάνου…
Ρωσία | Πρώτη επίθεση με πύραυλο “Ορέσνικ” στην Ουκρανία – Συνεχίζονται οι δοκιμές
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε νέες δηλώσεις του ανέφερε πως η Ρωσία θα συνεχίσει τις δοκιμές του νέου πυραύλου “Ορέσνικ”…
ΓΕΣ | Υβριδικό Σύστημα Ενέργειας στο Φυλάκιο ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ
Το εν λόγω σύστημα αποτελεί δωρεά προς το Στρατό Ξηράς της εταιρείας «ΑΡΚΑΔΙΚΑ ΜΕΛΤΕΜΙΑ», μέλος του Ομίλου «EUNICE ENERGY GROUP»…
ΓΕΕΘΑ | Σεμινάριο Νομικών Επιχειρήσεων – Υβριδικές Απειλές και χρήση του Δικαίου
Σεμινάριο Νομικών Επιχειρήσεων με αντικείμενο την αξιοποίηση του Δικαίου ως εναλλακτικού μέσου διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων…
Κύπρος | Ενισχυμένος ο Αμυντικός Προϋπολογισμός – Έμφαση στις διεθνείς συνεργασίες – Στήριξη έρευνας και καινοτομίας
Ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε πως οι συνολικές προϋπολογισθείσες δαπάνες του Υπουργείου Άμυνας για το 2025 ανέρχονται στα €588,4 εκ…
PwC Κύπρου, Multimarine, SignalGeneriX και Theophrastus Ενώνουν Δυνάμεις για το έργο Symbiosis του EDA
Σε μια κοινοπραξία αποτελούμενη από την PwC Κύπρου, τη Multimarine Services Ltd, τη SignalGeneriX Ltd και το Ερευνητικό Ινστιτούτο…