Ρωσία | Καταζητούμενος πλέον ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Defence Redefined
Published on 05/05/2024 at 11:04

Η Μόσχα ενέταξε τον Ουκρανό πρόεδρο στον κατάλογο των προσώπων που καταζητεί, διευκρινίζοντας ότι το ένταλμα για την σύλληψή του προκύπτει από ένα άρθρο του ποινικού κώδικα.

Την επομένη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε καλέσει τον ουκρανικό στρατό να ανατρέψει τον Ζελένσκι.

Ο κατάλογος των καταζητούμενων από τις ρωσικές αρχές περιλαμβάνει πολλούς Ρώσους και ξένους, κυρίως Ουκρανούς. Τον Φεβρουάριο προστέθηκαν σε αυτόν τα ονόματα της πρωθυπουργού της Εσθονίας Κάγια Κάλας, του υπουργού Πολιτισμού της Λιθουανίας και πρώην βουλευτών της Λετονίας, επειδή κατέστρεψαν μνημεία της σοβιετικής εποχής.

Ένταλμα σύλληψης έχει εκδοθεί και σε βάρος του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που πέρυσι είχε εκδώσει ένταλμα για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορώντας τον για εγκλήματα πολέμου.

Εν τω μεταξύ, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε την τετράμηνη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ “Steadfast Defender” κοντά στα ρωσικά σύνορα ως απόδειξη ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία προετοιμάζεται για μια πιθανή σύγκρουση με την Ρωσία.

Η Ζαχάροβα απέρριψε τις κατηγορίες που διατύπωσε το ΝΑΤΟ αυτήν την εβδομάδα, ότι δηλαδή η Μόσχα εμπλέκεται σε υβριδικές επιθέσεις σε χώρες-μέλη του, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για παραπλανητική παραπληροφόρηση με στόχο να αποσπάσει την προσοχή από τις δικές του δραστηριότητες.

Στην ανακοίνωσή της λέει ότι αντιθέτως, το ΝΑΤΟ διεξάγει υβριδικό πόλεμο με τη Ρωσία, επειδή στηρίζει την Ουκρανία με όπλα, πληροφορίες και οικονομικούς πόρους.

Οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους εδώ και δεκαετίες, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση που ξεκίνησε τον Ιανουάριο και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου μετέχουν 90.000 στρατιώτες. 

Εξετάζεται το πώς οι αμερικανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να ενισχύσουν τους Ευρωπαίους συμμάχους τους σε χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία και στην ανατολική πτέρυγα της συμμαχίας, εάν ξεσπούσε κάποιος πόλεμος.

Πηγή: Euronews

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Ο Ζελένσκι απέπεμψε τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων

*Φωτογραφία αρχείου

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This