Πολωνία | Η ΕΤΕπ υποστηρίζει το πρώτο πολωνικό δορυφορικό πρόγραμμα με δάνειο στην Bank Gospodarstwa Krajowego
Defence Redefined
Published on 21/05/2024 at 19:29

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει την ανάπτυξη και την εκτόξευση δύο δορυφόρων παρατήρησης της Γης που θα παρέχουν εικόνες υψηλής ανάλυσης για πολιτικές και αμυντικές εφαρμογές στην Πολωνία.

Η ΕΤΕπ δανείζει 300 εκατ. ευρώ στην Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK) για το έργο υποστήριξης της ευρωπαϊκής διαστημικής βιομηχανίας με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε δορυφόρους χαμηλής τροχιάς της γης (Low Earth Orbit – LEO). Αυτό λαμβάνει χώρα αφότου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕπ ενέκρινε το νέο Σχέδιο Δράσης για την Βιομηχανία Ασφάλειας και Άμυνας του Ομίλου ΕΤΕπ, το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση των επενδύσεων στον τομέα.

Όπως ανακοινώθηκε, το έργο περιλαμβάνει το σχεδιασμό, τη συναρμολόγηση, τη δοκιμή και την εκτόξευση ενός ζεύγους δορυφόρων ικανών να καταγράφουν εικόνες υψηλής ανάλυσης. Περιλαμβάνει επίσης δύο επίγειους σταθμούς για τον έλεγχο των δορυφόρων και τη λήψη εικόνων, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν από το Πολωνικό Υπουργείο Άμυνας, το Υπουργείο Εσωτερικών και κυβερνητικούς φορείς όπως η Πολωνική Διαστημική Υπηρεσία.

Το πλάνο είναι οι δύο δορυφόροι να τεθούν σε λειτουργία έως το 2028.

Διαβάστε επίσης: Πολωνία | Προμήθεια του Συστήματος Διοίκησης Μάχης IBCS από τις ΗΠΑ

Η ενίσχυση της υποστήριξης του Ομίλου ΕΤΕπ για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας της Ευρώπης είναι μία από τις 8 κορυφαίες στρατηγικές προτεραιότητες, που περιγράφονται από τον Πρόεδρο Calviño ως μέρος του Στρατηγικού Οδικού Χάρτη του Ομίλου, τον οποίο καλωσόρισαν οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ.

Μετά από εντατικές διαβουλεύσεις με τους μετόχους της Τράπεζας, τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τους βασικούς ενδιαφερομένους και την εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να βελτιώσει περαιτέρω την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις ευρωπαϊκές εταιρείες ασφάλειας και άμυνας, την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκε επισήμως από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕπ το Σχέδιο Δράσης του Ομίλου ΕΤΕπ για την  βιομηχανία Ασφάλειας και Άμυνα.

Ως μέρος του Σχεδίου Δράσης, ο Όμιλος ΕΤΕπ δημιούργησε ένα ειδικό Γραφείο Ασφάλειας και Άμυνας, παρέχοντας ένα ενιαίο κέντρο για επενδύσεις σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, το οποίο προσφέρει εξορθολογισμένη οικονομική υποστήριξη και βοήθεια εμπειρογνωμόνων με στόχο την ενίσχυση των δυνατοτήτων ασφάλειας και άμυνας της Ευρώπης.

Οι αλλαγές αναμένεται να επιταχύνουν τις επενδύσεις και να βελτιώσουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση του Ομίλου ΕΤΕπ για τον ευρωπαϊκό τομέα ασφάλειας και άμυνας, με τη διάθεση 6 δισεκατομμυρίων ευρώ σε χρηματοδότηση που διατίθεται στο πλαίσιο της Στρατηγικής Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια (Strategic European Security Initiative – SESI) και τη διευκόλυνση ιδίων κεφαλαίων για την άμυνα (Defence Equity Facility) του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (European Investment Fund – EIF).

Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων | Υποστήριξη στη βιομηχανία ασφάλειας και άμυνας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This