Ρωσία | Θα αρχίσει να παρέχει προξενικές υπηρεσίες στα κατεχόμενα
Defence Redefined
Published on 10/08/2023 at 16:01

Η ρωσική πρεσβεία στην Κύπρο θα αρχίσει σύντομα να παρέχει προξενικές υπηρεσίες “στο βόρειο τμήμα του νησιού”, όπως αναφέρονται τα κατεχόμενα σε τηλεγράφημα του ρωσικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων TASS, το οποίο επικαλείται εκπρόσωπος της πρεσβείας.

Πρόκειται για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων των ρωσικών Αρχών προς τους πολίτες τους που ζουν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, δήλωσε ο Ρώσος διπλωμάτης, που δεν κατονομάζεται, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας, έχουν δικές τους διπλωματικές αποστολές, που ασχολούνται με προξενικές υποθέσεις στη βόρεια Κύπρο.

Σε δεύτερο τηλεγράφημά του από τη Λευκωσία το πρακτορείο TASS μεταφέρει δήλωση του πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μουράτ Ζιάζικοφ, ότι η απόφαση αυτή, η οποία έχει ωριμάσει εδώ και καιρό, δεν έχει ουδεμία πολιτική χροιά, αλλά κατά τη γνώμη του Ρώσου διπλωμάτη υπαγορεύεται αποκλειστικά από ανθρωπιστικούς λόγους, από τη φροντίδα για τους Ρώσους συμπατριώτες τους, που ζουν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, όπως αναφέρει το πρακτορείο TASS, περισσότεροι από 50.000 Ρώσοι πολίτες ζουν σήμερα στα κατεχόμενα.

Αναφερόμενος στη στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό, ο Ρώσος πρέσβης σημείωσε ότι αυτή δεν έχει αλλάξει. Η Ρωσία συνεχίζει να τηρεί μια θεμελιώδη θέση, υποστηρίζοντας με συνέπεια μια συνολική, βιώσιμη και δίκαιη διευθέτηση εντός του γνωστού διεθνούς νομικού πλαισίου που κατοχυρώνεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία | Διαψεύδει τις απευθείας πτήσεις στα κατεχόμενα

Γραφείο θα ανοίξει η Ρωσία στα κατεχόμενα για να παρέχει προξενικές υπηρεσίες στους Ρώσους πολίτες, δήλωσε ο “Υπουργός Εξωτερικών” Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, σχολιάζοντας πληροφορίες που μεταδίδει ο τουρκικός Τύπος ότι η Ρωσία ανοίγει προξενείο.

Σύμφωνα με δήλωση του Ταχσίν Ερτουγρούλογλου στο TRT Haber, αυτό το ζήτημα υπάρχει εδώ και ένα χρόνο, καθώς η Ρωσία θέλει να ανοίξει ένα γραφείο και να παρέχει προξενικές υπηρεσίες για τους Ρώσους πολίτες που ζουν στο ψευδοκράτος. Αυτό συζητείται να είναι ως γραφείο και δεν πρέπει να ερμηνευθεί ότι η Ρωσία αναγνώρισε την “ΤΔΒΚ”, είπε αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.

Το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών διερευνά τα δημοσιεύματα τα οποία αφορούν ενδεχόμενη ρωσική παρουσία στα κατεχόμενα για παροχή προξενικής αρωγής, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου, Θεόδωρος Γκότσης. Η διερεύνηση, πρόσθεσε, γίνεται στην Λευκωσία αλλά και από την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Μόσχα.

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου

Διαβάστε επίσης: Αμερικανός βουλευτής στα Κατεχόμενα | Καταδικάζει το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This